Ξεκαθαρισμα… προσδοκιων: η πλευρα της mentoree

Κατηγορίες: Μη κατηγοριοποιημένο

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών (ή σχεδόν τέλος, αφού ο καιρός δεν μας επιτρέπει εύκολα να πούμε το αντίθετο!) σηματοδοτεί μια νέα σεζόν, με νέα όνειρα, νέους στόχους και νέες προσδοκίες. Όπως για όλους μας σε κάθε αρχή λοιπόν, έτσι και στις σχέσεις mentoring είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ξεκαθαρίζονται εξ αρχής, από τη μια μεριά, οι στόχοι που αναμένεται να επιτευχθούν μέσω του mentoring, και από την άλλη, οι προσδοκίες που έχει η mentoree από τη μέντορά της.

autumn

Προς την κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος των προσδοκιών είναι σημαντική η συμβολή της mentoree, η οποία καλό είναι να:

  • εκφράσει ξεκάθαρα τις προσδοκίες που έχει από την μέντορα, και να ζητήσει το ίδιο και από εκείνη. Ταυτόχρονα, να επιδείξει την δέσμευσή της στην διαδικασία του mentoring, για να μπορεί να ζητήσει στη συνέχεια αντίστοιχη δέσμευση από την πλευρά της μέντορα.
  • εκφράσει την προτίμησή της για τους τρόπους επικοινωνίας με την μέντορα, έτσι ώστε να συμφωνήσουν στη συνέχεια μεταξύ τους για τον τρόπο, τη συχνότητα των επαφών και το πρόγραμμα των αλληλεπιδράσεων. Γνώμονας για τον καθορισμό αυτό, πέραν της διαθεσιμότητας των δύο πλευρών, πρέπει να είναι και οι συγκεκριμένες ανάγκες της mentoree.

Επίσης για να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη σχέση mentoring, είναι σημαντικό η mentoree:

  • Να κάνει καλή διαχείριση του χρόνου της μέντορα. Να είναι καλά προετοιμασμένη, εστιασμένη και προσηλωμένη σε κάθε επαφή μαζί της.
  • Να ακούει και να δέχεται ανατροφοδότηση από την μέντορα, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε κάποια, ή και σε όλα τα σημεία, και ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμόσει στην πράξη τις προτάσεις της μέντορα.
  • Να εκφράζει με σεβασμό τις ενστάσεις ή τις αντιρρήσεις της αναφορικά με τις συμβουλές της μέντορα, εφόσον είναι ακατάλληλες ή μη εφαρμόσιμες για την ίδια.
  • Να παίρνει τη γνώμη της μέντορα στα σοβαρά και να μεταφράζει στη συνέχεια τις συμβουλές που δέχεται με όρους προσαρμοσμένους στα δικά της δεδομένα.
  • Να προσπαθεί να εφαρμόζει την «δουλειά για το σπίτι» που της αναθέτει η μέντοράς της.