Ιστορια αγαπης και οικολογιας

Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα, Νέα

Με αφορμή το διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων «Δεν πετάμε τίποτα!» που διοργανώνεται σήμερα 25 και 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens, η Κατερίνα Καψαμπέλη, μέντορας στο Women On Top και δημιουργός του Let’s go green,  που συμμετέχει στο φεστιβάλ με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά,  μας μίλησε για το πώς είναι να ξεκινάς μια επιχειρηματική προσπάθεια με κοινωνικές ανησυχίες και με αφετηρία ένα ζήτημα που σε απασχολεί έτσι κι αλλιώς στην καθημερινή σου ζωή.

logo

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Let’s go green;

Aνέκαθεν έψαχνα πολύ και ενημερωνόμουν σχετικά με την ποιότητα και κυρίως με τα υλικά κατασκευής των προϊοντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι. Από τη στιγμή όμως που έγινα μητέρα, συνειδητοποίησα και τη μεγάλη αυτή ευθύνη του να είσαι γονιός και το πόσο μεγάλο ρόλο στην ποιότητα ζωής των παιδιών μας παίζουν οι επιλογές που κάνουμε εμείς γι’ αυτά. Προσπαθώντας λοιπόν να επιλέξω τα πιο περιβαλλοντικά αθώα πράγματα για το δικό μου παιδί, προέκυψε σιγά σιγά και το www.letsgogreen.gr, με επιλεγμένα και δοκιμασμένα προϊόντα τα οποία εμπιστεύομαι πρώτα απ’ όλα για μας και στη συνέχεια προτείνω και σε όλες τις μαμάδες.

Πώς αποφάσισες να κάνεις το βήμα να δημιουργήσεις μια δική σου επιχείρηση;

Αυτό που μου συνέβη περιγράφεται με τον καλύτερο τρόπο από τη φράση του Βικτόρ Ουγκό: «Μια ιδέα που έχει φτάσει η ώρα της είναι δυνατότερη και από την προέλαση ενός ισχυρού στρατού». Κάπως έτσι έγινε και αποφάσισα κι εγώ να ξεκινήσω το letsgogreen.gr, μια ιδέα που δούλευα στο μυαλό μου καιρό. Πραγματικά, έρχεται η ώρα που η ιδέα σου σε συνεπαίρνει, σε καταλαμβάνει ολοκληρωτικά και σε ωθεί στο να τα δώσεις όλα για να τα καταφέρεις. Είναι μοναδικό αυτό το συναισθημα που σε κάνει δημιουργική, τολμηρή, ακούραστη και δυνατή!

Οι γύρω σου σε ενθάρρυναν ή ένιωθες ότι σε θεωρούσαν επιπόλαιη;

Οι γύρω μου ήταν λίγο συγκρατημένοι με την απόφασή μου. Δεν με ενθάρρυναν αλλά ούτε θεώρησαν πως κάνω κάποια επιπόλαιη κίνηση. Απλώς υπήρχε ο φόβος του καινούριου και του ρίσκου. Μα αν δεν πάρεις κανένα ρίσκο στη ζωή σου, τότε δεν θα ξέρεις ποτέ ποιες είναι οι δυνατότητές σου και μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. «Ξεκίνα να υφαίνεις και ο Θεός θα σου δώσει το νήμα» λέει μια γερμανική παροιμία. Και είναι πέρα για πέρα αληθινή!

Ένιωσες ποτέ ότι ίσως είσαι υπερβολικά αισιόδοξη ή πίστευες πάντα ότι αν κάτι το αγαπάς και σε αγγίζει μπορείς να το κάνεις δουλειά σου;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και παράλληλα μου αρέσουν οι προκλήσεις, μου αρέσει να θέτω νέους στόχους να κάνω συνεχώς καινούρια πράγματα που με βγάζουν από τη ρουτίνα της δουλειάς και της καθημερινότητας και με βοηθούν να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι. Όχι, δεν πίστευα πάντα ότι αν κάτι το αγαπάς και σε αγγίζει μπορείς να το κάνεις δουλειά σου. Πίστευα ότι μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είσαι υπεύθυνος, αφοσιωμένος, συνεπής και να προσπαθείς συνεχώς να ενημερώνεσαι και να βελτιώνεσαι. Τώρα, πιστεύω με όλη μου την ψυχή ότι αν κάτι το αγαπάς και σε αγγίζει μπορείς να το κάνεις και δουλειά σου. Γιατί τότε για εσένα δεν είναι μόνο δουλειά, αλλά δημιουργία και ευχαρίστηση.

Τι σημαίνει για σένα το γεγονός ότι η δουλειά σου έχει μια κοινωνική προέκταση;

Βασικό μας μέλημα στο letsgogreen.gr είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την περιβαλλοντική συνείδηση, την αγάπη για το περιβάλλον και την ενασχόληση με τη φύση, μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι!Αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικό, το πιο ουσιαστικό, το πιο μαγικό. Η αγάπη και η θετική ενέργεια που παίρνουμε από τα παιδιά δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιάς άλλης μορφής επαγγελματική επιβράβευση.

Τι θα συμβούλευες μία γυναίκα που ξεκινάει τώρα μία νέα επιχειρηματική προσπάθεια;

Θα την συμβούλευα να κάνει κάτι μόνο αν το πιστεύει πολύ, αν είναι παθιασμένη με αυτό και μπορεί να το υποστηρίξει με όλη της την ψυχή και μόνο εάν είναι αποφασισμένη να το κάνει με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό.