TITLjumpstory-download20200828-100652

Είσαι γυναίκα και σε ενδιαφέρουν οι νέες τεχνολογίες; Γίνε Data Scientist.

Κατηγορίες: Mentoring, Νέα

από Ευγενία Πρόφη, Big Blue Data Academy

Ο χώρος της τεχνολογίας και του Data Science διαρκώς εξελίσσεται και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Είναι ένας πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος που δίνει προοπτικές για μια πολύ επιτυχημένη σταδιοδρομία, σε άντρες και γυναίκες. Σίγουρα το ποσοστό των γυναικών παραμένει πολύ μικρό, αλλά πιστεύουμε πως μπορεί και πρέπει να αυξηθεί – ειδικά στην Ελλάδα. Αν σε ενδιαφέρει η τεχνολογία διάβασε εδώ πως μπορείς ως γυναίκα να γίνεις Data Scientist και να έχεις μια δυναμική εξέλιξη στον κλάδο.  

Η θέση που έχει η γυναίκα στο χώρο της τεχνολογίας σήμερα 

Η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας αποτελεί στοίχημα για την ελληνική οικονομία. Η άνιση μεταχείριση των γυναικών στον εργασιακό χώρο είναι διαχρονικό και διεθνές φαινόμενο. Συγκεκριμένα στο χώρο της τεχνολογίας σημειώνεται πρόοδος αλλά η ανισότητα συνεχίζει να υφίσταται. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2020 στην Αμερική, σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι γυναίκες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν λιγότερες από μια στις τέσσερις θέσεις. Ευτυχώς σήμερα η σπουδαιότητα της γυναίκας στο χώρο εργασίας είναι αδιαμφησβήτητη και πολλοί οργανισμοί και κινήματα για θέματα ισότητας και ίσων ευκαιριών έχουν αναλάβει ενεργό δράση και φέρνουν αποτελέσματα. Ένας τέτοιος οργανισμός για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας είναι ο Women On Top που δραστηριοποιείται εδώ στην Ελλάδα και συνεργάζεται με την Big Blue Data Academy. 

Στόχος της Big Blue Data Academy είναι να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να εργαστούν στο χώρο του Data Science και να προωθηθεί η αξία της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της ισότητας στην τεχνολογία. Γι’ αυτό η Big Blue Data Academy & Women On Top συνεργάστηκαν δίνοντας υποτροφία 50% στα δίδακτρα σε κάθε γυναίκα που θέλει να γίνει Data Scientist.

Ας δούμε τι χρειάζεται να κάνεις για να έχεις κι εσύ ως γυναίκα μια επιτυχημένη καριέρα Data Scientist.

  1. Μη βάζεις όρια στον εαυτό σου για το που μπορείς να φτάσεις 

Τα στατιστικά για τη θέση της γυναίκας δεν είναι καλά, και αυτό οφείλεται, εκτός από τις συστημικές ανισότητες, και στο ότι ορισμένες από εμάς συχνά δεν τολμάμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ενημερώσου εμπεριστατωμένα για όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν και πίστεψε στη πολύτιμη συνεισφορά που μπορείς να έχεις σε ένα ρόλο Data Scientist. Όλα ξεκινούν με μια απόφαση και λίγη τόλμη. 

  1. Ετοίμασε ένα καλό βιογραφικό και ανέδειξε τα soft skills σου 

Ό,τι προσόντα κι αν έχεις είναι σημαντικό να τα αναδείξεις με ένα σωστό βιογραφικό. Πέρα από τα τυπικά προσόντα σήμερα παίζουν ρόλο και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου. Ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας οι κοινωνικές δεξιότητες έχουν πια μεγάλη σημασία. Οι εργοδότες θέλουν να γνωρίζουν αν είσαι καλή στη συνεργασία σου με την ομάδα, αν είσαι αποτελεσματική στην οργανωτικότητα και στην επικοινωνία. Πρέπει να αναδείξεις τα soft skills σου και να τα τεκμηριώσεις, ακόμα και με εμπειρίες που απέκτησες από εθελοντική εργασία ή εκτός εργασιακού χώρου. 

3. Βρες έναν ή μία μέντορα που θα σε βοηθήσει

Είναι αποδεδειγμένο πως η καθοδήγηση από έμπειρους/ες μέντορες μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς πολύ πιο γρήγορα. Να σε γλιτώσει από λανθασμένες επιλογές, να σου δείξει νέους δρόμους, να σε ενημερώσει για νέες ευκαιρίες και να σε εμψυχώσει όταν χρειάζεται. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος από το προσωπικό ή το επαγγελματικό σου περιβάλλον ή κάποια που θα βρεις μέσω ενός οργανισμού όπως ο Women On Top. To επιστημονικό προσωπικό της Big Blue Data Academy είναι εδώ επίσης για να σε στηρίξει στην εξέλιξη της καριέρας σου σε εξιδεικευμένα θέματα τεχνολογίας.

  1. Αναβάθμισε τα προσόντα σου σε ένα Data Science Bootcamp

Σήμερα στην Ελλάδα έχεις τη δυνατότητα να αναβαθμίσεις τα προσόντα σου σε ένα εξειδικευμένο Data Science Bootcamp από την Big Blue Data Academy. Θα εξειδικευτείς στις τεχνολογίες που ζητά η αγορά σήμερα -Machine Learning, Big Data, ΑΙ και Python- και θα αποκτήσεις πραγματική εργασιακή εμπειρία κάνοντας το τελικό σου project σε συνεργασία με μια εταιρεία. Το bootcamp γεφυρώνει την ακαδημαϊκή γνώση με την επιχειρηματική σκέψη και σου παρέχει άμεσα τα προσόντα που ζητά η αγορά εργασίας. Απαιτεί δουλειά αλλά σου προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και κοινωνικές δεξιότητες. 

Η τεχνολογία χρειάζεται τις γυναίκες 

Σήμερα ο χώρος της τεχνολογίας αναπτύσσεται ραγδαία. Αν αποφασίσεις να κάνεις το επόμενο βήμα, σου ανοίγονται μεγάλες προοπτικές. Ο χώρος της τεχνολογίας χρειάζεται τη γυναικεία οπτική, τη δική σου οπτική. Η δυνατότητα σου να μάθεις και να εξελιχθείς θα σε οδηγήσει σε πρόοδο και επαγγελματική επιτυχία. Δεν λέμε πως θα είναι εύκολο, λέμε όμως πως γίνεται και μπορείς να το πετύχεις!