TITLPaternity_cover_1500x2093

Άδειες Πατρότητας & Γονεϊκότητας - Όψεις του έμφυλου χάσματος στη (μη αμειβόμενη) φροντίδα

Το Women On Top πραγματοποίησε την έρευνα «Άδειες Πατρότητας & Γονεϊκότητας – Όψεις του έμφυλου χάσματος στη (μη αμειβόμενη) φροντίδα», με την υποστήριξη του Konrad Adenauer Stiftung Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο τη σκιαγράφηση των εμποδίων που αποτρέπουν τους άνδρες από το να κάνουν χρήση γονικών αδειών, τη διερεύνηση του έμφυλου χάσματος στη χρήση αδειών γονεϊκότητας και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής που θα ενθαρρύνουν την ευρύτερη χρήση των αδειών αυτών από τους πατέρες.

Παρά τα τεκμηριωμένα οφέλη από την αύξηση της συμμετοχής των ανδρών στην ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών τους, αυτή εξακολουθεί να παραμένει κυρίως «γυναικεία» υπόθεση. Η έρευνα του Women on Top διερευνά και αποτυπώνει το χάσμα αυτό, δείχνοντας τις διαφορετικές ανησυχίες ανδρών και γυναικών σε σχέση με τη συμφιλίωση εργασίας και οικογενειακής ζωής, οι οποίες αντανακλούν αντίστοιχα τη διαφορετική έμφυλη πρόσληψη του γονεϊκού ρόλου τους, σε εναρμόνιση με τα κυρίαρχα έμφυλα στερεότυπα.

Οι άδειες γονεϊκότητας εντάσσονται στα μέτρα πολιτικής για την υποστήριξη εργαζόμενων γονέων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της εργασίας και της παροχής φροντίδας προς τα παιδιά τους. Αποτελούν, επομένως, σημαντικά εργαλεία για την προώθηση μιας πιο ισότιμης κατανομής ευθυνών φροντίδας μεταξύ γυναικών και ανδρών, μητέρων και πατέρων. Ωστόσο, προτάσεις που αφορούν σε αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθεί η ισότιμη αξιοποίηση των αδειών πατρότητας, είναι κρίσιμο να συνοδεύονται από θεσμικές παρεμβάσεις για την άρση των ανισοτήτων που εξακολουθούν να καταγράφονται.

Επιπροσθέτως, η προσπάθεια για πιο ισότιμη κατανομή ευθυνών οικογενειακής φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαντλείται ούτε στη θεσμοθέτηση μέτρων, αποκομμένων από ευρύτερες παρεμβάσεις και πολιτικές στην κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας. Οι πτυχές της έμφυλης ανισότητας διαδυνδέονται σε πολλαπλά επίπεδα, συνεισφέροντας τελικά στη διατήρηση της κυρίαρχης έμφυλης τάξης. Συνεπώς, κάθε προσπάθεια για μείωση του έμφυλου χάσματος στην γονεϊκή φροντίδα δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη ευρύτερες ανισότητες και να μην συνοδεύεται από αντίστοιχα μέτρα για τη μείωσή τους.

Ελπίζουμε, εσείς που θα διαβάσετε την έρευνα να συμμετάσχετε, με τον τρόπο σας, στη διάχυση του μηνύματος για τη σημασία και την αξία της χρήσης αδειών γονεϊκότητας από τους άνδρες, αλλά και να κάνετε, στη δική σας σφαίρα επιρροής, μικρά ή μεγάλα βήματα που θα κάνουν το όραμα της ισότιμης συμμετοχής στη φροντίδα, πράξη.