Σαν βγεις στον πηγαιμο για…;

Κατηγορίες: Mentoring, Νέα

Μία σχέση mentoring χωρίς στόχους είναι σαν ταξίδι χωρίς προορισμό: σαν να περιδιαβαίνουμε σε διάφορα μέρη, χωρίς να γνωρίζουμε πού θέλουμε να φτάσουμε. Κατά την διάρκεια των πρώτων επαφών με τη μέντορα, επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται και να εντοπίζονται οι στόχοι που η mentoree θέλει να επιτευχθούν μέσα από τη σχέση αυτή.

 

boatΟι στόχοι πρέπει να είναι σαφείς και συγκεκριμένοι, ακριβώς γιατί οφείλουν να γνωρίζουν και τα δύο μέρη τι προσπαθούν να επιτύχουν: η μεν μέντορας να γνωρίζει σε ποια κομμάτια θα υποστηρίξει, θα ενθαρρύνει, θα συμβουλεύσει την mentoree, η δε mentoree να γνωρίζει τα πεδία για τα οποία ζήτησε εξ αρχής την υποστήριξη και πώς θέλει να τα εξελίξει και να τα βελτιώσει.

Όταν οι στόχοι της σχέσης δεν τίθενται ξεκάθαρα, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η διαδικασία να αναλώνεται σε επουσιώδη ζητήματα που δεν δίνουν ιδιαίτερη αξία στην επαγγελματική εξέλιξη της mentoree, με κίνδυνο να επέλθει κούραση και το αίσθημα ότι και οι δυο σπαταλούν άσκοπα το χρόνο και την προσπάθεια που αφιερώνουν στο mentoring.