5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν είσαι εργαζόμενη μαμά

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Σου αρέσει η δουλειά σου, αλλά έχεις ενοχές ότι δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα πολύ καλά. Αισθάνεσαι ότι θέλεις να εξελιχθείς επαγγελματικά, χωρίς όμως να θυσιάσεις την οικογενειακή και την προσωπική σου ζωή για να το καταφέρεις. Θέλεις να είσαι εξίσου καλή απέναντι στα παιδιά, τους συνεργάτες, τον εργοδότη και τον εαυτό σου, αλλά χρειάζεσαι ένα χέρι βοηθειας για να το πετύχεις. Είσαι εργαζόμενη μαμά και σου αξίζει να έχεις στα χέρια σου όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να απολαύσεις όλους σου τους ρόλους στο μάξιμουμ!

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ 5 πράγματα που θεωρούμε πολύτιμα, απαραίτητα, εξαιρετικά σημαντικά, όπως θέλεις πες το, να ξέρουν όλες οι γυναίκες που ισορροπούν οικογένεια και δουλειά, και σου τα προσφέρουμε -ένα ένα ή όλα μαζί, σε έξτρα φανταστική τιμή- μέσα από το φετινό Summer Camp του Women On Top

Να τι αξίζει να μάθεις:

Πώς να διαπραγματεύεσαι και να διεκδικείς

Ξέρεις να διεκδικείς τα πράγματα που θέλεις ή δικαιούσαι, για παράδειγμα μία αύξηση ή καλύτερο καταμερισμό εργασιών στο γραφείο ή στο σπίτι; Αισθάνεσαι ότι ακούγεσαι όταν ζητάς κάτι ή τρέμεις τις διαπραγματεύσεις και συνήθως βγαίνεις από αυτές νιώθοντας εξουθενωμένη - και απλώς χαμένη; Τότε χρειάζεται να μάθεις βασικές τεχνικές διαπραγμάτευσης, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε πιο συχνά -λόγω εκπαίδευσης- εμείς οι γυναίκες: την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την άκριτη αποδοχή της αυθεντίας αυτού που έχουμε απέναντί μας, το φόβο μας να πιέσουμε ή να απογοητεύσουμε το συνομιλητή μας. Έτσι, θα αποκτήσεις όλο τα εργαλεία που χρειάζεσαι ώστε να διεκδικείς επί ίσοις όροις τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου και να αντιμετωπίζεις την κάθε διαπραγμάτευση όχι ως εφιάλτη, αλλά ως ευκαιρία.

(Το σεμινάριο «Διαπραγμάτευση και διεκδικητικότητα» του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Ελένη Πλέσσα τη Δευτέρα 11/6, 17.00-20.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, θα βελτιώσεις θεαματικά την ικανότητά σου να διαπραγματεύεσαι, να διεκδικείς και να επικοινωνείς με ήρεμο και ουσιαστικό τρόπο τις επιθυμίες και τα αιτήματά σου.)

 

Πώς να πάρεις το έλεγχο των οικονομικών σου στα χέρια σου

 Όταν έχεις την ευθύνη να καλύψεις όλες ή μερικές από τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς σου μέσα από τη δουλειά, τα θέματα της οικονομικής διαχείρισης και της επαγγελματικής επιτυχίας παίρνουν μια διαφορετική βαρύτητα που πολύ συχνά σε δυσκολεύει να απολαύσεις την καθημερινότητα ή και να κάνεις επιλογές με βάση τις αξίες και τα πραγματικά σου θέλω. Γι' αυτό και είναι σημαντικό, όποια κι αν είναι η ηλικία ή η επαγγελματική σου κατάσταση, να πάρεις τον έλεγχο των χρημάτων που έχεις ή σου λείπουν στα χέρια σου και να μάθεις να φτιάχνεις μπάτζετ, να παρακολουθείς την εφαρμογή του, να αποπληρώνεις αποτελεσματικά τα χρέη σου, να αποταμιεύεις, ακόμα και να επενδύεις σωστά τις οικονομίες που έχεις στη διάθεσή σου. Γιατί τα λεφτά μπορεί να μην είναι το παν, είναι όμως ένα πολύ καλό εργαλείο για να αρχίσεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. 

(Το σεμινάριο «Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου στα χέρια σου» του WoT θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15/6, 17.00-20.00. Στόχος του είναι να μάθουμε: να φτιάχνουμε budget και να το παρακολουθούμε, να δημιουργούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αποταμίευσης, να αποπληρώνουμε με επιτυχία τα χρέη μας και να επενδύουμε -όλα αυτά χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με ευκολία και αποτελεσματικότητα.)


Πώς να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου αποτελεσματικά

Αν αισθάνεσαι πάντα πιεσμένη, αν νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο να κάνεις αυτά που θέλεις ή χρειάζεται να γίνουν (ή και τα 2), αν γκρινιάζεις ότι δεν σου φτάνουν οι ώρες της ημέρας και ότι τρέχεις συνεχώς, χωρίς τελικά να καταφέρνεις και πολλά, τότε είναι, πρώτα απ' όλα, σημαντικό να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι σημαίνει αποτελεσματική διαχείριση χρόνου για σένα. Γιατί την χρειάζεσαι; Τι έχεις να χάσεις, τι έχεις να κερδίσεις; Στη συνέχεια, αξίζει να εντοπίσεις ποια είναι τα εμπόδια που δε σου επιτρέπουν να κάνεις σωστό time management και να μάθεις πώς μπορείς να τα ξεπεράσεις, πως μπορείς να διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου, τι χρειάζεται να αλλάξεις και ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξεις για να ξαναπάρεις τον έλεγχο της ημέρας στα χέρια σου. 

(Το σεμινάριο «Ξανακέρδισε το χαμένο χρόνο» του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου την Παρασκευή 22/6, 10.00-13.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, θα αποκτήσεις πρακτικά εργαλεία και βασικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου, που θα σου αλλάξουν την καθημερινότητα -ίσως και τη ζωή σου!)

 

Πώς να αντιμετωπίσεις τον προσωπικό σου σαμποτέρ

Όλοι μας κουβαλάμε τις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις, τον προσωπικό μας σαμποτέρ. Είναι αυτός που όταν του δώσουμε χώρο, θα τον ακούσουμε να μας λέει  «Πού πας; Δεν θα τα καταφέρεις. Δεν τα κάνεις αρκετα καλά. Δεν έχεις την ικανότητα». Είναι εκείνος που μας πείθει ότι πραγματικά δεν πρόκειται να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας. Για να απαλλαγείς από τη συνεχή αυτοαμφισβήτηση και να μπορέσεις να κάνεις με αυτοπεποίθηση την όποια αλλαγή επιθυμείς για τον εαυτό σου, είναι σημαντικό να μάθεις να διαχειρίζεσαι αυτόν τον σαμποτέρ και να αφήνεις χώρο στην πηγαία σιγουριά και τις γνώσεις σου για να σε οδηγήσουν εκεί που θες. 

(Το σεμινάριο «Ο Προσωπικός μου Σαμποτέρ» του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Βένια Δεληκατερίνη την Πέμπτη 21/6, 10.00-13.00. Μέσα σε 3 ώρες, με όχημα το ψυχόδραμα, θα απαντήσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις: Τι μπορώ να κάνω με τον προσωπικό μου σαμποτέρ; Ποιος είναι και γιατί με δυσκολεύει τόσο; Μπορώ πράγματι να τον εξαφανίσω ή μήπως χρειάζεται να τον αποδεχτώ ως μέρος του εαυτού μου; Μπορώ να κάνω ειρήνη μαζί του;)

 

Πώς να δικτυώνεσαι, να δικτυώνεσαι, να δικτυώνεσαι

Ως εργαζόμενη μαμά, πιθανότατα η επαγγελματική δικτύωση να βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου. Είτε επειδή δεν προλαβαίνεις, είτε επειδή δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις είτε επειδή δεν καταλαβαίνεις τη χρησιμότητα αυτής της διαδικασίας και, ειλικρινά, ντρέπεσαι ή βαριέσαι λιγάκι. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή όπου καμία δουλειά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "σίγουρη", η μόνη ασφάλεια που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου είναι οι γνώσεις σου και το δίκτυό σου. Αυτό θα σε φέρει κοντά στους μελοντικούς εργοδότες, πελάτες, συνεργάτες σου και θα σε βοηθήσει να βρεις και να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που ίσως να φοβόσουν ότι δε θα έρθουν ποτέ. 

(Το σεμινάριο "Networking για όσες μισούν το networking" του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Κάσδαγλη την Τρίτη 19/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα ανακαλύψεις τα εργαλεία για να δημιουργήσεις ένα δυνατό δίκτυο ανθρώπων που θα αλλάξει τελείως την επαγγελματική -ίσως και την προσωπική- σου ζωή, όσο δύσκολη κι αν σου φαίνεται τώρα αυτή η διαδικασία).