TITLtirza-van-dijk-74845-unsplash

Κάθε αρχή και δύσκολη

Κατηγορίες: Νέα

Αυτό το άρθρο το έγραψε για το site του Women On Top μας η Άννα Μπουνάτσου, μία από τις απόφοιτες του προγράματος Regeneration, η οποία επέλεξε να αφιερώσει τις 25 ώρες εθελοντικής εργασίας που περιλαμβάνει το Regeneration, για να υποστηρίξει το Women On Top. Την ευχαριστούμε που αποτύπωσε με τόση καθαρότητα το άγχος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όταν ξεκινάμε για πρώτη φορά μία διαδρομή, χωρίς καν να είμαστε σίγουρες για το πού πηγαίνουμε.


 

Νομίζω οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε μεγαλώσει ακούγοντας τη φράση "κάθε αρχή και δύσκολη", συχνά πυκνά, σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Έτσι θυμάμαι και τον εαυτό μου να συζητάω πρόσφατα με τη φίλη μου την Αλίκη και να προσπαθώ να της εξηγήσω πως όταν αποφασίζεις να βγεις στην αγορά εργασίας, στην αρχή θα δυσκολευτείς αρκετά και θα συναντήσεις πολλά εμπόδια μέχρι να φτάσεις να ακουμπήσεις το στόχο σου. Για να είμαι όμως απόλυτα ειλικρινής, το θέμα είναι ότι περισσότερο της τα έλεγα για να τα ακούσω εγώ κι έπειτα εκείνη.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε και οι δύο σε κατάσταση πανικού. Το άγχος είναι ο χειρότερός μας φίλος, καθώς η αναζήτηση εργασίας φαντάζει όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο χαοτική, μέρα με τη μέρα που τα αποτελέσματα προφανώς δεν είναι αυτά που θα θέλαμε.

Η Αλίκη έχει  σπουδάσει Πολιτικές επιστήμες και Δημόσια διοίκηση στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και μόλις ξεκίνησε το μεταπτυχιακό της στον τομέα του Marketing και της Επικοινωνίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εγώ από την άλλη έχω σπουδάσει Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι έχω πάρει το πτυχίο μου με εξειδίκευση στη Δημοσιογραφία. Εκείνη μέχρι στιγμής δεν έχει εργαστεί κάπου ενώ εγώ από την άλλη έχω απορροφηθεί μέσα σε αυτά τα χρόνια από τον τομέα της εστίασης, όμως πιστεύω πως πλέον έχει έρθει η ώρα να κάνω κάτι παραπάνω στον τομέα που έχω σπουδάσει σε συνδυασμό με τις γνώσεις που έχω κερδίσει από την εστίαση.

Οι επιλογές κλάδων εργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Δε χρειάζεται καν να αναφερθώ στο ότι όσες αγγελίες αφορούν θέσεις “Junior” και συνεπώς σχετίζονται με τη δική μας περίπτωση, που μειονεκτούμε στο θέμα της εμπειρίας, κατά βάση δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα πτυχία μας. Καμία από τις δυο μας δεν έχει σκεφτεί να αποκλείσει θέσεις που θεωρούμε ότι δεν ταιριάζουν στο προφίλ γνώσεων κι εμπειριών μας, καμία όμως από τις δύο δεν ξέρει και απολύτως τι ακριβώς είναι αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει.

Πώς λοιπόν θα ξεκινήσουμε, πού θα βρούμε τα πατήματά μας, πώς θα εστιάσουμε σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε όταν δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό; Είμαι σίγουρη και το γνωρίζω καλά πως εγώ και η Αλίκη αποτελούμε το παράδειγμα αρκετών γυναικών που βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με εμάς. Κάθε ξεκίνημα στη ζωή μας είναι πολύ τρομαχτικό και μας γεμίζει αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Φοβόμαστε ότι δε διαθέτουμε ένα δυνατό προφίλ υποψήφιων για μια δυναμική θέση εργασίας και αυτό μας εμποδίζει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά.  Είμαι όμως και σίγουρη πως όσο δύσκολη και αν είναι κάθε αρχή, κάποια στιγμή θα βρεθεί ο τρόπος ή και ο άνθρωπος που θα μας ξεμπλοκάρει.

Η Αλίκη είναι μία δυναμική γυναίκα. Εφόσον δεν έβρισκε κάτι να την αντιπροσωπεύει επαγγελματικά και να μπορεί να ανταποκριθεί επάξια σε μία θέση εργασίας, αποφάσισε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο και κόπο σε ένα μεταπτυχιακό με σκοπό να ενισχύσει τις γνώσεις της και να αποκτήσει μεγαλύτερη εξειδίκευση. Χρειάστηκε θάρρος για να πάρει μία τέτοια απόφαση από τη στιγμή που χωρίς να εργάζεται κάνει σταδιακά βήματα για να αισθανθεί πιο σίγουρη και να βγει πιο τολμηρή αυτή τη φορά στην αναζήτηση εργασίας με συγκεκριμένο στόχο.

Για αρκετό διάστημα πίστευα πως κι εγώ έκανα την προσπάθειά μου αλλά μια μέρα απλά ξύπνησα και είδα πως δεν ήμουν απόλυτα αληθινή με τον εαυτό μου. Μπορώ να πω πως έχω στείλει αρκετά βιογραφικά στη ζωή μου αλλά στην ουσία δεν είχα αφιερώσει ούτε τον απαιτούμενο χρόνο ούτε την απαιτούμενη δυναμική, μέχρι που συνειδητοποίησα πως με το να στέλνεις απλά βιογραφικά από δω κι από κει δεν έχεις έναν καθαρό στόχο. Εγώ δεν το έπαιρνα στα σοβαρά έτσι και οι εκάστοτε εταιρεία δεν θα μπορούσα να πάρει στα σοβαρά ένα e-mail  με ένα ¨τσαλακωμένο¨ βιογραφικό. Έψαξα περισσότερο. Έφτιαξα ένα , όσο το δυνατόν, πιο επαγγελματικό βιογραφικό. Βρήκα τα δυνατά μου σημεία και τις αδυναμίες μου. Οι αδυναμίες μας μπορούν πάντα να γίνουν είτε πλεονεκτήματα αν τις διαχειριστούμε σωστά βλέποντάς τες από διαφορετική οπτική γωνία, είτε μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με το να πιέσουμε τον εαυτό μας να κουραστεί μέχρι να τις βελτιώσει. Βρήκα προγράμματα που εντάσσουν τους νέους και προωθούν βιογραφικά σε εταιρείες για “junior” θέσεις με βάση τα χαρακτηριστικά μου και άνοιξα τον κύκλο γνωριμιών μου. Ήρθα σε επαφή με άτομα που νωρίτερα δε γνώριζα και είδα ότι έχουν όλη την καλή διάθεση να με συμβουλέψουν και να με βοηθήσουν. Στη δική μου την περίπτωση ο εθελοντισμός μου έδωσε τρομερό κίνητρο να αναπτύξω τις δεξιότητές μου και να προσφέρω, να μάθω.

Ξέρω ότι χρειάζεται θετική σκέψη και ανοιχτό μυαλό ώστε να δω πως τα πράγματα γίνονται έτσι όπως πρέπει να γίνουν όταν εγώ επιμένω και εστιάζω στο στόχο μου. Ξέρω ότι όταν χρειαστώ καθοδήγηση θα την αναζητήσω κι αν το κάνω θα την έχω. Ξέρω πως μπορώ να τα καταφέρω και φροντίζω κάθε μέρα γι’ αυτό. Απλά ποτέ μα ποτέ δεν το βάζω κάτω. Κάθε αρχή είναι και δύσκολη αλλά στο τέλος όλα παίρνουν το δικό τους δρόμο.