Ημερομηνία: Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012
Κατηγορίες: ΝέαΗ κυρία που προσπαθεί να ακυρώσει το τσαλακωμένο εισιτήριό της στα μηχανήματα του μετρό δεν δείχνει τα 70 χρόνια της –αλλά ούτε μου αλλάζει, με την πρώτη ματιά, την προκατάληψη ότι είναι απλώς μια ηλικιωμένη γυναίκα, που κατα κύριο λόγο χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη και όχι κάποια που μπορεί να σου προσφέρει κάτι τόσο δυνατό.
Κι έτσι της τη δίνω. Τη βοηθάω να ακυρώσει το εισιτήριο και κατεβαίνουμε μαζί τις κυλιόμενες σκάλες. Πιάνουμε κουβέντα ενώ περιμένουμε το συρμό και τότε μου λέει την ηλικία της. Όπως και το ότι ήταν δημοσιογράφος, μητέρα τριών παιδιών, έπαψε να εργάζεται πριν από έξι χρόνια και «μα το Θεό, γλυκιά μου, από τότε έχω γεράσει καμιά εικοσαριά».
Δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν αυτό που με έκανε ν’ αρχίσω να της μιλάω για τη δουλειά μου. Ίσως η δύσκολη μέρα ή η δύσκολη απόφαση που είχα να πάρω (να πω ναι σε μια αντικειμενικά «καλή» δουλειά, της οποίας όμως βαριόμουν ακόμα και το όνομα;). Ίσως το ότι σιγά σιγά, ακούγοντάς τη να μιλάει για πράγματα (όρους, δυσκολίες, επιτεύγματα) τόσο γνώριμα σε μένα, μπόρεσα να κάνω επιτέλους (και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο) τη σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, να δω σαν εικόνα στο μυαλό μου την αλυσίδα που οδηγεί από εκεί που ήμουν, εδώ που είμαι τώρα και, με μερικές ενδιάμεσες στάσεις, εκεί που βρίσκεται τώρα η 70χρονη συνεπιβάτιδά μου.
«Τη δουλειά για την οποία είμαι περισσότερο περήφανη», μου είπε, λίγο πριν κατέβει προσεκτικά στο σταθμό του Συντάγματος, «δε θα την είχα κάνει ποτέ, αν αφιέρωνα χρόνο στις δουλειές για τις οποίες θα ήταν περήφανοι οι άλλοι».
Ήταν απλό και ελάχιστα εντυπωσιακό. Σε μια καλή στιγμή, θα μπορούσα να το έχω σκεφτεί και μόνη μου. Ακόμα κι αν το σκεφτόμουν, όμως, η σκέψη μου δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί το ακαταμάχητο πλεονέκτημα της ηλικιωμένης κυρίας: το γεγονός ότι εκείνη είχε ήδη ζήσει μια αντίστοιχη εμπειρία και μπορούσε να την κρίνει τώρα σφαιρικά, βλέποντας τη συνολική εικόνα της καριέρας και της ζωής της.
European Seniorforce Day
«Υπάρχουν τόσα προβλήματα στις κοινωνίες μας –και τόσο ταλέντο και εμπειρία στις προηγούμενες γενιές» γράφει η αναγγελία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για το Δυναμικό της Τρίτης Ηλικίας. Η 1η Οκτωβρίου ήταν επίσημα αφιερωμένη στην κινητοποίηση των ατόμων άνω των 60 ετών, που έχουν αποσυρθεί από την αγορά εργασίας αλλά μπορούν και θέλουν ακόμα να προσφέρουν εθελοντικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι. Για την ακρίβεια, ολόκληρο το 2012 ήταν για την Ευρώπη μια χρονιά αφιερωμένη στο Active Ageing –πώς το λένε στα ελληνικά; Ενεργό Γήρανση ή κάτι τέτοιο- κάτι που κι εμείς εδώ στο Women On Top θα θέλαμε, αν μας επέτρεπε ο χρόνος και η... ωριμότητά μας, να έχουμε αξιοποιήσει σε μεγαλύτερο βάθος.
Γιατί το μέντορινγκ είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου γυναίκες και άντρες άνω των 60, που έχουν αποσυρθεί ή ετοιμάζονται να αποσυρθούν από την ενεργό δράση, μπορούν να προσφέρουν χρυσό κι ασήμι με τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Υπάρχουν προβλήματα, φυσικά: ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν την εξοικείωση που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιήσουν τα νέα μέσα και την τεχνολογία ώστε να δραστηριοποιηθούν με ευκολία. Ότι πολλές φορές δεν γνωρίζουν καν πώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν. Ότι συχνά εμείς οι ίδιοι τους αντιμετωπίζουμε σαν παροπλισμένα μέλη της και τους αποθαρρύνει. Ότι συχνά τα πρακτικά προβλήματα διαβίωσης απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας που θα μπορούσαν να διαθέσουν για τη συμμετοχή σε μια τέτοια ή άλλου είδους κοινότητα. Ότι ελάχιστες φορές κάποιος τους το ζητάει.
Ας τους το ζητήσουμε, λοιπόν. Πώς;
Σκέψου μια γυναίκα από το κοντινό ή ευρύτερο περιβάλλον σου, που αν και συνταξιοδοτημένη έχει πίσω της μια επαγγελματική πορεία άξια να τη μοιραστεί. Σκέψου μια γυναίκα με ταλέντο, γνώσεις, εμπειρία και όρεξη να δώσει πίσω λίγη από τη μαγιά της. Δεν έχει σημασία από ποιον επαγγελματικό κλάδο προέρχεται. Δεν έχει σημασία η ηλικία της, η οικονομική της κατάσταση ή το αν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Μίλησέ της για το WoT και ρώτησέ την αν θα ήθελε να συμμετάσχει ως μέντορας στην προσπάθειά μας. Αν η ιδέα της αρέσει, δώσε της τα στοιχεία μας ή στείλε μας τα δικά της. Θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί της και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα, κάποια νεότερη γυναίκα από τον ίδιο χώρο, θα έχει την ευκαιρία ν’ ακούσει από τα χείλη της μια ιδέα που μπορεί να της αλλάξει τη ζωή.