TITLmikres.epikindynes.rafi

Επικίνδυνα βιβλία & επικίνδυνες συναντήσεις, #ΣτοΡάφι του Απριλίου!

Κατηγορίες: Νέα, Στο Ράφι

Αυτόν τον μήνα #StoRafi διαβάζουμε ένα βιβλίο που φτιάξαμε κι εμείς: σας παρουσιάζουμε τις”Μικρές Επικίνδυνες“!

Τι σημαίνει να είσαι έφηβο κορίτσι ή νεαρή γυναίκα αυτή την εποχή; Μια εποχή που φέρει το τραύμα της πανδημίας, την έκρηξη των κοινωνικών δικτύων και την αφύπνιση σε ζητήματα που ήταν πάντα εκεί – αλλά ήρθαν στο προσκήνιο με νέα ένταση. Ποιες είναι οι ανασφάλειες, οι φόβοι και οι ελπίδες ενός κοριτσιού τού σήμερα; Και πόσο αυτά πραγματικά έχουν αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες;

Οι Μικρές Επικίνδυνες είναι 100 κορίτσια, 13-22 ετών, που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους χωρίς φόβο, με ειλικρίνεια και γενναιότητα. Μετά το Είμαι Επικίνδυνη και τις αληθινές ιστορίες 100 γυναικών, το βιβλίο αυτό έρχεται σαν ένα ημερολόγιο γραμμένο από μια ολόκληρη γενιά – μια καλειδοσκοπική ματιά στην αλήθεια τού να μεγαλώνεις ως κορίτσι στη σύγχρονη Ελλάδα.

100 αληθινές ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια. Ίσως σε κάποιες σελίδες αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, όσων χρόνων κι αν είσαι. Ίσως νιώσεις ανακούφιση. Ίσως εμπνευστείς ώστε να ζεις και να μοιράζεσαι πάντα την αλήθεια σου. Και να μη φοβάσαι να γίνεις επικίνδυνη.

Η συνάντηση του Απριλίου θα γίνει δια ζώσης, στις 24/4 στις 18:00, στην επίσημη παρουσίαση-party του βιβλίου. Σας περιμένουμε στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγορα 3-5, για να συζητήσουμε και να γιορτάσουμε όλ@ μαζί!


Οι γυναίκες του Women On Top, διαβάζουν τις Μικρές Επικίνδυνες και μοιράζονται:
TITL20240406_142253

Στέλλα Κάσδαγλη

Δεν μπορώ να διαλέξω αν απόλαυσα περισσότερο τη διαδικασία των συνεντεύξεων, της κουβέντας με τα κορίτσια που μας εμπιστεύτηκαν τις ιστορίες τους, ή αργότερα το (ξανα)διάβασμα των μαρτυριών τους. Νομίζω ο συνδυασμός και των δύο ήταν αυτός που με έκανε να νιώσω ελπίδα και ενθουσιασμό για το μέλλον, να γελάσω δυνατά με την αυθεντικότητα και τη φρεσκάδα τους, να λυπηθώ για τα πράγματα που δεν θα ήθελα να έχουν βιώσει, να νοσταλγήσω (ή και όχι!) τα δικά μου μικρά κομμάτια που αναγνώρισα στις ιστορίες τους. Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το παράθυρο που μας άνοιξαν 100 νέες γυναίκες στις ζωές, τα συναισθήματα και τις προσδοκίες τους και κρατάω σαν φυλαχτό μαζί μου μια από τις πολλές φράσεις τους που με συγκίνησαν, γράφοντάς τις: “Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να βρίσκονται σε βιβλία, γιατί όλοι αγωνιζόμαστε και πετυχαίνουμε πράγματα κάθε μέρα”.

TITL20240408_140711

Πηνελόπη Θεοδωρακάκου

Οι Μικρές Επικίνδυνες είναι για μένα τρεις λεξεις: Συγκίνηση, δύναμη και έμπνευση.
Συγκίνηση γιατί μας εμπιστευτηκαν τις ιστορίες τους, δύναμη γιατι το έκαναν με ειλικρίνεια και ανοιχτοτητα και έμπνευση γιατί, μέσα απο εκείνες , (ξανα) θυμήθηκα ότι δεν χρειάζεται να είμαστε μόνο “ένα πράγμα, μια ιστορία” κάθε φορά. Και τις ευχαριστώ πολύ όλες για αυτό.
TITL20240406_195842

Έφη Κωτσιοπούλου

Είναι από τα βιβλία που σε μαγνητίζουν από τις πρώτες γραμμές. Ιστορίες από κορίτσια 13-22 ετών που δεν περίμενα να δω τον εαυτό μου τόσο πολύ μέσα σε αυτές. Με ενθουσίασαν, με προβλημάτισαν, με παρηγόρησαν και με συγκίνησαν αναπάντεχα και πολύ βαθιά. Η μικρή επικίνδυνη που υπάρχει μέσα μου, βρήκε μια θέση σε αυτές τις σελίδες και τώρα ξέρω ότι δεν θα είναι ποτέ μόνη.
TITLUntitled design

Ρόζα Βασιλάτου

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησα να το διαβάζω από την οθόνη, πολύ πριν το λάβω στα χέρια μου. Έκτοτε, μέσα στο μετρό και τα ταξί, σε στάσεις λεωφορείων και πολύωρες αναμονές σε νοσοκομεία, ακόμη και στα διαλείμματα μέσα σε κινηματογραφικές αίθουσες, με συνόδεψε, με υποστήριξε, με ενδυνάμωσε και με ενέπνευσε. Η έφηβη μέσα μου έλαβε μια μεγάλη αγκαλιά από πολλά μικρά χέρια, μαζί με την ανακούφιση που νιώθεις όταν παύεις να νιώθεις μόνη. Τις ευχαριστώ για τη δύναμή τους, λοιπόν, κάθε μία ξεχωριστά!
TITLUntitled design (10)

Αθηνά Ντασταμάνη

Ως μέρος της ομάδας του Women On Top είχα την χαρά να είμαι παρούσα στη διαδικασία των συνεντεύξεων που υλοποιήθηκαν. Κατάφερα έτσι να γνωρίσω αυτά τα κορίτσια και να ακούσω την ιστορία τους. Όταν πλέον διάβασα το βιβλίο, θυμήθηκα πάλι όλα αυτά κορίτσια να διηγούνται τις ιστορίες τους, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, και κατάλαβα ξανά, γιατί τους αξίζει δίκαια ο τίτλος “Μικρές Επικίνδυνες”!
TITL20240406_142418

Πηνελόπη Γιαννακοπούλου

Οι Επικίνδυνες μου έδωσαν την ευκαιρία να εντρυφήσω στον πραγματικό κόσμο των σημερινών εφήβων, και, πέρα από αργκό και γενικεύσεις, να κατανοήσω καλύτερα τις ανησυχίες και τα θέλω τους, να αντιληφθώ τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια πράξη, παράλειψη ή συμπεριφορά μου, και επομένως να είμαι σε θέση να υποστηρίξω και να καθοδηγήσω αποτελεσματικά τα παιδιά μου ως γονέας.

Θέλεις να παρακολουθήσεις τη συζήτηση για τις Μικρές Επικίνδυνες ή/και να συμμετάσχεις σε αυτήν; Αναζήτησε το hashtag #MikresEpikindynes στα social media και περιμένουμε τις δικές σου αναρτήσεις και σκέψεις.


Μια ιδέα και πρωτοβουλία των αθηΝΕΑWomen on Top και Women Act. Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης των οργανισμών.


Υ.Γ. Σε περιμένουμε στη λέσχη μας είτε διαβάζεις λίγο, είτε πολύ, είτε νιώθεις πως έχεις διαμορφωμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητήσουμε είτε όχι -ακόμα κι αν δεν διαβάσεις καν το βιβλίο του μήνα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημιουργία ή τη θεματική του, να ανακαλύψουμε κι άλλους/ες συγγραφείς μαζί, να χαρίσουμε αντίτυπα από τα βιβλία που θα διαβάζουμε κάθε φορά και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία θα συναντιέται η αγάπη μας για το βιβλίο με το όραμά μας για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Η λέσχη του Women On Top πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συμμετοχή στη λέσχη και τις συναντήσεις μας είναι εντελώς δωρεάν. Εδώ μπορείς να διαβάσεις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου γύρω από τη λέσχη αυτή.