«Πιστεύεις ότι οι μαμάδες είμαστε μια ξεχωριστή φυλή;» με ρώτησε η Τάνια, στη συνέντευξη για το infokids.gr. Δεν είμαστε φυλή, της απάντησα, είμαστε μία φάση. Μία φάση ζωής, τόσο φυσική όσο και μεταμορφωτική, τόσο μαγική όσο και δύσκολη. Μία φάση που έρχεται να προσαρμοστεί μέσα στις υπόλοιπες φάσεις που αποτελούσαν μέχρι τότε τη ζωή μας, να τις αλλάξει και να αλλαχθεί από αυτές.
Σήμερα, διαβάζοντας και αναλύοντας και γράφοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του Women On Top για τη μητρότητα και την εργασία, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι οι σχέσεις μας με τις άλλες γυναίκες, μαμάδες ή μη, η συνεργασία, το μέντορινγκ από εκείνες που έχουν ήδη πάρει μια γεύση για το πώς συντελείται η μεταμόρφωση, είναι τα πιο δυνατά μας εργαλεία για να κάνουμε την αλλαγή όπως την ονειρευόμαστε.
Γι’ αυτό, μαζί με τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά μας, σας παρουσιάζουμε σήμερα και ένα μικρό κομμάτι των δράσεων που σας έχουμε υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιήσουμε γι’ αυτό το σκοπό. Πάρτε μια ιδέα, γράψτε μας εδώ τα σχόλιά σας και μείνετε συντονισμένες για τη συνέχεια. Όλες μαζί θα την κάνουμε ακόμα καλύτερη!
Με δικά σας λόγια
Στην έρευνα πήραν μέρος 84 γυναίκες, 18-50 ετών, με 1-5 παιδιά η καθεμία. Το 68% από αυτές δουλεύει, με πλήρη ή μερική απασχόληση, εντός ή εκτός σπιτιού.
Περίπου οι μισές από τις μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το ερώτημα «να γυρίσω ή να μη γυρίσω στη δουλειά;» τις έχει απασχολήσει πολύ ή πάρα πολύ, ενώ το 40% δήλωσε ότι τις έχει απασχολήσει σε αντίστοιχο βαθμό το ερώτημα «να δουλέψω full-time ή part time;» και το 45% ότι έχει σκεφτεί πολύ ή πάρα πολύ το ενδεχόμενο να εργαστεί από το σπίτι.
Η διαχείριση του χρόνου
Το θέμα του «πώς μπορώ να διαχειριστώ πιο αποτελεσματικά το χρόνο μου» ήταν εκείνο που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο τις μαμάδες (το 85% δήλωσε ότι τις απασχολεί πολύ ή πάρα πολύ). Γι’ αυτό και αποφασίσαμε ομόφωνα να είναι το πρώτο από τα ζητήματα που θα επεξεργαστούμε στο πλαίσιο των δράσεων που θα ξεκινήσουμε το Φεβρουάριο για την υποστήριξη των μαμάδων που δουλεύουν ή που θέλουν να βρουν δουλειά. Εκεί θα εξετάσουμε όχι μόνο τους λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθουμε ότι ο χρόνος δε μας φτάνει ποτέ, αλλά και τρόπους να διαχειριστούμε καλύτερα την καθημερινότητά μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικές, με λιγότερο άγχος.
Τα δικαιώματα της εργαζόμενης μαμάς
Σε μια εποχή που η ανασφάλιστη ή και απλήρωτη εργασία, οι απολύσεις και οι, συχνά δυσβάσταχτες, αλλαγές στα προσυμφωνημένα πλαίσια εργασίας (περισσότερες ώρες δουλειάς, μειώσεις μισθών, τροποποίηση καθηκόντων και όρων συνεργασίας), το ζήτημα των δικαιωμάτων μιας μητέρας στο χώρο της δουλειάς είναι, κατά τη γνώμη μας, από τα πιο σημαντικά –κι εσείς απ’ ό,τι φαίνεται, συμφωνείτε!
Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 2 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα έχει αναρωτηθεί ποια είναι τα δικαιώματά της σε σχέση με τη μητρότητα και την εργασία, όχι μόνο τυπικά, αλλά και ρεαλιστικά, στο πλαίσιο της πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι στην Ελλάδα. Ακόμα περισσότερες είναι εκείνες που δήλωσαν ότι τις προβληματίζει το πώς η εγκυμοσύνη και η μητρότητα μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις του εργοδότη τους σχετικά με την πρόσληψη ή την προαγωγή/εξέλιξή τους στην εργασία.
Γι’ αυτό και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσουμε και μία συνάντηση στην οποία οι συμμετέχουσες θα ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, όχι από μία αλλά από τρεις πηγές, με διαφορετική θέση η καθεμία στην αγορά εργασίας.
Μετά τη μητρότητα τι;
Το 70% δήλωσαν ότι τις έχει απασχολήσει πολύ ή πάρα πολύ το πώς η μητρότητα άλλαξε τις ίδιες ως εργαζόμενες και πώς μπορούν οι ίδιες να αξιοποιήσουν αυτή την αλλαγή.
Μία στις δύο μαμάδες, όμως, έχουν προβληματιστεί πολύ ή πάρα πολύ για το αν θα έπρεπε να θυσιάσουν την εξέλιξη της καριέρας τους επειδή έγιναν μητέρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 76% έχουν νιώσει ενοχές για το γεγονός ότι αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στην καριέρα τους και όχι στην οικογένειά τους –ένα συναίσθημα που πολλές ανάμεσά μας θα αναγνωρίσουν. Ταυτόχρονα, 4 στις 10 έχουν νιώσει έντονα ή πολύ έντονα συναισθήματα απομόνωσης και μη αυτοπραγμάτωσης λόγω της απουσίας τους από την ενεργό επαγγελματική ζωή.
Στο Women On Top πιστεύουμε ότι, παρόλο που μπορεί να μην είναι δυνατό να τα έχουμε πάντα όλα, έχουμε το δικαίωμα και τις ικανότητες να επιλέγουμε ανά πάσα στιγμή συνειδητά το πού θα δίνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της προσοχής μας. Και είμαστε σίγουρες ότι όσο πιο απενοχοποιημένα το κάνουμε κάθε φορά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να νιώθουμε ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα και ένα βήμα πιο κοντά στα πραγματικά όνειρά μας.
Και οι ισορροπίες;
Περίπου το 50% από τις συμμετέχουσες δήλωσαν ότι τις έχει απασχολήσει πολύ ή πάρα πολύ η αλλαγή που παρατήρησαν στις ισορροπίες μέσα στο χώρο της δουλειάς αλλά και στις σχέσεις με συναδέλφους, αφού έγιναν μαμάδες.
Πάνω από το 60% έχουν προβληματιστεί για το ρόλο που έχουν ή που θα ήθελαν εκείνες να έχουν οι μπαμπάδες, είτε μένουν είτε όχι στο σπίτι με τα παιδιά.
Κι άλλα, κι άλλα...
Σας ρωτήσαμε τι αισθάνεστε ότι λείπει από τη σημερινή μας πραγματικότητα στο κομμάτι της υποστήριξης των μαμάδων. Μας είπατε πολλά: κατανόηση, από την πλευρά των συναδέλφων, για το ρόλο και την επίδραση της μητρότητας, δομές για την υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων στο θέμα της φύλαξης των παιδιών, ευελιξία στον τρόπο και τα ωράρια εργασίας, δομές υποστήριξης των εργαζόμενων γονέων γενικά.
«Μου λείπει η καθοδήγηση από κάποια πιο έμπειρη εργαζόμενη μητέρα. Προσπαθώ συχνά να βάλω σε μια τάξη τις σκέψεις μου και το τι θέλω να κάνω αλλά η καθημερινότητα με παίρνει από κάτω. Ίσως να μπορούσα να βοηθηθώ πολύ με την υποστήριξη μιας πιο έμπειρης» μας γράψατε χαρακτηριστικά. «Λείπει η έμπνευση! Την ιδέα που κάποια άλλη σκέφτηκε και εφάρμοσε και δεν τη βρίσκεις πουθενά γραμμένη ως "πληροφορία" ή επίσημη "γνώση"».
Διαβάζοντας τα σχόλιά σας, παίρνουμε κι εμείς έμπνευση και ιδέες και επιπλέον χαρά που μπορούμε πλέον, μέσα από το Women On Top, να μοιραστούμε μεταξύ μας την τη συσσωρευμένη «άγραφη» γνώση, την εμπειρία και τα μυστικά. Για να γίνουμε καλύτερες και πιο ευτυχισμένες και για να γίνει η δουλειά όχι ανάγκη και υποχρέωση αλλά ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ζωή μας!