TITLkendyle-nelsen-236469

Όσα ήθελες να ρωτήσεις σχετικά με το mentoring για αναποφάσιστες

Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα, Μη κατηγοριοποιημένο, Νέα

Όταν ανακοινώναμε, πριν από μερικές εβδομάδες, το νέο πακέτο Coaching & Mentoring του Women On Top, για όσες από εσάς χρειάζονται λίγη έξτρα βοήθεια για να πρσδιορίσουν προς τα πού θα κάνουν το επόμενο βήμα τους στα επαγγελματικά, υποψιαζόμασταν ήδη ότι είναι πολλές οι γυναίκες που έχουν ανάγκη από αυτού του είδους την υποστήριξη σε λογική τιμή. Κι εσείς, όχι μόνο επιβεβαιώσατε την υποψία μας, αλλά δείξατε από την αρχή ενδιαφέρον για το καινούριο αυτό πακέτο και μας γεμίσατε με ερωτήσεις, ώστε να ξεκαθαρίσετε αν πρόκειται για κάτι που ταιριάζει στις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Για όσες από εσάς δεν έχετε προλάβει να μας στείλετε ακόμα τις απορίες σας, συγκεντρώσαμε όλες τις απαντήσεις εδώ -και εννοείται πως είμαστε στη διάθεσή σας και για όποιο άλλο ερώτημα προκύψει.


 

Γιατί το mentoring δεν είναι αρκετό για να με βοηθήσει να προσδιορίσω το επόμενο βήμα μου;

Αφενός επειδή, με βάση τον ορισμό και την προσέγγιση του mentoring που ακολουθούμε στο WoT, μία μέντορας πρέπει να προέρχεται από το ίδιο (ή παρόμοιο) επαγγελματικό πεδίο με σένα ή να έχει βιώσει κάποια συγκεκριμένη εμπειρία την οποία θέλεις κι εσύ να επεξεργαστείς σε σχέση με τη δουλειά (π.χ. ασθένεια και εργασία, ισορροπία μητρότητας/επαγγελματικής ζωής, σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, μετανάστευση κλπ). Αυτό από μόνο του την κάνει μάλλον ανεπαρκή στο να σε βοηθήσει να διερευνήσεις και άλλα πεδία πέρα από το δικό σου.

Κατά δεύτερον, μία μέντορας δεν είναι ειδικευμένη στον επαγγελματικό προσανατολισμό, το ξεκαθάρισμα και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, τη διαχείριση της αλλαγής. Στέκεται δίπλα σου για να μοιραστεί την εμπειρία της και να σε στηρίξει με τις γνώσεις της, αλλά δεν είναι εκπαιδευμένη στην καθοδήγηση ατόμων.

Για να το πούμε αλλιώς: μια μέντορας έχει ως επίκεντρο το επάγγελμά της και μπορεί να σου ανοίξει παράθυρα σε αυτό. Εσύ, για να προσδιορίσεις το επόμενο βήμα σου, χρειάζεσαι κάποιον που να θέσει, για λίγο, ως επίκεντρο τη δική σου προσωπικότητα και τις επιλογές σου. Αυτή θα είναι η coach σου.

Και δηλαδή τι διαφορά έχει το mentoring από το coaching;

Πρώτα απ' όλα, αυτές που περιγράψαμε ακριβώς παραπάνω. Επίσης: το coaching έχει συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ το mentoring μπορεί να γίνει και σχέση ζωής. Στο πλαίσιο του WoT, οι μέντορες προσφέρουν το χρόνο τους εθελοντικά, ενώ οι coaches πληρώνονται, καθώς αυτή είναι η δουλειά τους. Το mentoring εστιάζει περισσότερο στα όνειρα, τις ευκαιρίες που σου δίνονται, στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεσαι, στη μακροπρόθεσμη στρατηγική σου, στην ηθική υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές της δουλειάς, ενώ το coaching εστιάζει στο τώρα και στο άμεσο μέλλον, στις προσωπικές δεξιότητες και τους στόχους σου, και εμπεριέχει, εκτός από την υποστήριξη, και το στοιχείο της πρόκλησης, που σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα όριά σου.

Δε μένω στην Αθήνα και βλέπω ότι όλες οι coaches με τις οποίες συνεργάζεστε έχουν την έδρα τους εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το συγκεκριμένο πακέτο;

Φυσικά και μπορείς. Σχεδόν όλες μας οι coaches πραγματοποιούν και συνεδρίες μέσω Skype, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να αξιοποιήσεις το πακέτο αυτό ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρίσκεσαι στον κόσμο. Αν πάλι δεν είσαι τύπος της τεχνολογίας και προτιμάς τη ζωντανή επαφή, έχε υπ' όψιν σου ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεργατιδών (για τις οποίες να μπορούμε να σου εγγυηθούμε με το χέρι στη φωτιά) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στείλε μας ένα email με την πόλη στην οποία βρίσκεσαι, ώστε να τη βάλουμε στη λίστα με τις προτεραιότητές μας.

Πόσο διαρκεί συνολικά το συγκεκριμένο πακέτο;

Η σύντομη απάντηση είναι "7-11 μήνες".

Η πιο λεπτομερής είναι η εξής: Οι συνεδρίες coaching αποδίδουν καλύτερα όταν γίνονται σε απόσταση 1-2 εβδομάδων η μία από την άλλη, οπότε υπολόγισε ότι το πρώτο μέρος του προγράμματος θα διαρκέσει 1-2 μήνες, αν είσαι πολύ απασχολημένη στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου. Μόλις ολοκληρώσεις το coaching (ή λίγο πριν, αν πάει πολύ καλά και έχεις ήδη μια πιο ξεκάθαρη ιδέα στο μυαλό σου), μας ενημερώνεις για το πεδίο ή τα πεδία στα οποία θέλεις να κάνεις mentoring κι εμείς αρχίζουμε να αναζητάμε την κατάλληλη μέντορα για σένα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 1 εβδομάδα-2 μήνες, αλλά συνήθως όχι πάνω από 2-3 εβδομάδες. Από τη στιγμή που θα σας φέρουμε σε επαφή με τη μέντορά σου, ο χρόνος των 6 μηνών αρχίζει να μετράει. Αν, πάλι, θέλεις να διερευνήσεις μέσα από το mentoring δύο επαγγελματικά πεδία, εμείς θα φροντίσουμε να έχουμε βρει τη δεύτερη μέντορα όταν τελειώσεις την τρίμηνη συνεργασία σου με την πρώτη, για να μη χάσεις καθόλου χρόνο στο ενδιάμεσο.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πακέτο Coaching & Mentoring;

Περιλαμβάνει:

  • 4 συνεδρίες coaching (από κοντά ή μέσω ίντερνετ) με την coach της επιλογής σου. Στη διάρκεια των συνεδριών αυτών, η coach σου μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τα επόμενα βήματά σου και, κυρίως την κατεύθυνση (ή τις κατευθύνσεις, δύο το πολύ!) που θέλεις να ακολουθήσεις, και για την οποία αναζητάς mentoring.
  • 6 μήνες mentoring με τη μέντορα που θα επιλέξουμε για σένα -αν φυσικά συμφωνήσεις κι εσύ ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου. Αν, στο τέλος των συνεδριών, έχεις καταλήξει όχι σε μία αλλά σε δύο κατευθύνσεις, μπορείς αντί για 6μηνο mentoring με μία μέντορα, να κάνεις δύο 3μηνα mentoring με μέντορες από τα δύο διαφορετικά πεδία που σε ενδιαφέρουν.
  • Συνεχή υποστήριξη από την ομάδα του Women On Top: τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η ομάδα του WoT θα βρίσκεται δίπλα σου για να αξιολογείτε μαζί την εμπειρία σου, το πόσο ικανοποιημένη είσαι με το πρόγραμμα και πώς θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις ακόμα καλύτερα.

Πώς θα ξέρω ποια από τις coaches με τις οποίες συνεργάζεστε είναι η καλύτερη για την περίπτωσή μου;

Κατά πάσα πιθανότητα, διαβάζοντας τα προφίλ τους στο site μας ή/και το βιογραφικό τους στο LinkedIn, θα μπορέσεις να σχηματίσεις μια εικόνα (έστω, διαισθητική) για το ποια απ' όλες νιώθεις ότι θα "κούμπωνε" καλύτερα με σένα και τις ανάγκες σου. Ακόμα κι αν δεν μπορείς, όμως, να καταλήξεις, δε χρειάζεται να ανησυχείς: από τη στιγμή που θα λάβουμε την αίτηση με το ερώτημα ή την ανάγκη σου, μπορούμε κι εμείς να κρίνουμε ποια είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωσή σου -αν και, εδώ που τα λέμε, είναι όλες τους καταπληκτικές!

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το πακέτο αυτό και για άλλα αιτήματα που μπορεί να έχω;

Μπορείς, εάν έχεις ένα συγκεκριμένο αίτημα, σχετικό με τη δουλειά, που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από το mentoring. Σε περίπτωση που θέλεις να συνεργαστείς με κάποια από τις coaches του WoT είτε για κάποιο θέμα εκτός δουλειάς, είτε για περισσότερες από 4 συνεδρίες, είτε αποκλειστικά (χωρίς δηλαδή να συνεχίσεις με mentoring μετά) μπορείς φυσικά να το κάνεις εκτός προγράμματος WoT. Οι συνεργάτιδες coaches του δικτύου προσφέρουν έτσι κι αλλιώς ειδικές τιμές στα μέλη του WoT και μπορείς να επωφεληθείς από αυτές. Στείλε μας ένα email με το όνομα της coach που σε ενδιαφέρει κι εμείς θα σε φέρουμε σε επαφή μαζί της.

Πόσο στοιχίζει το πακέτο;

Στοιχίζει 220 ευρώ + ΦΠΑ 24% (σύνολο 272,80 ευρώ), τα οποία πληρώνεις είτε μέσω PayPal στο site του Women On Top είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς (IBAN GR16 0172 0130 0050 1308 7083 678, δικαιούχος: ΔΕ ΦΑΜΙΛΥ ΧΑΜΠ ΟΕ).


Λύθηκαν οι απορίες σου; Μπορείς τώρα να συμπληρώσεις τη φόρμα ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα Coaching & Mentoring του WoT ή να επικοινωνήσεις μαζί μας για ακόμα περισσότερες πληροφορίες.