TITLpexels-sora-shimazaki-5669601

Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στη φτώχεια, στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Κατηγορίες: Νέα

Άλλη μία δυσμενή συνθήκη για τις γυναίκες – τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο, επιβεβαίωσε για μια ακόμα χρονιά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), μέσα από πρόσφατη Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (SILC).

Πάρα τη μικρή μείωση που σημειώνεται σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό*, ανέρχεται στο 26,3% του πληθυσμού της χώρας, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο για τις γυναίκες (19,4%) σε σχέση με τους άνδρες (18,2%). 

Αυτή η διαφορά διευρύνεται ακόμα περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με τον κίνδυνο φτώχειας για άτομα άνω των 65 ετών να είναι στο 17,6% για τις γυναίκες και 13,6% για τους άνδρες, ενώ σε άτομα άνω των 75 ετών σε 19,5% και 13,0% αντίστοιχα.

Τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη, αν αναλογιστούμε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική τους ευημερία και ανεξαρτησία.


Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι γυναίκες στην Ελλάδα πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, σε ποσοστό 14,4%, έναντι 7,9% για τους άνδρες.
  • Είναι πιθανότερο να βρίσκονται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης (13.6% έναντι 5.4% για τους άνδρες), καθώς και υπό συνθήκες επισφαλούς απασχόλησης.
  • Υπάρχει υπερεκπροσώπηση γυναικών σε τομείς που είναι συνήθως χαμηλότερα αμειβόμενοι και παρουσιάζουν περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης ή χαρακτηρίζονται από αργές αυξήσεις των αποδοχών.
  • Οι γυναίκες αναλαμβάνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την ευθύνη της φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και άλλων εξαρτώμενων μελών, τείνουν να διακόπτουν για περισσότερα χρόνια την εργασία τους και να βγαίνουν πιο σύντομα στη σύνταξη σε σχέση με τους άνδρες. 
  • Ζουν, κατά μέσο όρο, 5-7 χρόνια περισσότερο από τους άντρες και αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών.

Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να ενταχθεί η έμφυλη διάσταση στις κοινωνικές πολιτικές που αφορούν την πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και να ενισχυθούν οι δράσεις για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών: πρωτοβουλίες για την προώθηση της ένταξης άνεργων γυναικών στην απασχόληση, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στις αμοιβές, την υποστήριξη φροντιστών και φροντιστριών, αλλά και την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού σε νέες γυναίκες, ιδιαίτερα για εκείνες που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

*Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή με υλικές και κοινωνικές στερήσεις (δηλαδή πληθυσμός που στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών) ή που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.