Κατα βαση... εμπιστοσυνη

Κατηγορίες: Mentoring, Μη κατηγοριοποιημένο

Η καλλιέργεια σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μέντορα και της mentoree αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της σχέσης. Η εμπιστοσύνη πρέπει να αναπτυχθεί από τα πρώτα στάδια της σχέσης και μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα του mentoring. Στις περιπτώσεις που δεν καλλιεργείται αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέλη της σχέσης, η mentoree ενδέχεται να μη μοιράζεται πληροφορίες και στοιχεία με τη μέντορά της, τα οποία όμως είναι σημαντικά για την εξέλιξή της και την επίλυση των ζητημάτων που την απασχολούν.

Να λοιπόν μερικοί τρόποι που, ως μέντορας, μπορείς να εφαρμόσεις για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του ατόμου στο οποίο προσφέρεις την υποστήριξή σου.

  • Διασφάλισε την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών. Διαβεβαίωσέ την ότι οι πληροφορίες που μοιράζεται μαζί σου κατά τη διάρκεια των συζητήσεών σας δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτους.
  • Να είσαι συνεπής και να ανταποκρίνεσαι στις υποχρεώσεις σου και σε όσα έχετε συμφωνήσει. Να κάνεις πραγματικά όσα λες ότι θα κάνεις.
  • Να είσαι ειλικρινής. Μοιράσου με ειλικρίνεια μαζί της τόσο πράγματα που έχουν να κάνουν με τις δικές σου εμπειρίες, όσο και αυτά που σχετίζονται με την mentoree.
  • Άκου με προσοχή, όλα όσα έχει να μοιραστεί μαζί σου. Δώσε της την ευκαιρία να μιλήσει και άκου και πέρα από τις λέξεις, προσπαθώντας να κατανοήσεις τις πραγματικές ανάγκες της. Η ενεργητική ακρόαση οδηγεί στην ουσιαστική κατανόηση του άλλου ατόμου και βοηθά στο χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης.

Υ.Γ. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το πώς να γίνεις καλύτερη μέντορας, σημείωσε από τώρα στην agenda σου: 2ο Μentors' Meeting, στις 26/11, ώρα 19.00, στο CAMP (Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά).