Ημερομηνία: Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022
Κατηγορίες: Επιμόρφωση, Νέα, Χρηματοοικονομική ΑνθεκτικότηταΗ Βασιλική Αλεξοπούλου, πιστοποιημένη ασφαλιστική πράκτορας, γράφει για τους κινδύνους και τις ασφαλιστικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ανάλογα με την επαγγελματική και την οικογενειακή τους κατάσταση.
Aν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς να διαχερίζεσαι τα οικονομικά σου κάνε την εγγραφή σου μέχρι τις 2/3, στο πρόγραμμα Μαθήματα Οικονομίας, που διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος.
Στο χώρο της ασφάλισης, βλέπουμε συχνά ότι οι γυναίκες εξυπηρετούν πολλούς ρόλους στην καθημερινή τους ζωή, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένες σε περισσότερους κινδύνους. Ας αναλύσουμε κάποιους από τους κινδύνους αυτούς λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική κατάσταση της κάθε γυναίκας.
Οι γυναίκες που ασχολούνται κυρίως με το σπίτι ή/και την ανατροφή των παιδιών τους και δεν εργάζονται επ’ αμοιβή, φροντίζουν να οργανώνουν τα πάντα αλλά συχνά παραλείπουν να φροντίσουν θέματα ζωτικής σημασίας για τις ίδιες, που αφορούν στην εξασφάλιση τους -για παράδειγμα τη συνταξιοδότησή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το οικογενειακό εισόδημα το εξασφαλίζει ο σύζυγός τους. Σε περίπτωση θανάτου, όμως, ή κάποιας σοβαρής σωματικής βλάβης, εκείνες βρίσκονται εκτεθειμένες κι αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα μεταξύ αυτών και προβλήματα επιβίωσης. Οι συντάξεις χηρείας και τα επιδόματα ανικανότητας που, ορισμένες φορές, έχουν στη διάθεσή τους, είναι πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα οι ίδιες να καταλήγουν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παρόμοιο κενό βλέπουμε και σε περιπτώσεις ανέργων γυναικών, οι οποίες δεν φροντίζουν να καλύπτουν βασικούς (και πολύ οικονομικούς σε ασφάλιστρα) κινδύνους, όπως π.χ. τα κεφάλαια για την περίπτωση ανικανότητας, διότι θεωρούν την ασφάλιση ακριβή υπόθεση ή υπόθεση μόνο για προνομιούχους. Για να αποφεύγονται περιπτώσεις όπως αυτή θα χρειαστεί οι γυναίκες να εξοικειωθούν με ασφαλιστικές έννοιες όπως «ασφαλιζόμενο κεφάλαιο», «ανώτατο όριο κάλυψης», «μόνιμη ολική ανικανότητα», «διαρκής ολική ανικανότητα» κλπ. Πρόκειται για έννοιες όχι πάντα ευχάριστες αλλά ζωτικής σημασίας, οι οποίες μπορούν να φανούν σωτήριες σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό που επηρεάζει την οικονομική μας κατάσταση. Κι αυτό επειδή θα έχουμε φροντίσει να προστατευτούμε συνάπτοντας ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Μεγάλα κενά δημιουργούνται και στις εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες, προσπαθώντας να προλάβουν την απαιτητική καθημερινότητά τους, αφήνουν άλυτο τον γρίφο «σε τί με εξυπηρετεί ή ιδιωτική ασφάλιση»; Στη δουλειά μου έχω συναντήσει πολλές γυναίκες που γνωρίζουν ελάχιστα για το τί καλύπτει η Ομαδική τους Ασφάλιση ή ακόμη χειρότερα μένουν ακάλυπτες σε περίπτωση που βρεθούν εκτός Ομαδικής, διότι δεν γνώριζαν εγκαίρως τα βήματα που θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει. Πού να φανταστούν ότι θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να συνάψουν νωρίτερα ένα μικρό ατομικό συμβόλαιο; Επίσης πολλές γυναίκες έχουν ζητήσει βοήθεια για να ενημερωθούν για ξεχασμένα συμβόλαια, τα οποία όταν τα χρειάστηκαν δεν στάθηκαν αντάξια των προσδοκιών τους γιατί ποτέ δεν είχαν βρει τον χρόνο να ασχοληθούν με αυτά και να προχωρήσουν σε αλλαγές ή βελτιώσεις.
Από την άλλη, πόσες γυναίκες επιχειρηματίες γνωρίζουν πραγματικά πώς μπορούν να προστατεύσουν τις ίδιες και τις επιχειρήσεις τους, συνάπτοντας τα σωστά ασφαλιστήρια συμβόλαια; Στην Ασφάλιση Ευθύνης Στελεχών Διοίκησης καλύπτονται τα πρόσωπα που είναι από το νόμο υπεύθυνα για την εκπροσώπηση και διοίκηση μιας εταιρείας, από την έκθεση τους σε κίνδυνο εξαιτίας αμελών (χωρίς πρόθεση) πράξεων και παραλείψεων. Πόσες γυναίκες – στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων- γνωρίζουν ότι δεσμεύονται με την προσωπική τους περιουσία σε περίπτωση αμελούς συμπεριφοράς κατά την άσκηση των διοικητικών τους καθηκόντων;
Σκοπός μου είναι να ενημερώσω, μέσω του WoT και του Greek Insurance podcast, όλες τις γυναίκες, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που χρειάζεται να καλύψουν με βάση την οικογενειακή, οικονομική κι επαγγελματική τους κατάσταση. Να συγκεκριμενοποιήσουν τις ανάγκες τους και να αποφασίσουν πόσο τις αφορά η Ιδιωτική Ασφάλιση, χωρίς να γίνονται έρμαια των καταστάσεων, επειδή δεν γνώριζαν ή επειδή δεν πρόλαβαν να ασχοληθούν. Να μάθουν να αναγνωρίζουν έννοιες όπως «ασφάλεια» κι «ασφάλιση», οι οποίες αν και ηχητικά παρόμοιες είναι εντελώς διαφορετικές αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένες. Ας μετατρέψουμε, λοιπόν, την ασφάλιση σε γυναικεία υπόθεση -αν όχι τώρα, πότε;
Η Βασιλική Αλεξοπούλου είναι πτυχιούχος διοίκησης επιχειρήσεων και δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο από το 2001. Είναι πιστοποιημένη ασφαλιστική πράκτορας και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Financial Planners (HFPA). Έχει αποφοιτήσει από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών και είναι συνιδιοκτήτρια της εταιρείας ασφαλιστικής πρακτόρευσης Alexopoulou Royal Insurance Agents και του Greek Insurance Podcast. Είναι μητέρα δυο παιδιών και οι αξίες που πρεσβεύει είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς να διαχερίζεσαι τα οικονομικά σου κάνε την εγγραφή σου μέχρι τις 2/3, στο πρόγραμμα Μαθήματα Οικονομίας, που διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος.