TITL Olga Mavi

Η Όλγα Μαβή στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

H Όλγα είναι συνιδρύτρια και Head of Product της Socital, μιας online πλατφόρμας που βοηθά εταιρίες e-commerce να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, με καμπάνιες και εξατομικευμένη στόχευση. Έχει διατελέσει πρόεδρος της AIESEC, του μεγαλύτερου παγκόσμιου φοιτητικού οργανισμού για την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων στους νέους στην Ελλάδα, ενώ έχει βραβευτεί με το Global Electrolux Excellence Award ανάμεσα στις 126 χώρες του δικτύου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, συμμετείχε και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας (Ennovation). Θα είναι για δεύτερη φορά φέτος μαζί μας ως μέντορας στο Live A Legacy και έχει και πάλι πολλά να μας πει.

Τι σου άφησε το περσινό Live A Legacy; Τι σου άρεσε, τι δεν σου άρεσε, γιατί θα πρότεινες σε κάποια νέα γυναίκα να το παρακολουθήσει και φέτος;

Με ενθουσίασε το γεγονός ότι είδα στη σκηνή και άκουσα ιστορίες από γυναίκες που έχουν χαράξει το δικό τους μονοπάτι. Με έκανε να σκεφτώ ότι εμείς οι ίδιες μπορούμε να ορίσουμε τι σημαίνει επιτυχία για την καθεμία από εμάς και να βρίσκουμε τη σιγουριά και την αποφασιστικότητα να την κάνουμε πραγματικότητα. Θα έλεγα σε οποιαδήποτε γυναίκα ότι πραγματικά αξίζει να το παρακολουθήσει. Θα ταυτιστεί με τις προσωπικές ιστορίες που θα ακούσει από τις ομιλήτριες και τους ομιλητές και οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν θα της φανούν γνώριμες. Η αίσθηση ότι δεν είσαι μόνη και τα θετικά πρότυπα που παίρνεις από μια τέτοια εμπειρία, σου δίνουν πάντα την ώθηση να συνεχίσεις με σιγουριά στο δικό σου μονοπάτι.

Αν είχες μπροστά σου ένα κοινό από γυναίκες που ξεκινούν ή επαναπροσδιορίζουν τώρα την επαγγελματική τους ζωή και μπορούσες να τους πεις οτιδήποτε, μέσα από την εμπειρία σου και την καρδιά σου, τι θα τους έλεγες; Τι θα τις προέτρεπες να κάνουν ή να μην κάνουν;

Να παίρνουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, ακόμα και αν δεν είναι απόλυτα σίγουρες ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις απαιτήσεις εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Σε μία έκθεση που δημοσίευσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τις αιτήσεις γυναικών και ανδρών για θέσεις εργασίας, παρατήρησαν ότι τις περισσότερες φορές οι γυναίκες υπέβαλαν υποψηφιότητα μόνο για θέσεις στις οποίες πίστευαν ότι καλύπτουν το 100% των απαιτήσεων, ενώ αντίστοιχα, οι άνδρες όταν πίστευαν ότι καλύπτουν τουλάχιστον το 60%. Θα μας προέτρεπα λοιπόν, να μη διστάζουμε να προωθήσουμε τον εαυτό μας, τις επιτυχίες και τις δεξιότητές μας. Να διεκδικήσουμε με θάρρος αυτό που θέλουμε και να πιστεύουμε στην ικανότητά μας να τα καταφέρουμε, ακόμα και σε νέες προκλήσεις.

Από την εμπειρία σου στον χώρο της δουλειάς, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στην εργασιακή τους ζωή και ποια θα ήταν τα πιο σημαντικά πράγματα που νομίζεις ότι θα έπρεπε -ως άτομα, ως εταιρείες, ως πολιτεία- να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Πιστεύω ότι τα δεδομένα συστήματα που έχουμε στον εργασιακό χώρο, είτε αυτά είναι το ωράριο και το περιβάλλον εργασίας, είτε είναι τα δίκτυα υποστήριξης, mentoring προγράμματα, οι προσλήψεις και προαγωγές, δεν έχουν απαραίτητα λάβει υπόψιν τους την πραγματικότητα, τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα οι γυναίκες στον χώρο της δουλειάς. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε ακόμα, καν τις διαφορετικές αυτές προκλήσεις.

Σαν πρώτο σημαντικό βήμα, λοιπόν, θα έλεγα ότι πρέπει να ερευνήσουμε, να καταγράψουμε και να γνωστοποιήσουμε ποια είναι η διαφορετική αυτή πραγματικότητα, ώστε στη συνέχεια να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής της.

Για παράδειγμα, αν ήμουν HR manager σε μια εταιρεία που αναζητά προσωπικό, και έπρεπε να καλύψω μια θέση εσωτερικά, θα ήθελα να γνωρίζω ότι πιθανόν να μην λάβω αιτήσεις από δυνητικά πολύ καλές υποψήφιες, γιατί μπορεί να μην πιστεύουν ότι καλύπτουν το 100% των απαιτήσεων και να το αντιμετωπίσω αναλόγως.