Η Τζίνα Θεοφιλίδου είναι Senior Administrative Assistant και Travel Manager στην εταιρεία GfK και πρόεδρος της European Management Assistants Association (EUMA) Ελλάδας). Την συνάντησα από κοντά πριν από μερικές μέρες, ανυποψίαστη για το σίφουνα ενέργειας, έμπνευσης και όρεξης για εξέλιξη που θα γνώριζα. Μιάμιση ώρα μετά, γεμάτη σκέψεις και ιδέες από την κουβέντα μας, της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μας ένα κομμάτι από τη δική της εμπειρία, σε θέματα που απασχολούν πολλές από μας:
Γιατί υπάρχουν ακόμα δουλειές που κουβαλάνε το στίγμα της γυναικείας, της ασήμαντης και κακοπληρωμένης; Γιατί οι γυναίκες συχνά δεν επενδύουν στην καριέρα τους; Τι μπορείς να κάνεις για να αναβαθμίσεις εσύ η ίδια τη θέση και το ρόλο σου στη δουλειά; Υπάρχει στ’ αλήθεια λόγος να δραστηριοποιηθείς σε ένα σύλλογο σχετικό με το επάγγελμά σου; Τι σημαίνει στην πράξη το να είσαι ευέλικτη στην καριέρα σου και να μπορείς έτσι να αντιμετωπίζεις και τον ανταγωνισμό; Πώς μπορείς να αναπτυχθείς επαγγελματικά, ακόμα και πέρα από τα τυπικά προγράμματα κατάρτισης; Ακόμα και πώς μπορείς να πείσεις τον εργοδότη σου να επενδύσει ο ίδιος στη δική σου επαγγελματική ανάπτυξη τη ρώτησα και να τι μου απάντησε:
"Πάντα αναρωτιόμουν εάν υπάρχουν σύλλογοι γραμματέων και συζητώντας με μία συνάδελφο, μου ανέφερε ότι υπήρχε ένας ευρωπαϊκός σύλλογος γραμματέων – βοηθών διοίκησης, ονόματι EUMA. Στέλνοντας την αίτηση μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, με ενημέρωσαν ότι υπήρχε τοπικός σύλλογος, στο οποίο έγινα μέλος το 2008. Μ’ αυτό το βήμα άρχισε για μένα ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων. Επένδυσα προσωπικό μου χρόνο και δέσμευση απέναντι στα όσα εκπροσωπεί ο σύνδεσμος αλλά και σε ότι έχω αναλάβει να φέρω εις πέρας. Έχω κερδίσει όμως πάρα πολλά: γνώση, εμπειρία, την αναγνώριση της σπουδαιότητας της θέσης μου από την εταιρεία, τη δοκιμή και την ανάπτυξη των ικανοτήτων μου, γνωριμίες με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία. Πιστεύω ότι η ενασχόληση μου με τη EUMA είναι εξίσου σημαντική με τη δουλειά μου".
"Από την επαφή μου με μέλη της EUMA από όλη την Ευρώπη, θεωρώ ότι η γραμματειακή υποστήριξη κουβαλάει ένα στίγμα «γυναικείας», κακοπληρωμένης, μη σημαντικής δουλειάς, κυρίως στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, η γραμματειακή υποστήριξη θεωρείται θέση εξίσου σημαντική με οποιουδήποτε άλλου στελέχους στην κλίμακα της ιεραρχίας μιας εταιρείας. Όμως την αξία του έργου που παράγουμε τη δίνουμε και εμείς οι ίδιες. Για να πάρουμε κάτι, είτε αυτό είναι επαγγελματική αναγνώριση, προαγωγή, χρήματα ή ανάπτυξη πρέπει πρώτα να δώσουμε. Εάν δεν επενδύσουμε στην επιμόρφωσή μας, στην ανάπτυξη ικανοτήτων ή δεξιοτήτων μας, στην εικόνα μας, τότε δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από τους άλλους. Για ότι δεν μας συμβαίνει ή δεν μας πετυχαίνει, την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι ίδιοι".
"Τη σημερινή εποχή είναι απαραίτητο για την αγορά εργασίας να μπορούμε να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Συχνά καλούμαστε να ξεχάσουμε ότι ξέραμε: εάν θέλουμε να λεγόμαστε βοηθοί των προϊσταμένων μας θα πρέπει να μπορούμε να τους στηρίξουμε πραγματικά και αυτό σημαίνει να γνωρίζουμε την αγορά, τον ανταγωνισμό, το τι μπορεί να προσδώσει έστω και μακροπρόθεσμα κέρδος".
"Για μένα «επαγγελματική ανάπτυξη» σημαίνει ανάπτυξη της προσωπικότητας μου, μια συνεχής, δυναμική πορεία κατά την οποία διαμορφώνεται αλλά και αναδιαμορφώνεται η επαγγελματική μου συμπεριφορά. Σαφώς και η επαγγελματική ανάπτυξη συνδέεται με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας μας αλλά δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο αυτές. Η συμμετοχή μας σε συνέδρια, σε workshops, σε ομιλίες, σε εκδηλώσεις ακόμη και εάν δεν έχουν να κάνουν με το επάγγελμά μας αποκλειστικά, πάλι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μας".
"Δεν είναι μόνο τα τυπικά σεμινάρια μέσα από τα οποία μπορεί να αναπτυχθείς επαγγελματικά. Μπορείς να το πετύχεις και με το να είσαι ανοιχτή σε νέες ιδέες, να αφιερώσεις χρόνο, να είσαι ενεργή στα social media -ειδικά LinkedIn & Twitter- που αποτελούν δωρεάν πύλες γνώσεις. Με το να μη φοβάσαι να «εκτεθείς» στο άγνωστο, να συμμετέχεις σε ομάδες εντός και εκτός του εργασιακού σου περιβάλλοντος, ακόμα και άσχετες με το αντικείμενό σου, να παρατηρείς τους ανθρώπους γύρω σου, να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες, να προτείνεις. Και φυσικά με την ενασχόληση σου εθελοντικά σε κάποιο φορέα, οργάνωση ή σύλλογο. Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ζήτηση στη EUMA για άτομα που θα στελέχωναν την ομάδα που διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό website του συλλόγου. Δήλωσα συμμετοχή δίνοντας στο εαυτό μου την ευκαιρία να μάθει τη λειτουργία και την χρήση όλων των συστημάτων που κρύβονται πίσω από μια ιστοσελίδα. Στην πορεία της ενασχόλησης μου, είχα την τιμή να με εμπιστευτεί το European Committee του συνδέσμου και να μου δώσει τη θέση του web coordinator. Τι κέρδισα; Εκτός προσωπική και ηθική ικανοποίηση, κέρδισα τη γνώση ενός αντικειμένου τόσο διαφορετικού αλλά εξίσου συναρπαστικού και τη δυνατότητα αλλά και την αυτοπεποίθηση να προτείνω στην εταιρεία που εργάζομαι να αναλάβω τη διαχείριση του εταιρικού website. Και να το καταφέρω".
"Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να πείσεις τον εργοδότη σου να επενδύσει στη δική σου επαγγελματική ανάπτυξη, ειδικά την εποχή που διανύουμε. Όμως μπορώ να μοιραστώ μαζί σας αυτό που έκανα αλλά και συνεχίζω να κάνω: Όταν αποφάσισα να γίνω μέλος στη EUMA, και αφού έμαθα τι ακριβώς κάνει ο σύνδεσμος και τι μπορεί να μου προσφέρει, ζήτησα μια συνάντηση με τον τότε προϊστάμενο μου και του έκανα μια σύντομη παρουσίαση του τι είναι ο σύνδεσμος, τι μπορεί να μου προσφέρει εμένα αλλά και πως μπορεί να ωφεληθεί η εταιρεία από αυτόν. Όταν τελείωσε η παρουσίαση μου τον ρώτησα εάν θα μπορούσε η εταιρεία να καλύψει την ετήσια συνδρομή μου στον σύλλογο, και το δέχτηκε γιατί είχε πειστεί ότι άξιζε να το δοκιμάσουμε. Στη συνέχεια, μετά την επιστροφή μου από οποιοδήποτε συνέδριο, workshop, σεμινάριο event, είτε της EUMA (είτε είναι κάτι που καλύπτει η εταιρεία είτε όχι, πάντα φτιάχνω ένα summary report ή ακόμα και μια σύντομη παρουσίαση, με τα σημαντικότερα σημεία αυτών που παρακολούθησα ή άκουσα και τα σημαντικότερα πρόσωπα που συνάντησα, και ενημερώνω τον προϊστάμενο μου ή οποιονδήποτε άλλο μπορεί να ενδιαφέρει αυτό. Έτσι τους δίνω, εκτός από πληροφορία, και τη δυνατότητα να κατανοήσουν τι ακριβώς κάνω όπου συμμετέχω και το ότι λειτουργώ σε κάθε ευκαιρία ως ambassador της εταιρείας μου. Για μένα είναι τρόπος σκέψης αυτό".
"Συχνά οι γυναίκες είναι απρόθυμες να επενδύσουν στην επαγγελματική τους ανάπτυξη γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν πετύχει αυτά για τα οποία χρόνια ολόκληρα τους μιλούσαν οι προηγούμενες γενιές, με συνέπεια να απαξιώνουν τη θέση τους και τις υπηρεσίες τους οι ίδιες. Ένα μεγάλο ποσοστό έχουν μεγαλώσει έτσι ώστε να θεωρούν τον εαυτό τους πετυχημένο μόνο όταν έχουν δίπλα τους έναν άντρα οικονομικά δυνατό, ώστε εκείνες να μη χρειάζεται να εργαστούν. Μέχρι πρόσφατα, δεν μας ενδιέφερε η εξέλιξη ως καριέρα γιατί δεν βλέπαμε τη δουλειά μας όπως τη βλέπουν οι άντρες. Άρα στην «απαξίωση» του επαγγέλματος μας βοηθάμε και εμείς οι ίδιες, μη βελτιώνοντας τις «γνώσεις» μας, τις ικανότητές μας, τον τρόπο σκέψης μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα εντός και εκτός εταιρείας, ώστε να μπορούμε π.χ. σε ένα άνοιγμα άλλης θέσης και άλλου αντικειμένου στην εταιρεία μας να διεκδικήσουμε τη θέση επάξια, και ας μην έχουμε τις απαιτούμενες σπουδές. Στην Ελλάδα επίσης υπάρχει και ένας άλλος σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας: η έλλειψη παροχών προς τις εργαζόμενες μητέρες σε αντίθεση με άλλα κράτη. Το ίδιο μοτίβο, σε λίγο μικρότερο βαθμό, ίσως υπάρχει στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου γιατί έχουμε κάποια κοινά στοιχεία. Αλλά σίγουρα δεν συμβαίνει στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης".