Ο κοινωνικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός στην εργασία και τη διά βίου εκπαίδευση προσέφεραν νέες διευρυμένες ευκαιρίες ενδυνάμωσης, επιμόρφωσης και απασχόλησης σε γυναίκες, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Παραμένει, ωστόσο, το ζητούμενο της μείωσης του χάσματος ανάμεσα στη συμμετοχή των γυναικών αυτών και εκείνων από αστικά κέντρα, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και σε προγράμματα επιμόρφωσης από οργανισμούς όπως το Women On Top.
Ορμώμενη από τη διαπίστωση αυτή, η ομάδα του WoT εγκαινίασε το 2023 μια μεγάλη έρευνα πεδίου σε γυναίκες από μικρές πόλεις και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό να διερευνήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που καλούνται να διαχειριστούν στη διάρκεια της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους πορείας. Στόχος μας είναι να βασιστούμε στα ευρήματα που θα προκύψουν, για να προτείνουμε & να σχεδιάσουμε πολιτικές και εργαλεία που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των γυναικών από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην εργασία και τη διά βίου εκπαίδευση.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε 10 περιοχές και τοποθεσίες που ορίζονται με βάση α) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη σύνδεσή τους με τις προκλήσεις της επικαιρότητας (φυσικές καταστροφές, κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις με τοπικό χαρακτήρα κλπ.) και β) τη διασφάλιση της γεωγραφικής και κοινωνικο-οικονομικής ποικιλομορφίας (και εί δυνατόν αντιπροσώπευσης) των υπό εξέταση περιοχών.
Ευχόμαστε, τα αποτελέσματα του έργου αυτού να συνεισφέρουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικών και μακρόπνοων πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των γυναικών από κάθε γωνιά της χώρας, στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή, και θα προωθήσουν τις αξίες της έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας
Γυναίκες του Δήμου Φαιστού Κρήτης
Η διερεύνηση πεδίου συνεχίζει με τον Δήμο Φαιστού Κρήτης, όπου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 4 δίωρα εργαστήρια, στα οποία συνολικά συμμετείχαν 35 γυναίκες όλων των ηλικιών.
Γυναίκες του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων ξεκινά από τον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 6 δίωρα εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 50 γυναίκες όλων των ηλικιών.