Κατι σαν γενεθλια (ή "Γιναμε 500 μελων!")

Κατηγορίες: Νέα

Ήταν μια κάπως τρελή ιδέα που έγινε Facebook group το Φεβρουάριο του 2012. Η ιδέα έλεγα κάτι σαν αυτό: «Γιατί να μην υπάρχει ένας χώρος όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να βρει κάποιον για να της δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που την απασχολούν στη δουλειά;». Το γκρουπ έλεγε κάτι σαν αυτό: «2 μέλη», «8 μέλη», «25 μέλη» -κάθε μέλος και μια μεγάλη χαρά (εντάξει, γινόμαστε λίγο γραφικές, αλλά διάβασε εδώ γιατί δεν «βάλαμε» κανέναν μέσα από μόνες μας).

Ένα χρόνο, ένα μικρό σάιτ και περίπου 60 ζευγάρια μεντόρων-mentorees αργότερα, τα μέλη έγιναν 500. Και μπορεί αυτό από μόνο του να μη λέει πολλά, όμως για μας είναι μια υπέροχη υπενθύμιση του πόσα βήματα έχουμε κάνει, πόσους καταπληκτικούς ανθρώπους έχουμε γνωρίσει, πόσα ενθουσιώδη «ναι» έχουμε ακούσει δίπλα στα αναμενόμενα «όχι», πόσες γυναίκες βοηθήσαμε να νιώσουν λιγότερο μόνες στα θέματα της δουλειάς και πόσα σχέδια έχουμε για τη συνέχεια.

Για να γιορτάσουμε τα 500 μέλη μας, ζητήσαμε από τις ενεργές μέντορες του δικτύου, εκείνες που υποστηρίζουν ήδη κάποια mentoree (για ένα χρόνο ή για ένα μήνα, δεν έχει σημασία) να μας πουν γιατί χαίρονται που μπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία, γιατί τη θεωρούν σημαντική και γιατί αισθάνονται τυχερές που υποστηρίζουν άλλες γυναίκες για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Τους είπαμε αυστηρά ότι δεν θέλουμε θεωρίες και κλισέ! Θέλουμε να μάθουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους χαίρονται που παίρνουν μέρος σ’ αυτή την πρωτοβουλία, όσο αστείοι, ρομαντικοί, ιδιοτελείς, πεζοί, εξωφρενικοί κι αν είναι.

Συγκεντρώσαμε πολλούς, θέλουμε κι άλλους! Γι’ αυτό, ακόμα κι εσείς που δεν προλάβατε να μας στείλετε την απάντησή σας ή αν σκεφτήκατε κάποια καινούρια, στείλτε την κι αυτήν. Έτσι αυτό το ποστ θα συνεχίσει να μεγαλώνει μαζί με το δίκτυο, μέχρι οι λόγοι και τα μέλη του να φτάσουν στα 1000 –ή στο άπειρο!

Ως τότε, σας ευχαριστούμε για το χρόνο, την ενέργεια και την αγάπη σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς έχουμε τουλάχιστον 500 λόγους να χαιρόμαστε που είστε μαζί μας.

Έξι μήνες ήδη μέντορας στο WoT και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι μια καταπληκτική εμπειρία που μου δίνει ικανοποίηση και χαρά. Είναι τόσο όμορφο να χρησιμοποιείς την εμπειρία και τη γνώση σου για να βοηθήσεις κάποιον, να τον βλέπεις να εξελίσσεται και να ξέρεις ότι έχεις βάλει και εσύ το λιθαράκι σου! Η εμπλοκή μου στο δίκτυο όμως ήταν και μια ευκαιρία να ρίξω μια κριτική ματιά στη δική μου επαγγελματική πορεία και να σκεφτώ τι άλλο θα ήθελα να κάνω και ποιος μπορεί να με βοηθήσει με συμβουλές και καθοδήγηση. Η εμπειρία μου στο WoT μου έδωσε ώθηση να πάρω ρίσκα και να τολμήσω περισσότερο, γιατί τώρα πια ξέρω ότι αν ψάξω λίγο, μπορώ να βρω ανθρώπους που θα με καθοδηγήσουν και θα μου μεταδώσουν λίγο από τη δική τους σοφία.

Αναστασία Παππά, αστροφυσικός

Ο λόγος που χαίρομαι τόσο πολύ για το μέντορινγκ είναι ότι βρίσκει μια δημιουργική και χρήσιμη διέξοδο η ξερολίασή μου.
Και μιλώντας με ένα κορίτσι που είναι στην αρχή του δρόμου που έχω ακολουθήσει, μου θυμίζει κι εμένα πόσο πολύ ήθελα την καριέρα που κάνω και πόσο τυχερή είμαι.

Γιώτα Ταχταρά, δημοσιογράφος

Σκέφτομαι... Ένας λόγος είναι...

1. Γιατί όχι;

2. Γιατί να πηγαίνει χαμένη η γνώση που προέρχεται από εμπειρία; Είναι χαμένη ενέργεια.

3. Γιατί όταν βλέπω τις επαγγελματικές "μεθόδους" μου να αποδίδουν και σε κάποιον άλλον, αισθάνομαι "ειδήμων"!

Ιφιγένεια Ματαράγκα, ιδιοκτήτρια Ifigeneia’s Home

Όταν ξεκίνησα, ήξερα μόνο τη θεωρία. Αυτή που διδάσκουν οι σχολές και τα πανεπιστήμια. Η πραγματική ζωή όμως δεν είναι θεωρία. Θα ήθελα κάποιος να με είχε προειδοποιήσει. Τουλάχιστον τώρα μπορώ να προετοιμάσω εγώ κάποιον άλλο. Επίσης, ξέρω -πέρα από κάθε αμφιβολία- ότι όταν κάνεις καλό, παίρνεις καλό. Ελπίζω να προσφέρω τόση θετική ενέργεια και βοήθεια που να μου επιστραφεί στο πολλαπλάσιο... Γιατί όχι;

Τάνια Μαρκουτσά, δημοσιογράφος

Συμβουλές έδινα πάντα και για τα πάντα (καλώς ή κακώς). Έλα όμως που τώρα κάποιος αναζητά αυτό που έχω να δώσω! Με ακούει όχι επειδή του κατσικώθηκα ή γιατί είναι φίλος/φίλη/αδερφή/ξαδέρφη/κουμπάρα κλπ, αλλά γιατί το ζητά συνειδητά και μπορεί ν'αντλήσει δύναμη, κουράγιο, αισιοδοξία από τις κουβέντες και τις εμπειρίες μου και ίσως να δει με διαφορετική ματιά τα πράγματα... έστω ν' αποσυμπιεστεί, βρε αδερφέ! Λίγο είναι αυτό στις μέρες μας; Ε ναι, λοιπόν. Έγινα μέντορας κι αν μπορέσω να βοηθήσω έστω κι 1 άνθρωπο σε κάτι, εμένα θα μου φτάνει!

Χαρά Ξυνταράκη, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών

Γιατί η ενθουσιώδης ματιά της mentoree μου στα πράγματα με κάνει αισιόδοξη.

Γιατί μπορώ να μοιραστώ ιδέες και αυτό είναι κάτι που μου δίνει ώθηση.

Γιατί θέλω να έχω φίλες με κοινά ενδιαφέροντα.

Κέλλυ Σώκου, δημοσιογράφος

Γιατί φορές φορές νομίζω πως η mentoree μου είναι η μέντοράς μου, με τέτοια ψυχική δύναμη που διαθέτει.

Θάλεια Αντωνιάδη, συγγραφέας

ΥΓ. Κι ένα μεγάλο "ευχαριστούμε" στις εκδόσεις Κριτική για τα τρία βιβλία επαγγελματικής ανάπτυξης που διέθεσαν ως δώρο-έκπληξη για το 500ό μέλος του Women On Top στο Facebook!