TITLDisrupt Scale Up (2)

4 κορίτσια που κάνουν τον εθελοντισμό προσβάσιμο σε όλους

Κατηγορίες: Νέα

Πρώτος ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, το μυαλό και τα πόδια πίσω από την GloVo, μου μίλησε για την GloVo.4all και για τα τέσσερα κορίτσια που δουλεύουν για να δώσουν την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με αναπηρία να νιώσουν χρήσιμα και δημιουργικά μέσα από τον εθελοντισμό.

Η GloVo.4all, το μικρότερο παιδί της GloVo που ξεκίνησε τη δράση του πριν από μερικούς μήνες αλλά έχει ήδη να επιδείξει έργο, σημαντικό και συγκινητικό, επιτρέπει σε εθελοντές με αναπηρία να δουλέψουν σε διοργανώσεις οι οποίες, φυσικά, σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους.

Disrupt Scale Up (3)

"Αν ένα event δεν έχει υποδομή προσβασιμότητας δεν μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε ως GloVo.4all" μου εξηγεί η Δανάη Παπαϊωάννου, project director του οργανισμού και προσθέτει: "Ως δίκτυο δεν δεχόμαστε από τον εκάστοτε διοργανωτή να αρνηθεί να αρνηθεί τη συμμετοχή εθελοντών με αναπηρία. Αλλά δεν έχουμε συναντήσει και αντιδράσεις σχετικά με αυτό. Οι διοργανωτές βλέπουν τους εθελοντές και συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή τους -αντίθετα δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα ανοιχτότητας στο event. Και ο κόσμος εντυπωσιάζεται. Το πρώτο event στο οποίο συμμετείχαμε δοκιμαστικά ήταν η συναυλία της Lady Gaga. Οι εθελοντές με αναπηρία κατηύθυναν τον κόσμο κι ενώ πηγαινοερχόμουν για να ελέγξω ότι όλα πάνε καλά, τους άκουγα να μου λένε ενθουσιασμένοι «καλά, Δανάη, έχω δώσει οδηγίες και σε 100 άτομα!». Ήμουν τόσο χαρούμενη, κι ας μην έκανα τίποτα πρακτικά".

Τη ρωτάω πώς αντιδρούν οι υπόλοιποι εθελοντές. "Η GloVo είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Μπαίνοντας στο χώρο, είχα στο νου μου ότι όλα τα ΑμεΑ θα είναι υπέροχοι άνθρωποι. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι υπάρχουν ανάμεσά τους οι ίδιες ακριβώς κατηγορίες που συναντάς και στο γενικό πληθυσμού. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους εθελοντές. Κανείς δεν είναι αγενής, αλλά κάποιοι είναι διστακτικοί, ίσως και να μην τολμούν να εκφραστούν ελεύθερα μήπως δεν πουν κάτι σωστά. Αλλά έτσι ήμουν κι εγώ στην αρχή. Οι ίδιοι οι άνθρωποι με αναπηρία μας λένε ότι από το να είναι κάποιος αδιάφορος, προτιμούν να τους κάνει μια ερώτηση κι ας μην είναι politically correct. Και βέβαια όσο περνάει ο καιρός, όλοι δένονται μεταξύ τους και πλέον όταν κανονίζουμε να βγούμε μετά από κάποια εκδήλωση, όλοι σκέφτονται πώς θα κανονίσουμε να πάμε σε κάποιον προσβάσιμο χώρο".

Ρώτησα όλα τα κορίτσια της GloVo.4all τι κερδίζουν οι ίδιες από τον εθελοντισμό και ποια είναι τελικά η σχέση του με την επαγγελματική ανάπτυξη όλων μας και να τι μου απάντησαν.


 

Danae PapaioannouΔανάη Παπαϊωάννου

24 ετών

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας | Project director GloVo.4all

Τι σου προσφέρει ο εθελοντισμός;

Στην GloVo.4all έχω ηγετικό ρόλο και προσπαθώ να βελτιώσω το πώς κατανοώ τις προσλαμβάνουσες των μελών της ομάδας. Κάπως έτσι ανακάλυψα το ενδιαφέρον μου και την κλίση μου στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, που δε μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, και ανέπτυξα δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση. Επίσης έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα, αφού ως εθελοντές εκπαιδευόμαστε στον τρόπο προσέγγισης (γραπτό και προφορικό) των ΑμεΑ, παρακολουθούμε μαθήματα νοηματικής... Πλέον έχουν αλλάξει και τα επαγγελματικά μου σχέδια και έχω στόχο να απασχοληθώ σε κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Τι θα απαντούσες σε μία άνεργη γυναίκα που σου λέει ότι δε βρίσκει χρόνο ούτε κίνητρο να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;

Δε θα συνέκρινα το βιοποριστικό με το εθελοντικό κομμάτι της δραστηριότητας κάποιου και, ναι, αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο να σκεφτείς την κοινωνική προσφορά όταν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα της ανεργίας. Όμως ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής και το να οραματίζεσαι το μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες για όλους είναι κάτι που σε ανακουφίζει από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πώς βλέπεις το θέμα των επαγγελματικών ευκαιριών για ανθρώπους με αναπηρία στην Ελλάδα;

Και η κοινωνία και εμείς, όσοι δεν έχουμε αναπηρία, είμαστε επιφυλακτικοί και διστάζουμε να προσλάβουμε ΑμεΑ γιατί πιστεύουμε ότι δε θα είναι τόσο αποδοτικοί. Από την άλλοι και οι ΑμεΑ και οι οικογένειές τους υποτιμούν συχνά τις δυνατότητές τους. Πρέπει να έχει κανείς ερεθίσματα ώστε να μπορεί, παρά τους περιορισμούς του, να ξεκλειδώσει νέες πτυχές του εαυτού του και να ενταχθεί στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μεταξύ 20-35, που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία και θέλουν να προσφέρουν και να αμειφθούν γι’ αυτό. Δέχονται σε όλη τους τη ζωή υποστήριξη και φροντίδα αλλά πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να την προσφέρουν. Και η πλειοψηφία έχει ανάγκη να ζήσει σε ένα περιβάλλον που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και σε μια κοινωνία που τον αξιοποιεί με κάθε τρόπο. Ανυπομονούν όσο κι εγώ να βρουν μια δουλειά που τους εκφράζει και να κουραστούν γι’ αυτή, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να εκφραστούν. Απασχολώντας άτομα με αναπηρία στις εκδηλώσεις που υποστηρίζει η GloVo, θέλουμε να πείσουμε και τους διοργανωτές για τις ικανότητες των ΑμεΑ, ώστε να γίνουν πιο δεκτικοί και στο να τους προσλάβουν.


Thalia KiousiΘάλεια Κιούση

30 ετών

Συνεργάτης-συνοδός ατόμου με πρόβλημα όρασης | Social Media & Accessibility Consultant GloVo.4all

Τι σου προσφέρει ο εθελοντισμός;

Ασχολούμαι με τον εθελοντισμό από τα 16 μου. Ξεκίνησε για μένα σαν αγώνας να εξισώσω τις αδικίες γύρω μου και, τελικά, έχει καταλήξει να είναι προσωπική μου ανάγκη. Πλέον είναι η καθημερινή δόση ηρεμίας και ισορροπίας μου. Με το να νιώθω ότι προσφέρω και εγώ, όσο μπορώ, ώστε να γίνει ο κόσμος καλύτερος, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη τα βράδυα. Παρ' όλα αυτά, στην εθελοντική μου πορεία, αποκόμισα κέρδη που δεν περίμενα, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα μονόδρομο προσφοράς. Έκανα λάθος. Γνώρισα κόσμο που με δικτύωσε και με δίδαξε για τον πραγματικό κόσμο, δίνοντάς μου απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια. Μπορεί να σπούδασα σε αντικείμενο σχετικό με την αναπηρία και να έχω διαβάσει την απαραίτητη θεωρία, αλλά μόνο μέσα από την εθελοντική τριβή με το αντικείμενο, όπως στην περίπτωση της GloVo.4all, έμαθα πραγματικά τι σημαίνει να ζεις με αναπηρία και πώς μπορώ εγώ όντως να είμαι χρήσιμη. Είμαι 30 χρονών, ευτυχισμένη, ανεξάρτητη, δουλεύω πάνω σε αυτό που αγαπώ και κάθε βράδυ κάνω όνειρα ώστε να αλλάξω τον κόσμο. Και ξέρεις κάτι; Νιώθω ότι σιγά σιγά τα πετυχαίνω...

Τι θα απαντούσες σε μία άνεργη γυναίκα που σου λέει ότι δε βρίσκει χρόνο ούτε κίνητρο να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;

Έχω βρεθεί στην άσχημη φάση της ανεργίας. Δεν είναι μόνο η έλλειψη πόρων αλλά και η μιζέρια στην οποία μπαίνεις, νιώθοντας ουσιαστικά άχρηστος. Εμένα με υποστήριξε ο εθελοντισμός, όπως πάντα. Είχα ένα βασικό λόγο να σηκώνομαι από το κρεβάτι μου γιατί είχα κάτι πραγματικό να ασχοληθώ και παρήγα κοινωνικό έργο. Αυτό με έκανε περήφανη γιατί ήμουν χρήσιμη στους γύρω μου, κι ας ήμουν άνεργη, και έτσι δεν ένιωσα ποτέ λιγότερη από τους γύρω μου. Σε μετρήσιμο επίπεδο, βρήκα τρεις αξιόλογες δουλειές μέσα από τον εθελοντισμό, πάνω στο αντικείμενό μου, κάτι που δεν μου προσέφερε ποτέ το πτυχίο μου από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Πλέον έχω ένα πολύ ανταγωνιστικό βιογραφικό και, κυρίως, γνώσεις να σταθώ στον επαγγελματικό μου τομέα και να κάνω την διαφορά. Στην προσωπική μου ζωή, ζω με τον σύντροφό μου με τον οποίο ήμασταν μαζί εθελοντές στα Special Olympics το 2011 και έχουμε ένα τρελό σκυλί, δώρο από συνεθελόντρια μου στην διεθνή κατασκήνωση τυφλών ICC. Όλη η ζωή μου είναι καθορισμένη από τον εθελοντισμό που έκανα και ο οποίος με έχει βοηθήσει να διαμορφώσω μια Θάλεια που μου αρέσει πολύ. Τι άλλο κίνητρο μπορεί να θες για να ξεκινήσεις και εσύ την ζωή σου;

Πώς βλέπεις το θέμα των επαγγελματικών ευκαιριών για ανθρώπους με αναπηρία στην Ελλάδα;

Στην εποχή της κρίσης έχουν ανθίσει οι αλληλέγγυες ΜΚΟ. Σιγά-σιγά ξεκινάει η ευαισθητοποίηση στα θέματα των συνάνθρωπων μας με αναπηρία και πολλοί φορείς έχουν προσεγγίσει το θέμα της δημιουργικής απασχόλησης τους . Πλέον κόσμος που επέλεγε να κάτσει στην ασφάλεια του σπιτιού του και με την παρέα του υπολογιστή του, βγαίνει έξω -με κάποια προσοχή γιατί η Αθήνα συνεχίζει να είναι αφιλόξενη- και απασχολείται, γιατί του δινονται ευκαιρίες, όπως στην GloVo.4all. Παρ' όλα αυτά η εργασιακή αποκατάσταση συνεχίζει να είναι μηδενική. Οι εργοδότες φοβούνται να απασχολήσουν ΑμεΑ θεωρώντας πως δεν θα είναι εξίσου αποδοτικοί ή πως θα κοστίζουν παραπάνω. Επίσης πρέπει να συντρέχουν πολλές συνθήκες ώστε να εργαστεί κάποιος με αναπηρία, όπως προσβάσιμοι χώροι, σωστή τουαλέτα, εύκολη μετακίνηση ως την δουλειά, στάθμευση, αποκατάσταση του συνοδού... Οπότε η πρόσληψη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να υπάρξει σωστή ευαισθητοποίηση, ενημερωτικά σεμινάρια για το τι σημαίνει αναπηρία και πως μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα εργασιακό πλάνο, καθώς και κίνητρα τόσο σε εργοδότες όσο και σε ΑμεΑ. Ταυτόχρονα και εμείς πρέπει να αλλάξουμε. Ας κοιτάξουμε επιτέλους τι χρειάζεται και ο δίπλα μας και ας φτιάξουμε μια προσβάσιμη κοινωνία αλληλεγγύης.


 

Aggelina MilaAγγελίνα Μήλα

19 ετών

Φοιτήτρια Παιδαγωγικής | Προπονήτρια κολύμβησης | PR & Social Media Co-ordinator GloVo.4all

Τι σου προσφέρει ο εθελοντισμός;

Πολλά και σημαντικά πράγματα! Δεν είχα ποτέ μου αυτοπεποίθηση ούτε τη δύναμη να αναγνωρίσω θετικά πράγματα στον εαυτό μου, σιγά σιγά όμως αρχίζω να αναπτύσσομαι και να αλλάζω σ’ αυτό. Είναι επίσης συναρπαστικό να μοιράζεσαι με άλλους κοινές πεποιθήσεις και όραμα και να δουλεύετε μαζί για να το πετύχετε -και αν δεν τα καταφέρνετε πάντα, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ήρθες σε επαφή με διαφορετικά άτομα, πήρες ερεθίσματα και εν τέλει αναπροσδιόρισες τις αξίες, τον εαυτό σου, τα πιστεύω σου. Από πλευράς επαγγελματικής ανάπτυξης, με έχει βοηθήσει πολύ η ενασχόληση μου με την GloVo.4all, καθώς σκέφτομαι να ασχοληθώ και επαγγελματικά με παιδιά με αναπηρία. Μέσα από τη δουλειά εδώ, μαθαίνω πώς να συμπεριφέρομαι στους άλλους, να επικοινωνώ με τον κατάλληλο τρόπο, ακόμα και με άτομα αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας, να συνεργάζομαι και να καταλήξω στο αν είναι αυτό τελικά που θέλω να κάνω μακροπρόθεσμα.

Τι θα απαντούσες σε μία άνεργη γυναίκα που σου λέει ότι δε βρίσκει χρόνο ούτε κίνητρο να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω την ηλικίας μου δεν έχω βρεθεί σε αυτήν την θέση και ίσως μιλάω εκ του ασφαλούς. Είναι αδιαμφησβήτητα πολύ δύσκολη περίοδος αυτή, περίοδος δοκιμασίας των αντοχών σου. Όμως η απάθεια και η αδράνεια δεν είναι θέσεις, γι’ αυτό και πιστεύω ότι καθεμία που βρίσκεται σε μια αντίστοιχη κατάσταση αξίζει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό μέσω του εθελοντισμού. Θα ανοιχτούν πολύ οι ορίζοντες της, ο τρόπος σκέψης της και σίγουρα πόρτες και ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Θα τονωθεί πολύ η αυτοπεποίθηση της και θα γίνει -έστω λίγο- πιο θετική η στάση της απέναντι στη ζωή.

Πώς βλέπεις το θέμα των επαγγελματικών ευκαιριών για ανθρώπους με αναπηρία στην Ελλάδα;

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που μειώνει πολλούς ανθρώπους και τους στερεί σημαντικές ευκαιρίες. Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι πολλές φορές μη προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία και αυτό γιατί πολλοί θεωρούν ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν να προσφέρουν κάτι, γιατί "υστερούν" σε σχέση με άλλα. Κι όμως, έχουν να δώσουν ακόμα περισσότερα, αφού ξέρουν όσο κανένας άλλος πώς είναι να προσπαθείς για το καλύτερο και να αντεπεξέρχεσαι καθημερινά στις δυσκολίες, ακόμα και όταν δεν βρίσκεις ανταπόκριση από τους γύρω σου.


Adigoni KarnesiotiΑντιγόνη Καρνεσιώτη

23 ετών

Ειδική Παιδαγωγός | Head of Assistant Services GloVo.4all

Τι σου προσφέρει ο εθελοντισμός;

Ανοίγει τη σκέψη και διευρύνει τους ορίζοντες μου. Μου επιτρέπει να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους, που διψούν για να προσφέρουν αφιλοκερδώς σε άλλους, και αυτό από μόνο του με κάνει να θέλω να νιώθω και να δρω με τον ίδιο τρόπο. Μου προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες, μου παρέχει ασφάλεια και ένα πλαίσιο που στηρίζει και ενθαρρύνει τον εθελοντή ως άνθρωπο, του δίνει κίνητρα να συνεχίσει. Το να γίνουμε ικανοί συμπολίτες και να βοηθήσουμε ανθρώπους με αναπηρία να βγουν απ'το σπίτι τους και να κινητοποιηθούν, θα είναι απ'  τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που θα έχει καταφέρει ο εθελοντισμός.

Τι θα απαντούσες σε μία άνεργη γυναίκα που σου λέει ότι δε βρίσκει χρόνο ούτε κίνητρο να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;

Θα της έλεγα ότι μέσα από ένα project, θ' ανακαλύψει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό της, θα γνωρίσει ανθρώπους και θα ζήσει εμπειρίες που θα την κινητοποιήσουν. Αν δώσει τον καλύτερό της εαυτό εξάλλου, μπορεί να προκύψουν εξαιρετικές γνωριμίες και στην πορεία, ακόμα και μια δουλειά. Ο εθελοντισμός δεν πιέζει τους ανθρώπους, αλλά τους δίνει την έξτρα ώθηση που χρειάζονται ώστε να βρουν το κομμάτι που τους λείπει.

Πώς βλέπεις το θέμα των επαγγελματικών ευκαιριών για ανθρώπους με αναπηρία στην Ελλάδα;

Βλέπω μια περιθωριοποίηση, όχι μόνο στις πράξεις αλλά και στη σκέψη μας. Αυτό έχει διαμορφώσει την κοινωνία και τη σημερινή μας πραγματικότητα. Έχει διαμορφώσει τους δρόμους μας, τις δουλειές μας, τις παρέες μας. Όταν λοιπόν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί, είναι λογικό ο ΑμεΑ να μην έχει κανένα κίνητρο να βγει έξω να ψάξει για μια δουλειά, δεν έχει τη ψυχική δύναμη να το κάνει. Μην ξεχνάμε ότι ένας ΑμεΑ συνήθως μεγαλώνει σε ένα πολύ ασφαλές και περιοριστικό πλαίσιο. Αν λοιπόν η κοινωνία τον περιορίζει αντί για να του δίνει κίνητρα ν' ανοίξει τα φτερά του και να σπάσει τη γυάλα στην οποία ζει, πως περιμένουμε να τον δούμε έξω στο δρόμο; Να δουλεύει; Να ρισκάρει και να δοκιμάζει νέα πράγματα, όπως απαιτεί κάθε δουλειά; Αυτές τις αλλαγές περιμένω να δω. Να γίνουμε μια κοινωνία που προσφέρει στους ΑμεΑ τη δυνατότητα να κινηθούν και να εξελιχθούν πνευματικά και σωματικά. Αν δεν μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε τους δρόμους μας, είναι καθήκον μας να "φτιάξουμε" τη σκέψη μας. Αυτή είναι η καλύτερη αρχή, όλα τ' άλλα θ' ακολουθήσουν.


Στις 20-22/3, η GloVo.4all διοργανώνει στο Dudu Loft το 3ο συνέδριο GloVoCon, που διοργανώνεται από και απευθύνεται σε εθελοντές, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των συμμετεχόντων, την αλληλεπίδρασή τους με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες από διάφορους τομείς καθώς και την ευαισθητοποίηση τους αναφορικά με ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, συνέχισε να διαβάζεις.