Η εμπειρια στο mentoring

Κατηγορίες: Mentoring

Γιατί είναι σημαντικό η μέντορας να μοιράζεται τις επαγγελματικές της εμπειρίες με την mentoree;

Ασφαλώς όχι για να αντιγράψει η mentoree τις πρακτικές, ή τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισε η μέντορας στο παρελθόν διάφορες καταστάσεις στην επαγγελματική της πορεία – πράγμα, βέβαια, που δεν αποκλείεται. Ούτε για να της επιβάλλει την δική της προσέγγιση στα πράγματα.

Βασικός λόγος για αυτό το μοίρασμα είναι να δοθεί στη mentoree η ευκαιρία να δει, μέσα από την εμπειρία της μέντορα, μία από τις εναλλακτικές που υπάρχουν, να πάρει μία αίσθηση του πώς λειτούργησε για την μέντορα στην πράξη, να εντοπίσει τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να αντιμετωπίσει η μέντορας τα θέματα με το συγκεκριμένο τρόπο, τις πιθανές συνέπειες και αποτελέσματα που είχαν οι διάφοροι χειρισμοί, και να αποφασίσει στο τέλος η ίδια για το πώς θα χειριστεί αντίστοιχες καταστάσεις που της συμβαίνουν (ή ενδέχεται να συμβούν στο άμεσο μέλλον).

 

Image

Επομένως, καλό είναι η μέντορας να έχει στο μυαλό της ότι προσφέρει την δική της εμπειρία ως μία προσέγγιση της κατάστασης, που βέβαια ενέχει και θετικές και αρνητικές πλευρές. Κάτι τέτοιο σίγουρα προσφέρει ανακούφιση από το βάρος που πιθανόν να αισθάνεται η μέντορας: δεν είναι ο γκουρού που δεν έχει κάνει ποτέ λάθη. Εξάλλου η εμπειρία του mentoring δίνει στην μέντορα την δυνατότητα να επαναξιολογήσει τις επαγγελματικές κινήσεις της, και αν μη τι άλλο αυτή η διαδικασία βοηθά και την δική της ενδοσκόπηση και ανάπτυξη.

Αυτές και πολλές άλλες πτυχές και ιδέες για το πώς λειτουργεί το mentoring και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει κάποια καλύτερη μέντορας θα συζητήσουμε στο επόμενο Mentors' Meeting, που διοργανώνει το WomenonTop, αυτή την Δευτέρα, 20 Μαΐου, στις 18.30 στο Loft2work. Σας περιμένουμε!