TITLBeyond control, 24 x 30cm, oil on canvas, January 2014

Μπορεί ένας καλλιτέχνης να ζήσει από την τέχνη του στην Ελλάδα;

Κατηγορίες: Μη κατηγοριοποιημένο

Μάθαμε για το Art Links ως μία έκθεση τέχνης που συνδέει τους καλλιτέχνες με το κοινό. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο πρόγραμμά του (προσκεκλημένες είναι, μεταξύ άλλων, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ και η κωμικός Κατερίνα Βρανά), μας έκανε εντύπωση ο συνδυασμός -και η συνεργασία ακόμη- καλλιτεχνών από διαφορετικά μονοπάτια που, με τη συμμετοχή τους, δημιουργούν μία πλατφόρμα ικανή να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δουλειά όλων –και να κάνει εμάς λίγο πιο σοφούς, λίγο πιο υποψιασμένους.

Κι επειδή υπάρχει μια ερώτηση εδώ, που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να απαντήσουμε ικανοποιητικά  –Μπορεί ένας καλλιτέχνης να ζήσει μόνο από την τέχνη του στην Ελλάδα;- θελήσαμε να τη θέσουμε στους εικαστικούς της εκδήλωσης, γυναίκες και άντρες μαζί. Να τι μας απάντησαν:

Beyond control, 24 x 30cm, oil on canvas, January 2014

Ziggy Hadjipateras

Είναι πρόκληση το να πετύχει ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα. Όχι αδύνατο, αλλά σίγουρα όχι και εύκολο! Η σκληρή ύφεση των τελευταίων χρόνων, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολυπολιτισμικής σκέψης, περιορίζει τη γενική κατανόηση και, κάποιες φορές, την υποστήριξη της τέχνης.

Όμως, αποτελεί παράλληλα έμπνευση να βλέπεις ανθρώπους να αγωνίζονται γι' αυτό που πιστεύουν. Το να στοχεύεις συνειδητά στην αλλαγή ανεβάζει την ενέργεια, βοηθώντας στην επιβίωση της δημιουργικότητας. Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει άμεση ευκαιρία για επιτυχία. Έχοντας ζήσει στην Αθήνα ως φωτογράφος και καλλιτέχνης τα τελευταία 6 χρόνια, έχω βιώσει την αγωνία του να κάνω τη δουλειά μου κατανοητή, πόσο μάλλον αναγνωρίσιμη και εμπορεύσιμη.

Ως καλλιτέχνης, όμως, βρίσκω ότι η Ελλάδα είναι τέλεια για την παραγωγική φάση. Η έμπνευση έρχεται αβίαστα εδώ, όλο το χρόνο, όπου κι αν βρίσκεσαι. Έχω ταξιδέψει πολύ και είχα την τύχη να ζήσω και να δουλέψω σε μερικά μαγικά και άγρια μέρη, παρόλα αυτά επιλέγω την Ελλάδα για σπίτι μου και ως έμπνευση για τη δουλειά μου.

Η συμβουλή μου σε όποιον θέλει να επιτύχει ως καλλιτέχνης στην Ελλάδα είναι να συμμετέχει και σε διεθνή δρώμενα, όπως το Art Links, που δίνουν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους σε διεθνές επίπεδο, πέρα από τα μάτια της Ελλάδας, αλλά αποτελούν και μια σημαντική πλατφόρμα για μεγαλύτερη κάλυψη από τα media, πληροφορίες και έκθεση στο σωστό είδος κοινού.

Anna Plioni-Zilfidou

Είναι δύσκολες εποχές για να ζήσει κανείς αποκλειστικά από την τέχνη του στην Ελλάδα.

Η συμβουλή μου προς οποιονδήποτε καλλιτέχνη είναι να μη σταματήσει ποτέ την προσπάθεια για κάθε τι δημιουργικό, να μη σταματήσει να εκφράζεται μέσω της τέχνης του, να μη σταματήσει να παθιάζεται και να αγαπάει αυτό που κάνει. Γιατί όταν ο καλλιτέχνης κάνει αυτό που αγαπάει, η δημιουργία του είναι, κατά κάποιον τρόπο, μαγική. Και τα συναισθήματα, η δουλειά και το πάθος που θα περιέχονται μέσα στην τέχνη του αργά η γρήγορα θα αναγνωριστούν και θα ανταμειφθούν.

Charikleia Papapostolou

Πραγματικά δεν έχω απάντηση σε αυτό διότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και αντοχές. Η πίστη όμως σ' αυτό που κάνουμε και η αφοσίωση στην τέχνη μας ίσως μας οδηγεί σιγά σιγά σ' ενα αισιόδοξο αποτέλεσμα. 'Αρα η συμβουλή μου, σε όποιον ονειρεύεται να το επιχειρήσει, θα ήταν να μη σταματήσουμε ποτέ να παίρνουμε στα σοβαρά τα όνειρά μας, ακόμη κι όταν όλα γύρω μας δείχνουν μαύρα.

Chrys Roboras

Δεν είναι πολύ εύκολο στην Ελλάδα κάποιος να βιοποριστεί από την τέχνη του μόνο. . Μπορεί σε ένα μήνα να πουλήσεις και πέντε έργα σου και για τους επόμενους έξι μήνες τίποτα. Θα πρέπει λοιπόν να κάνεις κι άλλα πράγματα παράλληλα. Όπως, για παράδειγμα, το να διδάσκεις. Η παράλληλη δραστηριότητα είναι αυτή που "σε τρέφει", για να μπορείς να αφοσιώνεσαι στο πάθος σου, και σου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζεις να δημιουργείς.

Η επιτυχία για έναν καλλιτέχνη δεν είναι το να πουλά και να αποκτήσει χρήματα, αυτό είναι κάτι έξτρα. Η επιτυχία είναι το έργο σου να βρει "στέγη", κάποιος να το αγαπήσει τόσο πολύ ώστε να θελήσει να το αποκτήσει. Επιτυχία είναι να σε επιλέξουν για να εκθέσεις τα έργα σου και να κερδίσεις αναγνωρισιμότητα.

Lena Blonsky

Πολύ δύσκολα, δυστυχώς. Αν δεν έχει κάποιο άλλο οικονομικό στήριγμα, η καλλιτέχνιδα θα χρειαστεί να εργαστεί παράλληλα και σε κάποια άλλη δουλειά προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευτεί και να τα παρατήσει... κάθε άλλο. Η τέχνη μιλάει μέσα από τις δυσκολίες και τον αγώνα που δίνει κάποιος για να παραμείνει στην διαδρομή που τον/την καλεί. Αν και το έχω σκεφτεί άπειρες φορές, επιστρέφω πάντα στο δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μου, γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Η δημιουργία είναι η ίδια η ζωή μου. Και ο πραγματικός καλλιτέχνης το νιώθει αυτό. Το να «ζήσεις» από την τέχνη σου δε σημαίνει απλά να τα βγάζεις πέρα οικονομικά. Αυτό είναι το τελευταίο που πρέπει να σκεφτεί ένας καλλιτέχνης, γιατί διαφορετικά δεν θα βγάλει αυτό που η ψυχή του ζητάει να εκφράσει.

Και οι απαντήσεις των αντρών:

Charis Savvides

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο για ένα νέο καλλιτέχνη να ζήσει από τη δουλειά του.  Γι’ αυτό και πολλοί ασχολούνται με εφαρμοσμένες μορφές τέχνης και ζουν από αυτές.  Από την άλλη, η αγορά τέχνης δεν έχει τώρα πια εθνικά σύνορα και αυτό ίσχύει για όλους τους καλλιτέχνες από όλα τα σημεία του κόσμου. Ο καλλιτέχνης σήμερα μπορεί να αγοράσει υλικά και να πουλήσει έργα του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου κι αυτό δίνει στην καριέρα του άλλες προοπτικές.

Alex Bouris

Είναι δυνατό, αλλά φαντάζει σχεδόν απίθανο. Στην Ελλάδα η αξιοπρεπής διαβίωση είναι δύσκολη σε όλους τους τομείς. Η τέχνη ποτέ δεν αποτελούσε εύκολο τρόπο βιοπορισμού, άσχετα από το τρέχον οικονομικό περιβάλλον. Έτσι, αν είμαστε τυχεροί, «ενοικιάζουμε» τη δημιουργικότητά μας για να πληρώσουμε λογαριασμούς. Εάν, ενόσω μοιραζόμαστε τη δημιουργία μας, συμβεί ένα θαύμα και κάποιος θελήσει να πετάξει χρήματα προς την κατεύθυνσή μας, αυτό θα είναι καλό, αλλά είναι αρκετή ανταμοιβή και μόνο το να ανάψει η σπίθα για ένα προβληματισμό στη φαντασία κάποιου. (Αστειεύομαι, το χρήμα βασιλεύει!)

Επομένως, βιοπορίζομαι από την τέχνη μου; Όχι ακριβώς, αλλά το δουλεύω. Βγάζω κάποια χρήματα από την τέχνη μου, που όμως σε καμία περίπτωση αρκετά για να ζήσω. Βιοπορίζομαι από την δανεισμό των δημιουργικών μου ικανοτήτων στον εμπορικό κόσμο: δημιουργώ ένα εμπορικό προϊόν.

Η συμβουλή μου σε κάποιον που ακολουθεί αυτό το μονοπάτι είναι: μην ξεπουληθείς. Κατανόησε την αξία των ικανοτήτων σου και την εφαρμογή τους στον εμπορικό κόσμο. Απόρριψε δουλειές που αμείβουν πολύ χαμηλά. Γνώριζε την αξία σου και την τέχνη σου. Έχε στο νου σου ότι το πτυχίο σου στις καλές τέχνες αξίζει το ίδιο όσο και ένα πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων -πρόσθεσε λοιπόν αυτή την αξία στην τιμή σου. Στόχος σου είναι να γίνεις εκείνη που κάνει εξαιρετική δουλειά, όχι φτηνή δουλειά!

Το Art Links είναι ένα εξαήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στις τέχνες, που διοργανώνεται από την Παρασκευή 17/10 έως και την Τετάρτη 22/10 στο HUB EVENTS, στο Γκάζι, Πειραιώς 133 & Αλκμήνης 5, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Η γενική είσοδος είναι 2 ευρώ (είσοδος για τις συναυλίες και τη stand up comedy 10 ευρώ) και το πρόγραμμα (μαζί με όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες υπάρχει εδώ).