TITLphoto-1473181488821-2d23949a045a

Εσύ έχεις βρει το "γιατί" σου;

Κατηγορίες: Μη κατηγοριοποιημένο

Από τη Νάσια Φιλιππίδη, μέλος της ομάδας του WoT

Όπως έχει γράψει και ο αγαπημένος μου Simon Sinnek, στο ομώνυμο βιβλίο του, start with "Why?". (Σου συστήνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσεις. Είναι απτά πιο inspirational βιβλία που έπεσαν ποτέ στα χέρια μου.)

Τι σημαίνει αυτό όμως; Ξεκίνα πάντα με το «Γιατί».

Και όχι δεν αναφέρομαι στις θεωρίες συνωμοσίας «γιατί υπάρχω», «γιατί λάμπει ο ήλιος» και τα σχετικά. Αναφέρομαι στο δικό σου «WHY».

Πριν ακριβώς ένα μήνα μετακόμισα στην Οξφόρδη για να κάνω το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα. Ένα μεταπτυχιακό. Έχοντας τελειώσει marketing στην ΑΣΟΕΕ αποφάσισα να εξειδικευτώ κι άλλο και έτσι έφτασε μέχρι εδώ η χάρη μου για να σπουδάσω International Luxury Marketing.

Είναι όμως τα πράγματα όπως τα φαντάζεσαι;

Δεν ξέρω για σένα αν και πολύ θα ήθελα να ακούσω την δική σου ιστορία, αλλά μιας και μιλάμε για μένα, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως ακριβώς τα είχα φανταστεί.

Το να ξεκινήσω το μακρινό ταξίδι για την ξενυχτιά ήταν όνειρο χρόνων μιας και πάντα ήθελα να ζήσω την εμπειρία του Εξωτερικού. Οπότε και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το μεταπτυχιακό ως ένα όχημα για να βρω δουλειά στο Λονδίνο και να ζήσω εδώ για κάποια χρόνια δουλεύοντας σε fashion and beauty εταιρίες που είναι η μία μου αγάπη και να καταλήξω να δουλεύω στην μεγαλύτερη αγάπη μου, τα αεροπλάνα!

Στο θέμα μας όμως, πριν από ένα μήνα περίμενα σαν τρελή να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο και να «γευτώ» αυτή την ξεχωριστή εκπαίδευση που προσφέρουν τα πανεπιστήμια της Αγγλίας όπως έχουν και την φήμη άλλωστε για ποιοτική εκπαίδευση.

Μαγικό φίλτρο, έρχεσαι εδώ και γίνεσαι genius.

Είμαι εδώ ένα μήνα μετά, σχεδόν απογοητευμένη από το Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Κι αν με ρωτήσεις το γιατί, θα σου πω ότι οι Άγγλοι λατρεύουν την θεωρία με αποτέλεσμα να λείπει η «εμπειρία» από τις διαλέξεις. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι όταν δουλεύεις και γυρνάς στα «θρανία» και στην θεωρία κάπως σου ξινίζει.

Έτσι λοιπόν απογοητευμένη μιας και εγώ περίμενα ότι αυτό το πρόγραμμα θα μου έδινε μία διαφορετική ματιά στον κόσμο του μάρκετινγκ, ένα βράδυ αντιλήφθηκα ότι η διαφορετική ματιά βρίσκεται μπροστά μου.

Συνειδητοποίησα ότι στο τέλος της ημέρας το μεταπτυχιακό αυτό θα μου χαρίσει μία διαφορετική ματιά στον κόσμο και στον εαυτό μου. Οι εμπειρίες που θα έχω τελειώνοντας, ταξίδια, αλληλεπίδραση με άλλες κουλτούρες, συμμετοχή σε ομάδες και σεμινάρια του πανεπιστημίου, γνωριμίες και όντας μία Ελληνίδα στην Οξφόρδη είναι ο θησαυρός μου, είναι η καλύτερη γνώση που θα μπορούσα να πάρω από εδώ. Και στο τέλος της ημέρας, αν θες την γνώμη μου, αυτή είναι και η ουσία του μεταπτυχιακού στο Εξωτερικό.

Εκείνο το βράδυ λοιπόν σε έναν διάλογο με τον εαυτό μου αντιλήφθηκα το δικό μου «Why». Ψάχνοντας για δουλειά που θα πρέπει να εξασφαλίσω πολύ άμεσα, μέσα στο άγχος μου και τον πανικό μου γράφοντας το cover letter για την εταιρία που θέλω να δουλέψω αναλογιζόμουν γιατί να διαλέξουν εμένα και όχι κάποιον άλλον; Και κάπου εκεί βρήκα την απάντηση όχι μόνο για αυτούς, αλλά κυρίως για εμένα, γιατί αν πιστεύεις εσύ στο «Why» σου, θα πιστέψουν και οι άλλοι σε σένα.

Θα αλλάξεις την εικόνα που είχες για τον εαυτό σου μέχρι τώρα, θα έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση στα επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά σου βήματα, θα ξυπνάς το πρωί περισσότερο χαρούμενη και θα ξέρεις ποιο είναι το δικό σου μονοπάτι, αυτό που θέλησες και διάλεξες να βαδίσεις με απόλυτη σιγουριά και σταθερότητα.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πιστέψεις στον εαυτό σου, να βρεις την «έμπνευση» σου χωρίς να αφήνεις την «μιζέρια» που υπάρχει σε αυτό τον κόσμο να γκρεμίζει τον δικό σου κόσμο και τα δικά σου όνειρα. Γιατί ο κόσμος του σήμερα να είναι ο δικός σου κόσμος αύριο; Χτίσε έναν δικό σου έχοντας οδηγό το «Why» σου και αν κάποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο του αύριο, να θυμάσαι δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο που θα φύγει από το comfort zone του και θα τολμήσει να γίνει ο «διαφορετικός».

Μην σκέφτεσαι, Just DO it!