TITLTSIN5276

Inclusivity Lounge @ Regional Growth Conference | Η οικονομική ένταξη των γυναικών της περιφέρειας

Κατηγορίες: Inclusivity Lounge, Νέα

Την Πέμπτη 30/5, το Inclusivity Lounge του Women On Top ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Πάτρα, φέρνοντας τη δημόσια συζήτηση γύρω από την έμφυλη ισότητα και στην καρδιά του 12ου Regional Growth Conference, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα.

Με τη βοήθεια εκλεκτών ομιλητριών από διαφορετικές περιοχές της χώρας και αντλώντας υλικό από τη μεγάλη έρευνα πεδίου που εκπονεί το Women On Top για τις ανάγκες των γυναικών της περιφέρειας, συζητήσαμε ποιες πολιτικές και εργαλεία μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση των γυναικών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση και του Δημογραφικού προβλήματος.
______________________________________

Η συζήτηση στο 8ο Inclusivity Lounge επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η ισότιμη ένταξη και συμπερίληψη των γυναικών της περιφέρειας και άλλων υποεκπροσωπούμενων ομάδων για την οικονομική ευμάρεια της χώρας, και το ρόλο που μπορεί να παίξει η ιδιωτική πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα στην οικονομική τους ανεξαρτησία.

Η Αντωνέλα Κοτσώνη, Fundraising & project manager στην InterMediaKT τόνισε πως η οικονομική ένταξη των γυναικών της περιφέρειας είναι ουσιώδης, καθώς σημαίνει “ανεξαρτησία, δύναμη και επιλογή. Αυτή η κίνηση οδηγεί σε ανάπτυξη της περιφέρειας, αλλαγές στις υποδομές, δημιουργία πιο συμπεριληπτικών κοινοτήτων και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, όχι μόνο για τις ίδιες τις γυναίκες, και για άλλες κοινωνικές ομάδες”.

Στη σύνδεση της κοινότητας με την οικονομική ενδυνάμωση αναφέρθηκε η Νέλλη Κουβελάκη, Founder “Phaos” Social Cooperative Enterprise (Koinsep), η οποία έφερε παραδείγματα από την έρευνα του Women On Top για τις γυναίκες της περιφέρειας, και την επίσκεψη του οργανισμού στην Καλαμάτα: “Πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στα εργαστήρια επέστρεψαν στο χώρο και προχώρησαν στη ζωή τους, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική που είχε αυτή η δράση και πόσο θετικά μπορεί να επηρεάσει γυναίκες στην επαρχία να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι μόνες. Οι γυναικείες κοινότητες χρειάζονται, για να μπορέσουν αυτές οι γυναίκες να αισθανθούν ασφάλεια, να πάρουν συμβουλές και υποστήριξη ώστε να τολμήσουν το επόμενο βήμα”.

Όσον αφορά στις προκλήσεις που καλούνται οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν στην επιχειρηματικότητα, η Μαρίσα Αντωνοπούλου, Chief Operations Officer στην AFI, υπογράμμισε τις σημαντικές πρακτικές προκλήσεις που συνδέονται με τους έμφυλους ρόλους: “Οι γυναίκες ελλείψει οικονομικής υποστήριξης στη φροντίδα, αποκλείονται εξ ορισμού από το επιχειρείν, με τη χαμηλή εκπροσώπηση και απουσία προτύπων να αποτελεί έναν βασικό λόγο που τις εμποδίζει να συνειδητοποιήσουν πως η επιχειρηματικότητα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών”.

Κλείνοντας τη συζήτηση, οι ομιλήτριες συμφώνησαν πως, πέραν των πρακτικών εμποδίων και προβλημάτων που προκύπτουν στην οικονομική ένταξη των γυναικών σήμερα, είναι υψίστης σημασίας η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών και η αντιμετώπιση του χάσματος της αυτοπεποίθησης που διαμορφώνεται στα κορίτσια στην ηλικία 8-14 ετών, με ουσιαστικές δράσεις και προγράμματα στα σχολεία.


Το Inclusivity Lounge έκλεισε με το εργαστήριο “Η προσωπική μου σχέση με τα χρήματα” από το Women On Top σε συνεργασία με την Alpha Bank, για την οικονομική ενδυνάμωση και συμπερίληψη των γυναικών. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από την Αγγελική Σαββίδου, Personal Finance | Business Consultant στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθήματα Οικονομίας, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα για την οικονομική ανθεκτικότητα και την μακροχρόνια ανεξαρτησία τους.

Συνεχίζοντας την επιτυχή πορεία των τελευταίων ετών, το Inclusivity Lounge αποτέλεσε, για μία ακόμη φορά, ένα χώρο συνάντησης, σκέψης, ανταλλαγής ιδεών και δικτύωσης, γύρω από την οικονομική ενδυνάμωση και συμπερίληψη των γυναικών της περιφέρειας, και του πώς αυτή αποτελεί μια σημαντική πτυχή αλλά και μια βιώσιμη λύση για το Δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα.

Το Inclusivity Lounge ανανεώνει το ραντεβού του για τις μεγάλες εθνικές και περιφερειακές συνεδριακές οργανώσεις του 2025.

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες από το IL@RGC εδώ, και το πάνελ βιντεοσκοπημένο στο κανάλι του Women On Top στο YouTube.