TITL103870426_253860095710735_718074837179401352_n

Ανοιχτή επιστολή προς την Καθημερινή

Κατηγορίες: Νέα

Την Πέμπτη 11/6/2020, το Women On Top μαζί με 2 ακόμα οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έμφυλης ισότητας και της ενδυνάμωσης γυναικών και κοριτσιών, απηύθυναν και δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς την Καθημερινή, σε σχέση με την κάλυψη θεμάτων που άπτονται της ισότητας, του σεξισμού και του φεμινισμού.


Προς τον Διευθυντή, Διευθυντή Σύνταξης και Αρχισυντάκτη της Καθημερινής και της Καθημερινής της Κυριακής

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020

Αξιότιμοι κ.κ.

Ως εκπρόσωποι οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έμφυλης ισότητας και της ενδυνάμωσης των γυναικών στην Ελλάδα, παρακολουθούμε κάθε τόσο, με έκπληξη, την Καθημερινή να δίνει χώρο σε άρθρα[i] των οποίων οι συντάκτες παρότι, συνήθως, δεν έχουν ιδιαίτερη τριβή, επιστημονική γνώση ή, έστω, ενδιαφέρον για θέματα ισότητας και συμπερίληψης, εντούτοις δεν διστάζουν να παραθέτουν σεξιστικά επιχειρήματα και μισογυνικές απόψεις, ως απάντηση σε πρωτοβουλίες, δράσεις και κινήματα που αντικατοπτρίζουν την έντονη συζήτηση που εκτυλίσσεται διεθνώς για τις έμφυλες διακρίσεις και τα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.

Πλέον, με αφορμή και το πρόσφατο άρθρο του κ. Ανδρέα Δρυμιώτη σε σχέση με την εύλογη αντίδραση στο σεξιστικό ποστ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφήνουμε στην άκρη την έκπληξη και απευθυνόμαστε σ' εσάς με θυμό.

Δεν περιμένουμε από άτομα προηγούμενων γενεών, που μεγάλωσαν με στερεότυπα πολύ πιο νοσηρά και άκαμπτα από τα στερεότυπα της εποχής μας, να σταματήσουν να αναμασούν ξεπερασμένα και ανυπόστατα επιχειρήματα εναντίον του φεμινισμού, της έμφυλης ισότητας και της συμπερίληψης, κάθε φορά που κάτι διεγείρει το ένστικτο συντήρησης του status quo με το οποίο ανατράφηκαν.

Περιμένουμε όμως από μια εφημερίδα με το βεληνεκές, την ιστορία και τη δυναμική της Καθημερινής να διαφυλάξει το χώρο της και την προσοχή του κοινού της για κείμενα που ανατρέπουν όσα στερεότυπα που επιμένουν και δημιουργούν ένα θετικό αντίκτυπο, ενημερώνοντας και αφυπνίζοντας τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες της για τα ουσιαστικά ζητήματα της εποχής.

Περιμένουμε επίσης από την Καθημερινή να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές στο ελληνικό και διεθνές κοινωνικό γίγνεσθαι που επηρεάζουν όχι μόνο τη σύνθεση αλλά και τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες του αναγνωστικού της κοινού.

Περιμένουμε η εφημερίδα να χρησιμοποιήσει το όνομα, τους αξιόλογους συντάκτες και την πλατφόρμα της για να ενδυναμώσει το κοινό αυτό και να συνομιλήσει ουσιαστικά μαζί του, χωρίς να προσβάλλει, να θίγει ή να αγνοεί ένα από τα υποσύνολά του που παραδοσιακά ίσως να μη είχε συνηθίσει να την ενδιαφέρουν: τις γυναίκες.

Φυσικά και ο κάθε συντάκτης έχει δικαίωμα στην άποψη και τον ελεύθερο λόγο του.

Φυσικά και μπορούμε να μην διαβάζουμε τα κείμενα που μας προσβάλλουν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στο δημόσιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Φυσικά και μπορούμε να διατυπώνουμε κάθε φορά δημοσίως τις ενστάσεις μας και να χρησιμοποιούμε τις δικές μας πλατφόρμες για να κρατήσουμε σε εγρήγορση και να εξηγήσουμε τα -για εμάς- αυτονόητα στο δικό μας κοινό.
Δεν είναι όμως αυτή η καλύτερη χρήση του χρόνου κανενός.

Ούτε των συντακτών, ούτε του δικού μας, ούτε, κυρίως, μιας εφημερίδας που, όπως πολλά ακόμα ΜΜΕ, έχει τη δύναμη να φέρει πραγματική θετική αλλαγή, να επηρεάσει τις απόψεις και τη συμπεριφορά μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας και να γίνει αρωγός στην προσπάθειά μας για μια πιο ισότιμη και συμπεριληπτική Ελλάδα, που θα πρωτοστατήσει στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων στην περιοχή των Βαλκανίων και πέρα από αυτήν.

Περιμένουμε από την Καθημερινή να πάρει θέση και να επιδείξει αντικειμενικότητα στην ενημέρωση που προσφέρει στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές της, ενισχύοντας το ποσοστό των γυναικών στην συντακτική της ομάδα, και φιλοξενώντας και θέσεις που εκφράζουν τις απόψεις των γυναικείων κινημάτων και των σχετικών επιστημονικών ομάδων.

Με εκτίμηση

Στέλλα Κάσδαγλη & Πηνελόπη Θεοδωρακάκου | Συνιδρύτριες Women On Top

Aρετή Γεωργιλή | Regional Leader Lean in Hellas

Λένα Φουτσιτζή | Διευθύντρια Α, μπα

[i] Ενδεικτικά: https://www.kathimerini.gr/1068932/opinion/epikairothta/politikh/o-korwnoios-toy-neo-feminismoy; https://www.kathimerini.gr/899745/opinion/epikairothta/politikh/andres-leykoi-kai-eyrwpaioi?fbclid=IwAR2OZJoPfiiDCuaLsWGzPWD5BH0x2S1Gwl59PK_-kJ_dTwa3KKgwh6-WItY;
https://www.kathimerini.gr/1067732/gallery/periodiko-k/an8rwpoi/aikaterinh-sakellaropoyloy-h-agnwsth-proedros-ligo-prin-grayei-istoria?fbclid=IwAR3KsE7xCqFiAMXW6tzK-_wUv3cusCJTVGYok6j3jmSLQpi17Q0-2grkCxM


UPDATE: Σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής που απηύθυνε το Women On Top, το Lean In Hellas και το Α, μπα στην Καθημερινή, συναντηθήκαμε με επιτελικά στελέχη της εφημερίδας σε μια διά ζώσης γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία είχαμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο πάνω σε θέματα ισότητας και συμπερίληψης αλλά και το ρόλο των ΜΜΕ σε αυτά.