TITLVPR05716 copy

Inclusivity Lounge @ Delphi Economic Forum | Η συμπερίληψη τελικά είναι το χαμένο κομμάτι του Δημογραφικού παζλ

Κατηγορίες: Inclusivity Lounge, Νέα του WoT

Παρακολουθήστε τις βιντεοσκοπημένες συζητήσεις του Inclusivity Lounge


Το Inclusivity Lounge του Women On Top ολοκληρώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά στους Δελφούς, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη συμπερίληψη ως πιθανή λύση στις προκλήσεις του δημογραφικού ζητήματος, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και σε έναν από τους πιο σημαντικούς κόμβους συνάντησης και λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα.

Με καταξιωμένες ελληνίδες, έλληνες και διεθνείς ομιλήτριες & ομιλητές, από διαφορετικούς χώρους και πεδία, συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους η γυναικεία απασχόληση, η ένταξη των μεταναστ(ρι)ών και των ατόμων με αναπηρία, η διαγενεακή συμπερίληψη στη φροντίδα και στην αγορά εργασίας και η διαμόρφωση συμπεριληπτικών οικογενειακών πολιτικών μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στο δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

WoT’s Inclusivity Lounge | Click: Danae Panagiotidi

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, τονίζοντας πως “Οι δυτικές κοινωνίες και ιδίως εμείς ως Έλληνες/ιδες έχουμε χρέος να λειτουργήσουμε συμπεριληπτικά και πολυεπίπεδα. Πρόκειται για κοινωνική και εθνική αναγκαιότητα”. Στη συνέχεια ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George J. Tsunis, παραφράζοντας τον Martin Luther King Jr., είπε: “Πρέπει να λυγίσουμε το τόξο της ιστορίας προς την πλευρά της δικαιοσύνης”.

WoT’s Inclusivity Lounge | Click: Danae Panagiotidi

Το Inclusivity Lounge ξεκίνησε με μια συζήτηση για τον ρόλο της συμπερίληψης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του Δημογραφικού ζητήματος. Η Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τοποθετήθηκε σπάζοντας τον μύθο πως οι μειωμένες γεννήσεις συνδέονται με την επιλογή των γυναικών να ακολουθήσουν την καριέρα τους. “Οι γυναίκες που είναι οικονομικά ανεξάρτητες είναι εκείνες που επιλέγουν να κάνουν περισσότερα παιδιά” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Βύρων Κοτζαμάνης, Καθηγητής & Επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών στην Ελλάδα, συμπλήρωσε πως σημαντικό κομμάτι της εξίσωσης του δημογραφικού αποτελεί η συμπερίληψη των ηλικιωμένων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Τέλος, η Μαρίνα Στέφου, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, τόνισε πως o ρόλος του κράτους και των θεσμών στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κομβικός, αναφέροντας πως το νέο εθνικό σχέδιο δράσης προσεγγίζει το δημογραφικό ως ένα οριζόντιο ζήτημα.

WoT’s Inclusivity Lounge | Click: Danae Panagiotidi

Στο πάνελ με θέμα την ενσωμάτωση μεταναστών/τριών και εργαζομένων με αναπηρίες, η Χρυσέλλα Λαγαρία, Συνιδρύτρια & CEO της Black Light Athens, έφερε στο επίκεντρο τα πρακτικά εμπόδια που οδηγούν στον αποκλεισμό ατόμων με αναπηρία: “Δεν έχει να κάνει μόνο με την υποστήριξη από το κράτος, αλλά και με την έλλειψη υποδομών, εξοπλισμού και πληροφορίας. Οι εταιρείες δεν αξιολογούν  τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πιο προσβάσιμους χώρους για να προσλάβουν άτομα με αναπηρία”. Στη συνέχεια, η Άννα Μανιάτη, Διευθύντρια Προγράμματος/Χρηματοδότησης της Ένωσης Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα, περιέγραψε τις πολλαπλές προκλήσεις που καλούνται να ξεπεράσουν οι προσφύγισσες και οι μετανάστριες στην αναζήτηση εργασίας, όπως είναι η γλώσσα, η άνιση μεταχείριση, οι χαμηλότεροι μισθοί, η εκμετάλλευση της αδήλωτης εργασίας, η έλλειψη κοινωνικού δικτύου και υποστήριξης στην φροντίδα των παιδιών. Η Josephine Goube, CEO της Sistech, υπογράμμισε πως αυτές οι γυναίκες αποτελούν πολύ δυνατές προσθήκες στο δυναμικό των εταιρειών, καθώς επιθυμούν σταθερότητα, ανυπομονούν να μάθουν και να εξελιχθούν, και μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της τεχνολογίας. Τέλος, η Alison Duncan, Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, παρέθεσε καλές πρακτικές από την Αυστραλία για τη συμπερίληψη των ατόμων από άλλες χώρες. “Οφείλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε κάθε άνθρωπο να συμβάλλει στη χώρα που διαμένει. Είναι ένα απλό οικονομικό δεδομένο!” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

WoT’s Inclusivity Lounge | Click: Danae Panagiotidi

Στη συζήτηση για την κοινωνική πραγματικότητα της φροντίδας και τη διαγενεακή διαχείριση στην αγορά εργασίας, η Δρ Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε τη σημασία συνεργασίας ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη και τη διακυβέρνηση. Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για την έμφυλη συνθήκη της φροντίδας, η οποία θα απελευθερώσει γυναίκες με δυνατότητες και υψηλό μορφωτικό επίπεδο να ακολουθήσουν τους στόχους τους, εάν καλυφθεί το κενό φροντίδας που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Liz Mestheneos, Ιδρυτικό μέλος & Ad. C. 50plus Hellas και Πρώην Πρόεδρος της Age Platform Europe, συμπλήρωσε πως είναι ζωτικής σημασίας να τεθεί ένα στρατηγικό πλάνο φροντίδας που θα βασιστεί στην εκπαίδευση φροντιστ(ρι)ών με προσόντα και πιστοποιήσεις και θα θέσει στο επίκεντρο την πρόληψη για όλες και όλους”. Η Lyndsey Simpson, Ιδρύτρια & CEO της 55/Redefined, τέλος, έδωσε έμφαση στη σημασία του να κρατηθούν ενεργές/οι οι εργαζόμενες/οι 50+ ετών: “Η ευέλικτη εργασία, η προσθήκη έξτρα αδειών φροντίδας, το reskilling και η αντιμετώπιση στερεοτύπων, αποτελούν ουσιαστικά βήματα για την επένδυση σε αυτό το πολύτιμο εργατικό δυναμικό”.

WoT’s Inclusivity Lounge | Click: Danae Panagiotidi

Σε ό,τι αφορά τη γυναικεία απασχόληση ως ζήτημα-κλειδί για την έμφυλη ισότητα και τη δημογραφική πολιτική, η Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών Εργασίας και Πρόνοιας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, υπογράμμισε πως η ανεργία οδηγεί τις γυναίκες να αναβάλλουν την τεκνοποίηση. “Δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για άνοδο των δεικτών γονιμότητας εάν δεν έχουμε πρόσβαση σε ποιοτική απασχόληση για τις γυναίκες”. Η Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνιών στην Eldorado Gold, αναφερόμενη στην έρευνα του Women On Top για τις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τόνισε πως “Οι πολιτικές του κράτους για την προώθηση της ισότητας και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι απαραίτητα στοιχεία για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα της απασχόλησης των γυναικών της περιφέρειας”, ενώ η Εύη Τσουράκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων στην Παγκρήτια Τράπεζα, συμπλήρωσε τη σημασία του δικτύου υποστήριξης: “Η δημιουργία κοινότητας θα κάνει αυτές τις γυναίκες πιο ορατές, γι’ αυτό και έχει σημασία οι εταιρείες να κάνουν το επόμενο βήμα με πιο συγκροτημένες προσπάθειες για προγράμματα με αρχή, μέση και τέλος”. Στο πώς μπορούν οι γυναίκες να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας, η Ευγενία Μελέα, Chief People, Culture & Sustainability Officer, Principia, πρότεινε “Η συνεχιζόμενη κατάρτιση και εκπαίδευση είναι ένα καλό εργαλείο για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, των soft skills αλλά και των τεχνικών αντικειμένων – εργαλεία απαραίτητα για καλύτερη ποιότητα ζωής”.

WoT’s Inclusivity Lounge | Click: Danae Panagiotidi

Η συζήτηση έκλεισε με τον ρόλο της συμπερίληψης στη διαμόρφωση οικογενειακών πολιτικών, όπου ο Νίκο Ευσταθίου, δημοσιογράφος & συγγραφέας, παρουσίασε τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία ως μια ευκαιρία να κανονικοποιήσουμε και την ευρύτερη ένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Σχετικά με το δυσανάλογο μέρος των ευθυνών φροντίδας που οι γυναίκες διαχρονικά επωμίζονται, η Δήμητρα Γούναρη, PCI Parent Coach®, προειδοποίησε πως “αν συνεχίσει να αναπαράγεται με αυτόν τον ρυθμό το έμφυλο στερεότυπο στην κατανομή ευθυνών φροντίδας και τη μη αμειβόμενη εργασία, οι γυναίκες θα βρεθούν να συνθλίβονται από αυτήν τη συνθήκη, με άμεσες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες”. Η Ισμήνη Δροσοφορίδη, Impact Investor στο Epagon VC & Human Rights Advocate, αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτικών που υποστηρίζουν τις γυναίκες σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής, εστιάζοντας στο παράδειγμα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ για τα προϊόντα περιόδου. Κλείνοντας, η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια Women On Top/inc.lude και συγγραφέας, υπενθύμισε πως “Το θέμα της συζήτησης δεν είναι να φροντίζουμε λιγότερο, αλλά να μοιραστούμε περισσότερο αυτή την ευθύνη”.

Ευχαριστούμε θερμά το Delphi Economic Forum για τη φιλοξενία, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την εμπιστοσύνη, την Παγκρήτια Τράπεζα, την Principia, την Ελληνικός Χρυσός, το British Council στην Ελλάδα και το Konrad Adenauer Stiftung Ελλάδας και Κύπρου για την υποστήριξη.

Ευχαριστούμε επίσης τις ομιλήτριες και ομιλητές που μοιράστηκαν μαζί μας την πολύτιμη οπτική τους, τις συντονίστριες και τους συντονιστές των συζητήσεων, καθώς και όσες/ους βρέθηκαν μαζί μας στο 7o Inclusivity Lounge και συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη συζήτηση. 

Το Inclusivity Lounge του Women On Top, ένας θεσμός με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή για την ισότητα, τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, ανανεώνει το ραντεβού του για τα επόμενα μεγάλα συνέδρια στην Ελλάδα και έξω από αυτήν.

Βρείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες.