TITLyoung-women-sitting-waiting-room (1)

Πρώτη στην ανεργία των γυναικών η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ

Κατηγορίες: Άρθρα, Στον Κόσμο

Μια ακόμα αρνητική πρωτιά για την έμφυλη ισότητα στην Ελλάδα μάς κρατάει σε εγρήγορση, καθώς στην τελευταία έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η χώρα μας κατέχει τη θέση με τη μεγαλύτερη απόκλιση στα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, στο σύνολο 42 χωρών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, το ποσοστό ανεργίας για τις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Μάρτιο του 2024, παραμένοντας κάτω από το 5,0% τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 34,2 εκατομμύρια (από 33,9 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο), αύξηση που αφορά κυρίως τον αριθμό των άνεργων γυναικών. 

Στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας στο σύνολο του πληθυσμού έπεσε στο 10.5% τον Μάρτιο του 2024 (από 11,1% το 2023), το ποσοστό ανεργίας των γυναικών υπερέβη αυτό των ανδρών, τάση που ίσχυσε συνολικά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρώπη και 20 από τις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό ανεργίας φαίνεται σχετικά σταθερό, με το 2023 να βρίσκεται στο 6% και το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο 6.1%, όσον αφορά το ποσοστό άνεργων γυναικών συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε στο 6,4%, ενώ το ποσοστό για τους άνδρες ήταν 5,8% (τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2023 ήταν 6,3% για τις γυναίκες και 5,8% για τους άνδρες). Φαίνεται, λοιπόν, ότι η μικρή αυτή αύξηση του 0,1% αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες της ΕΕ. 

Τα νούμερα στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερη απόκλιση, καθώς το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες τον Μάρτιο του 2024 έπεσε στο 13,8% από 14.3% το 2023, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες παρατηρήθηκε στο 7,8% από 8.4% την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται λοιπόν για τη μεγαλύτερη απόκλιση (6 μονάδες για τον Μάρτιο του 2024 και 5.8 για το 2023) ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με την Κολομβία και Τουρκία να ακολουθούν.  

Αν και το ποσοστό ανεργίας δείχνει να μειώνεται στο γενικό σύνολο, η τόσο μεγάλη διαφορά στην ανεργία ανδρών και γυναικών που καταγράφεται στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία. Ενώ διανύουμε μία περίοδο όπου οι όροι της έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης στην εργασία ακούγονται ολοένα και περισσότερο σε δημόσιες και μη συζητήσεις, η “ψαλίδα” της ανισότητας στην εργασία δεν φαίνεται να κλείνει.

Σίγουρα, το να έχουμε πρόσβαση σε έμφυλα διαχωρισμένα δεδομένα αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της έμφυλης ανισότητας στη δημόσια ζωή. Όταν έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε ένα πρόβλημα σε βάθος, έχουμε και τη δυνατότητα να το προσεγγίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να το αλλάξουμε. Για αυτό και στο Women On Top, συλλέγουμε και αναλύουμε δεδομένα για την κατάσταση της έμφυλης ανισότητας στην Ελλάδα συστηματικά, ώστε να προτείνουμε εργαλεία και πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ακόμη και τις πιο επίμονες προκλήσεις!

Μπορείς να βρεις και να διαβάσεις τις έρευνές μας εδώ.