TITLKaterina.Matiatou

Η Κατερίνα Ματιάτου σε 6 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Mentoring, Επιχειρηματικότητα, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Η Κατερίνα Ματιάτου είναι, εδώ και ένα χρόνο, μια από τις ηρωίδες του Women On Top, καθώς μέσα από την ανεκτίμητη καθοδήγησή της έχει συμβάλει στο να περάσει ο οργανισμός στην επόμενη φάση της ζωής του. Αλλά δεν αξίζει να την ξέρεις μόνο γι’ αυτό: η Κατερίνα βρέθηκε στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2008 -κατά τύχη στην αρχή, από ενθουσιασμό και αγάπη στη συνέχεια. Πρώτοι σταθμοί της, το Corporate Development Department του Royal Academy of Arts, στο Λονδίνο και τα Special Olympics στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η αξιολόγηση και διαχείριση δωρεών. Το 2013 η Κατερίνα δραστηριοποιήθηκε στο Δεσμό, έναν από τους δυναμικότερους νέους οργανισμούς στην Ελλάδα. Ως Υπεύθυνη Προγραμμάτων διαχειρίστηκε το σχεδιασμό, την ανεύρεση πόρων και την υλοποίηση των μεγάλων προγραμμάτων του, ενώ συνεργάστηκε με εκατοντάδες ΜΚΟ και την πλειοψηφία των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Ήρθε στον οργανισμό HIGGS, για την ανάπτυξη των ΜΚΟ στην Ελλάδα, το 2017, και από τότε, ως Υπεύθυνη του Incubator, ενισχύει νεοφυείς οργανισμούς στο σχεδιασμό της στρατηγικής τους, την οργάνωση της λειτουργίας και των πιλοτικών τους προγραμμάτων και την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης. Η Κατερίνα σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει Mεταπτυχιακό Cultural & Creative Industries από το King’s College London. Στο Leave A Legacy θα γίνει για 10΄η μέντορας όσων από εσάς θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εργασία σε κοινωφελείς οργανισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις. Ως τότε, μοιράζεται μαζί μας τις απαντήσεις της σε 6 ερωτήσεις για τη δουλειά και το πάθος της.

Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;

Ότι η τελειομανία δεν συμβαδίζει συνήθως με την αποτελεσματικότητα. Για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, χρειάζεται να επιλέγουμε πού θα είμαστε τελειομανείς και πού όχι.

Τι σε γοητεύει περισσότερο στη δουλειά σου;

Η δουλειά μου είναι να βοηθώ νεοσύστατους κοινωφελείς οργανισμούς να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, να εξασφαλίσουν την χρηματοδότησή τους και να είναι βιώσιμοι σε βάθος χρόνου. Με αυτούς μοιράζομαι τα μαθήματα που πήρα στην επαγγελματική μου ζωή, την εμπειρία μου και εκείνοι μοιράζονται τις ανησυχίες τους, τη δημιουργική τους ορμή και τις προκλήσεις που φέρνει στη ζωή τους η δημιουργία ενός νέου οργανισμού. Με γοητεύει το να μπορώ να βοηθήσω άλλους να μην κάνουν τα λάθη που έκανα και να συναντήσουν λιγότερα εμπόδια στο δρόμο τους για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Ποια είναι η σκέψη ή ο στόχος ή το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου που σου δίνει δύναμη να προχωράς παρά τις δυσκολίες;

Κάθε εμπόδιο για καλό.

Τι θα έκανες διαφορετικά αν ξανά ξεκινούσες τώρα;

Θα έχανα λιγότερο χρόνο σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά για εμένα, θα έψαχνα αυτό που αγαπώ πιο νωρίς και θα είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.

Πώς θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο, αν δεν έχει ιδέα τι θέλει να κάνει στη δουλειά;

Να μην μείνει στάσιμη. Να ασχοληθεί με κάτι που την κάνει ευτυχισμένη, ακόμη και εάν πρόκειται μόνο για ένα χόμπι. Να κάνει εθελοντισμό. Να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα. Θα βρει τον δρόμο της όταν είναι συνεχώς σε κίνηση.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχει δώσει η επαγγελματική σου ζωή;

Να μη θεωρώ τίποτε δεδομένο και να - προσπαθώ - να έχω υπομονή.