TITLSafeAtWork_HR_Guide-1

Safe at Work | Εγχειρίδιο Επιμόρφωσης Στελεχών HR

Κατηγορίες: Επιμόρφωση, Εργαλεία, Σεξουαλική Παρενόχληση

Το εγχειρίδιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία απευθύνεται σε στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, μέλη της διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και σε στελέχη οποιουδήποτε τμήματος ασχολείται με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ασφάλειας και σεβασμού στον εργασιακό χώρο.

Το εγχειρίδιο καλύπτει το τι είναι αλλά και τι δεν είναι τελικά η σεξουαλική παρενόχληση, το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να εμφανιστεί, καθώς και μερικά παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης. Περιλαμβάνει επίσης μύθους και αλήθειες για την σεξουαλική παρενόχληση και τις 4 παρακάτω θεματικές, οι οποίες συνδέονται στενά με τις νομικές υποχρεώσεις των εταιρειών για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία:

  1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
    Πώς μπορεί μια επιχείρηση να αξιολογήσει τους κινδύνους που υφίστανται στο εσωτερικό της και οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες να σημειωθούν στους κόλπους της περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας.
  2. ΠΡΟΛΗΨΗ
    Ποιες είναι οι πολιτικές που καλούνται να σχεδιάσουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προλάβουν την εκδήλωση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, προστατεύοντας άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους, συνεργάτες, πελάτες και προμηθευτές.
  3. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    Οι απαραίτητες διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν οι επιχειρήσεις για την ασφαλή καταγγελία και τη διαφανή και αξιόπιστη διαχείριση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας που εμπίπτουν στη σφαίρα της ευθύνης τους.
  4. ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
    Οι δράσεις που θα ευαισθητοποιήσουν το προσωπικό της επιχείρησης σε σχέση με το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης, θα επιμορφώσουν τα άτομα σε τρόπους που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του και θα ενημερώσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις αντίστοιχες διαδικασίες και πολιτικές.

Το έργο «Safe at Work» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid Hellas και εταίρους το Women on Top, την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και το DataWo.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr