TITL0H6A0827-256-3

Inclusivity Lounge @ Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης | Συζητήσεις για την ισότητα, τη διαφορετικότητα & τη συμπερίληψη στην υγεία

Κατηγορίες: Inclusivity Lounge, Νέα του WoT

Το Inclusivity Lounge του Women On Top επέστρεψε την Παρασκευή 15/9 και για 2η συνεχόμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, θέτωντας ζητήματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης στην Υγεία, στην καρδιά της ΔΕΘ και του HELEXPO forum.

Με εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητές από το χώρο της υγείας, της έρευνας, των επιχειρήσεων και των οργανισμών, συζητήσαμε τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις που υφίστανται υποεκπροσωπούμενες ομάδες, την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο, τις έμφυλες πτυχές της ψυχικής υγείας και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, ανοίγοντας με τρόπο ουσιαστικό τη συζήτηση για τη δημόσια υγεία.


Την εκδήλωση άνοιξε το εργαστήριο StandUp Αgainst Street Harassment, στο οποίο η Βασιλική Λιάφου, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στο ψυχικό τραύμα και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της W.I.N. HELLAS, παρουσίασε πρακτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της έμφυλης παρενόχλησης στον δημόσιο χώρο. Επίσης, η Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director L’Oréal Hellas, μίλησε για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες της εταιρείας σε θέματα Ισότητας, Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης.

Μετά από τους χαιρετισμούς της Ζέφης Δημαδάμα, Γενικής Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Jerry Ismail, και της Αναστασίας Ανδρίτσου, Διευθύντριας του British Council Ελλάδας & Κύπρου, η κυρίως εκδήλωση ξεκίνησε με τον Σπύρο Καλτικόπουλο, Υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες, να αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με νοητική αναπηρία κατά την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας και να υπογραμμίζει το αξιοσημείωτο δημοσιονομικό κόστος που επιβάλλει στην κοινωνία ο αποκλεισμός ευάλωτων ομάδων από τις δημόσιες δομές.

Η Μαρία Καλδάνη, Head of Human Development, Child Protection Unit στο The HOME Project, μίλησε για τις ιδιαίτερες ανάγκες των κοριτσιών και γυναικών προσφύγων, καθώς και για τη σημασία της συμπεριληπτικής και ενσυναισθητικής ενημέρωσης αντίστοιχων ευάλωτων ομάδων για σημαντικά ζητήματα υγείας και πρόσβασης στη φροντίδα. Ο Βασίλης Κιοσσές, Ψυχοθεραπευτής και Ιατρικός Εκπαιδευτής, παρέθεσε στοιχεία από την έρευνα TransCare και αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης των λειτουργών υγείας σε θέματα ενσυναίσθησης, όχι μόνο για τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αλλά και για την καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται άλλες ευάλωτες ομάδες κατά την πρόσβασή τους στην φροντίδα. Τέλος, ο Λουκάς Συνοδινός, Διευθυντής Τμήματος Κλινικών Μελετών της εταιρείας MSD, περιέγραψε το θεσμικό πλαίσιο που προωθεί τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στις κλινικές δοκιμές, τονίζοντας την ανάγκη για προσεκτικό σχεδιασμό των δοκιμών και την έγκυρη ανάλυση των στοιχείων που προκύπτουν από συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Ο Νίκος Παυλάκος, Συνιδρυτής της εταιρείας ORIENTUM, παρουσίασε στοιχεία από πρόσφατη έρευνα επαγγελματικών ενδιαφερόντων, που δείχνουν σαφή έμφυλο διαχωρισμό στις απαντήσεις μαθητών, ειδικά σε ό,τι αφορά επαγγέλματα υγείας και φροντίδας. Η Σταυρούλα Βοβλιανού, Νοσηλεύτρια, PhD, MSc, DipEdu, RN από το Γραφείο Εκπαίδευσης Γ.Ν. Καβάλας, σκιαγράφησε ζωντανά τις συνθήκες υποστελέχωσης των νοσοκομείων της επικράτειας και εστίασε στο ζήτημα της βίας ενάντια σε νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εργασιακή τους πραγματικότητα. Η Αθηνά Σταύρου, HR Director Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας στην MSD, τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης για την ψυχολογική ασφάλεια και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων, αναφέροντας ότι απαιτείται θέληση από τους οργανισμούς για την εξέταση και αντιμετώπιση ζητημάτων που προκαλούν αντιστάσεις σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής. Η Αγγέλικα Τζέμου, Μέλος ΔΣ και HR Head, Bayer Hellas, αναφέρθηκε σε νέες πρακτικές που υποστηρίζουν την εξατομικευμένη υποστήριξη κάθε εργαζομένου/ης, αλλά και στα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα που επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τις συμπεριφορές μας και απαιτούν χρόνο και προσπάθεια για να αλλάξουν.


Παρακολουθήστε τις βιντεοσκοπημένες συνομιλίες από την εκδήλωση στο κανάλι μας στο YouTube.

Η Φαίη Χριστοδούλου, Chief Scientific Officer Microfluidics στην INTEGRA Biosciences, επιβεβαίωσε ότι στον χώρο της βιοτεχνολογίας υπάρχει έμφυλος διαχωρισμός, με ελάχιστες γυναίκες, και πρόσθεσε ότι στον κλάδο των επενδύσεων η απόκλιση είναι ακόμα πιο έντονη. Ως εργαλεία για τη βελτίωση της κατάστασης πρότεινε την αναγνώριση του προβλήματος, την κατανόηση του οφέλους που προκύπτει από τη διαφορετικότητα, αλλά και την πρακτική της «παύσης» πριν από κάθε μηχανική απόφαση, που επιτρέπει να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας και να υιοθετήσουμε πιο συμπεριληπτικές πρακτικές.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, μίλησε για τους τρόπους, βιολογικούς αλλά και κοινωνικούς, με τους οποίους το φύλο επηρεάζει την ψυχική υγεία και υπογράμμισε τη σημασία του να ενδυναμωθούν οι γυναίκες σε δεξιότητες διεκδικητικότητας, αλλά και οι άνδρες σε δεξιότητες ενσυναίσθησης και επικοινωνίας. Η Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια L’Oréal Professional Products, αναφέρθηκε στην επίδραση της φροντίδας και της ομορφιάς για την ψυχική ανθεκτικότητα των ατόμων, ιδιαίτερα από ευάλωτες ομάδες. Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία στο ψυχικό φορτίο που συχνά καλούνται να διαχειριστούν οι επαγγελματίες σε χώρους ομορφιάς -κυρίως γυναίκες- που συχνά γίνονται αποδέκτες έντονων εμπειριών και συναισθημάτων, από εμάς, τα άτομα που αποφορτίζονται και κοινωνικοποιούνται στους χώρους αυτούς.

Τέλος, η Βρετανίδα βουλεύτρια Caroline Nokes, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέθεσε σημαντικά ευρήματα από την έρευνα της επιτροπής για την επίδραση της εμμηνίπαυσης στην εργασιακή ζωή των γυναικών και τόνισε την πολιτική διάσταση της αναπαραγωγικής υγείας σε όλο τον κόσμο. Η Δομνίκη Καβατζίκη, Senior HR & Talent Manager στην εταιρεία Deloitte μίλησε με τη σειρά της για την ανάγκη να διαχειριστούν με συμπεριληπτικό οι εργοδότες τις προκλήσεις ψυχικής και σωματικής υγείας των γυναικών εργαζομένων, κάθε ηλικίας, βασιζόμενη σε αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της Deloitte σε 5.000 γυναίκες. Η Δρ. Cristina Alonso Alija, Senior VP, Global Head of Sustainability, Safety, Health & Environment, and Human Rights Officer, στην Bayer AG, παρουσίασε τις προσπάθειες της εταιρείας για τη διασφάλιση της πρόσβασης στην αντισύλληψη 250.000 εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο και τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών ώστε να εδραιωθεί το δικαίωμα όλων των γυναικών να παίρνουν αποφάσεις για το σώμα τους. Κλείνοντας, η Χριστίνα-Αντουανέτα Νεοφώτιστου, Game Artist, αναφέρθηκε στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι τρανς γυναίκες στο σύστημα υγείας, κυρίως λόγω του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τη διεμφυλικότητα, την ελλιπή πληροφόρηση των λειτουργών υγείας, αλλά και το κενό σε πολιτικές που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το οικονομικό φορτίο για τα τρανς άτομα και να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στη φροντίδα.


Ευχαριστούμε θερμά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τους συντελεστές του HELEXPO Forum για τη φιλοξενία, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και την Πρεσβεία των Η.Π.Α στην Αθήνα για την εμπιστοσύνη, την W.I.N. Hellas για την ευγενική συμμετοχή και τους MSD, Bayer, L’Oréal Hellas, Deloitte και British Council για την γενναιόδωρη υποστήριξη.

Συγχαρητήρια σε όλες τις ομιλήτριες και ομιλητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση, και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα άτομα που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη συζήτηση, στις εθελόντριές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους και σε όσες/ους συνέβαλαν, άμεσα & έμμεσα, στην πραγματοποίηση του 6ου Inclusivity Lounge.

Οι φωτογραφίες είναι της Όλγας Δεΐκου.