TITLGala 1

 Τι μπορεί να σου προσφέρει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα;

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα

Τα τελευταία χρόνια,στην Ελλάδα, ξεπηδάνε από παντού προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης επίδοξων και νέων επιχειρηματιών. Φυσικά οι στόχοι και η ποιότητά τους διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση, όμως ένα ερωτηματικό που είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ήταν το εξής:

Μπορεί ένα τέτοιο πρόγραμμα να υποστηρίξει ουσιαστικά κάποιον που θέλει να κάνει “κάτι δικό του” αλλά δεν έχει, ουσιαστικά, καμία προηγούμενη επιχειρηματική εκπαίδευση ή εμπειρία; Και είναι χρήσιμο ή άχρηστο για ανθρώπους που έχουν ήδη ένα τέτοιο background;

Μέσα στο 2015, παρακολούθησα ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση των γυναικών στην κοινωνική επιχειρηματικότητα –ένα σχετικά καινούριο επιχειρηματικό πεδίο, που φιλοδοξεί να συνδυάσει τη βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα με το κοινωνικό καλό (μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εδώ. Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης νέων κοινωνικών επιχειρηματιών). Το WISE4Women είναι ένα πρόγραμμα που, την πρώτη φορά, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή και πραγματοποιήθκε παράλληλα σε τρεις χώρες: Ελλάδα, Κροατία και Ισπανία.

Το WISE μου έδωσε χρήσιμες γνώσεις και εναύσματα για να συγκεκριμενοποιήσω τις ιδέες μου και να δικτυωθώ, όμως για να μη σας λέω μόνο τη δική μου, περιορισμένη άποψη γύρω απ’ αυτό, μίλησα με τη Μαρία Ζαρωτιάδου, Gender Business Coach, που συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα και της ζήτησα να μου μεταφέρει τη δική της εικόνα, για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μαζί στο παραπάνω ερώτημα.

Αν έχετε παρακολουθήσει κι εσείς κάποιο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιμόρφωσης (εκτός τυπικής εκπαίδευσης), θα με ενδιέφερε πολύ να μας γράψετε στα σχόλια τις εντυπώσεις σας γύρω απ’ αυτό και το πώς, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει μια γυναίκα που ενδιαφέρεται να κάνει κάτι δικό της, να διαλέξει το κατάλληλο σεμινάριο για την περίπτωσή της.

Μαρία ΖαρωτιάδουΜαρία Ζαρωτιάδου | Gender Business Coach

Το background

Είχα σπουδάσει Business Administration και Strategic marketing και είχα ήδη εργαστεί σε γραφεία πολιτικών κομμάτων, ήθελα όμως να κάνω κάτι που θα είχε πιο άμεση σχέση με τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το business coaching και έκανα την εκπαίδευσή μου στο Athens Coaching Academy.

Coaches φυσικά υπάρχουν πολλοί, οπότε έψαχνα να βρω ποιο θα ήταν το στοιχείο που θα με διαφοροποιούσε, τι ήταν αυτό που έλειπε από την Ελλάδα. Οι πτυχιακές μου εργασίες είχαν όλες να κάνουν με το φύλο και στην ισότητα, οπότε αυτό ήταν ένα πεδίο που με ενδιέφερε ήδη.

Αυτή τη στιγμή έχω κάποιες συνεργασίες με το εξωτερικό και κάποιες που προσφέρω pro bono στην Ελλάδα, για άνεργες γυναίκες που αναζητούν μια νέα κατεύθυνση στην επαγγελματική τους ζωή.

Το ξεκίνημα

Έμαθα για το WISE μέσω ενός ποστ του Women On Top,  στο LinkedIn και στο Facebook. Στην αρχή δεν ήξερα πολλά για το τι έπρεπε να περιμένω και το τοπίο μού φαινόταν θολό. Είχα ήδη ξεκινήσει τη δικήμου δραστηριότητα ως business coach, αλλά ήθελανα στήσω μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη επιχείρηση, προσφέροντας, για παράδειγμα, δωρεάν υπηρεσίες coaching σε γυναίκες που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο κόστος.

Ξεκίνησα το πρόγραμμα του WISE με ένα ερωτηματικό: τι ακριβώς θα πάρω από αυτό και πώς θα μπορεί να με βοηθήσει αργότερα; Ήθελα πραγματικά να το παρακολουθήσω, οπότε θα το έκανα ακόμη κι αν χρειαζόταν να πληρώσω γι’ αυτό, ωστόσο πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παραμείνει δωρεάν, ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε δίδακτρα.

Αυτό που περιόρισε τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς μου ήταν το ότι το πρόγραμμα στελεχωνόταν από πολύ αξιόλογους ανθρώπους, κάτι που με έπειθε για την ποιότητά του.

Στην πράξη άρχισα να καταλαβαίνω περί τίνος επρόκειτο όταν ξεκίνησε το πρώτο μάθημα/module, είδα τις απαιτήσεις του προγράμματος, ρύθμισα το χρόνο μου για να μπορώ να αντεπεξέλθω και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου και κατάλαβα ότι είχα όντως ξεκινήσει μια σοβαρή διαδικασία, που θα μου έδινε πολλά. Πρακτικά, οι παραδόσεις και το διάβασμα και οι εργασίες μου έπαιρναν περίπου 5-6 ώρες τη βδομάδα.

Το μετά

Τώρα που ολοκληρώθηκε το WISE, νιώθω ότι μπορώ να το παρουσιάσω σαν ένα έξτρα εφόδιο και στο βιογραφικό μου. Με βοήθησε να δημιουργήσω ένα μεγάλο δίκτυο γνωριμιών απ’ όλο τον κόσμο, μέσα από το οποίο προέκυψαν πολλές επαφές και συνεργασίες.

Παρότι είχα από πριν κάποιου τύπου επιχειρηματική εκπαίδευση, βρήκα το WISE πιο πρακτικό από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Μπορούσες πιο άμεσα να το εφαρμόσεις και μπορούσες να το υποστηρίξεις ακόμα κι αν δεν είχες το αντίστοιχο ακαδημαϊκό background. Επίσης ένιωσα ότι έδωσε σε όλες μας μια μεγαλύτερη αίσθηση αυτοπεποίθησης, γιατί μας βοήθησε να μάθουμε τον εαυτό μας και τα όριά μας.

Βρισκόμουν σε μία φάση όπου είχα την ανάγκη να αλλάξω κάτι σημαντικό στην επαγγελματική μου ζωή και το σεμινάριο με έσπρωξε να υλοποιήσω την αλλαγή που ήθελα να κάνω. Μέσα εκεί είδα ότι υπάρχουν κι άλλες γυναίκες σαν εμένα, που ψάχνουν να βρουν την πορεία τους, και πήρα γνώσεις που δεν είχα γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Σε κάθε βήμα σκεφτόμουν ποια θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή των όσων μάθαινα πάνω στη δική μου επιχείρηση.

Για κάποια γυναίκα που θέλει να επιλέξει ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επιμόρφωσης, θα πρότεινα να το επιλέξει με κριτήριο τους εισηγητές, τις θεματικές ενότητες και την αποδοτικότητα που πιστεύει ότι θα έχει σε σχέση με το στόχο της. Τα χρήματα θα τα έβαζα σε δεύτερο πλάνο, με την έννοια ότι πιστεύω πως αν θέλεις πραγματικά να επενδύσεις στο μέλλον σου, βρίσκεις και τον τρόπο να χρηματοδοτήσεις την επένδυσή σου.


Μέσα στο 2016, 20 Ελληνίδες που θέλουν να συνδυάσουν την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική δράση, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το WISE 2. Ενδεχομένως το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί σύντομα και στην Ινδία.