TITLIsidora K

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το NLP

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Μη κατηγοριοποιημένο, Νέα

Η Ισιδώρα Kαραδημητρίου, Neuroscientist, Βusiness & Mind Trainer, Motivational speaker, και ιδρύτρια της Re:Frame απαντάει στις πιο χρήσιμες ερωτήσεις γύρω από το Νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό και διοργανώνει το 1ο NLP Βusiness Practitioner διεθνούς ενδιαφέροντος, 9-13 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη.

Ε. Τι είναι το NLP;

A. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ή αλλιώς Neuro-LinguisticProgramming – NLP, είναι η τέχνη της γνώσης του ανθρώπινου νου και της λειτουργίας του. Είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η η εύρεση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι άνθρωποι.

Ε. Σε τι μας βοηθάει;

Α. Μας βοηθά να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε και των μοτίβων της συμπεριφοράς μας. Με τη βοήθειά του μπορoύμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε, να εγκαταστήσουμε νέες στρατηγικές μάθησης, να αλλάξουμε συνήθειες, να παρακινήσουμε τον εαυτό μας και πολλά άλλα. Το NLP διδάσκει τρόπους και μεθόδους επικοινωνίας – πρωτίστως με τον εαυτό μας και έπειτα με τους γύρω μας – με τους οποίους, μέσω της σωστότερης λεκτικής & μη λεκτικής επικοινωνίας, προγραμματίζουμε το «νευρικό» μας σύστημα σε συμπεριφορές υγιείς κι ευεργετικές για εμάς αλλά και για τους γύρω μας.

Ε. τι μπορεί να κάνει για μένα το NLP;

A. Το NLP μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας γρήγορα κι αποτελεσματικά. Με τη χρήση των τεχνικών NLP μπορούμε να διακόψουμε τον παλιό προγραμματισμό του εγκεφάλου μας, με τον οποίο είχαμε μη λειτουργικά κι ανεπιθύμητα αποτελέσματα και να εισέλθουμε σε ένα νέο κόσμο επιλογών, όπου θα μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο σύστημα μας τις νέες μας επιλογές, που θα μας προσφέρουν υγιείς, ευεργετικές, νέες συμπεριφορές. Οι παλιές συνήθειες, πιθανές φοβίες και περιοριστικές πεποιθήσεις, άν κάποιος το επιθυμεί, μπορούν να εξαλειφθούν αποτελεσματικά.

Ε. Σχετικά με την επικοινωνία με τους άλλους;

A. Το NLP προσφέρει ισχυρά εργαλεία για αποτελεσματική επικοινωνία. Oι περισσότεροι απο εμάς υποθέτουμε οτι οι άνθρωποι γύρω μας, έχουν τον ιδιο τρόπο σκέψης ή οφείλουν να έχουν την ίδια συμπεριφορα, προκειμένου να μας είναι πιο απλό και πιο βατό να “σκιαγραφήσουμε” τις προθέσεις τους. Αναγνωρίζοντας ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικό μοντέλο του κόσμου,  αξίες, πεποιθήσεις και νοητικά πρότυπα, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε πέρα από τα συνειδητά μας «φίλτρα» σε ένα βαθύτερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε την επικοινωνία, να κατανοούμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε, να σεβόμαστε το μοντέλο του κόσμου του άλλου και να λαμβάνουμε το ευεργέτημα αυτής της γνώσης.

Ε. Tι άλλο μπορεί να καταφέρει κάποιος όταν διδαχθεί το NLP;

A. Το ΝLP μπορεί να μας βοηθησει στα εξης:

Να επικοινωνούμε σωστά αυτά που νιώθουμε και να αντιλαμβανόμαστε την πηγή των συναισθημάτων μας.

Να αυτοπαρακινούμαστε αποτελεσματικά.

Να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει αποτυχία παρά μόνο πληροφόρηση.

Να αντιλαμβανόμαστε πως καταγράφονται και πως δημιουργούνται οι περιοριστικές πεποιθήσεις και να έχουμε τον τρόπο να τις καταστείλουμε.

Να αντιλαμβανόμαστε πως έχει λάβει την πληροφορία ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας, πως την έχει επεξεργαστεί το μυαλό του, πως θα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά μαζί του &πως θα τον βοηθήσουμε να δεί κι άλλες επιλογές ή διαστάσεις σε κάποιο θέμα.

Να εκλογικεύουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

Να αλλάζουμε και να βελτιώνουμε ό,τι κάνουμε και δεν μας εξυπηρετεί. Τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που ενεργούμε, τον τρόπο που επικοινωνούμε.

Ε. Που μπορεί να είναι χρήσιμο το NLP;

A. Mας βοηθάει να κατανοήσουμε τον τρόπο που βιώνουμε τον κόσμο και λειτουργούμε μέσα σε αυτόν. Το NLP είναι πολύτιμο oπουδηποτε χρειάζονται οι δεξιότητες επικοινωνίας και αυτές μπορουν να βελτιώσουν αποτελέσματα: στις επιχειρήσεις, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στις διαπραγματευσεις, στην διδασκαλία - εκπαίδευση, στην συμβουλευτική, στις γονεικες σχέσεις, τη δημόσια ομιλία, τις αθλητικές επιδόσεις κ.ά. Kαι φυσικά σε ανθρώπους που αναζητούν μεθόδους και πηγές για προσωπική βελτίωση και εξέλιξη.

Ε. To NLP ασχολείται με τα συναιθήματα;

A. Ναι. Ένα από τα υπέροχα πράγματα για το NLP είναι ότι ακόμη και τα πολύ έντονα αρνητικά συναισθηματικά ζητήματα μπορούν συχνά να επιλυθούν χωρίς να ξαναζήσουμε επώδυνες εμπειρίες από το παρελθόν ή να «βυθιστούμε» ξανά μέσα σε αυτές. Το NLP βοηθά τους ανθρώπους να μεταμορφώσουν τις εξουθενωτικές συναισθηματικές εμπειρίες σε ευχάριστες και αποτελεσματικές.

Ε. Ποιος μπορει να διδαξει NLP;

A. NLP μπορεί να διδάξει αυτός που έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς ως Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής NLP. Το NLP (όπως άλλωστε και κάθε επιστήμη) στα χέρια ημιμαθών μπορεί να αποβεί βλαπτικό ή, έστω, όχι τόσο αποτελεσματικό και ωφέλιμο, όπως έχει τη δυναμική πραγματικά να είναι. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του εκπαιδευτή που θα επιλέξεις για να κάνεις αυτό το υπέροχο ταξίδι γνώσης μαζί του.


Από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η διεθνούς φήμης, βραβευμένη, NLP Trainer και influencer, Sue Knight, μια από τις πρωτεργάτες του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, θα βρίσκεται στο 1ο NLP Βusiness Practitioner διεθνούς ενδιαφέροντος σε ελληνικό έδαφος, που διοργανώνει η Re:Frame. Εκείνες τις ημέρες η πανέμορφη Σαντορίνη θα φιλοξενήσει ανθρώπους απο όλο τον κόσμο, που θέλουν να νιώσουν την εμπειρία του NLP. Μείνε συντονισμένη για περισσότερα.