Ημερομηνία: Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020
Κατηγορίες: Νέα του WoT, Στο ΡάφιΌταν η διακεκριμένη ιστορικός Sarah Knott έμεινε έγκυος, έθεσε στον εαυτό της το ερώτημα: "Τι σήμαινε να είσαι μητέρα στο παρελθόν;". Κι επειδή, παρά τη μεγάλη της εμπειρία, δυσκολεύτηκε να βρει καταγραφές που αφορούσαν τη μητρότητα, αποφάσισε να απαντήσει στην απορία της, γράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο. Αυτό το βιβλίο, τις Μητέρες, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της "δικής μας" Στέλλας Κάσδαγλη, θα διαβάσουμε και θα κουβεντιάσουμε τον Νοέμβριο μαζί.
Φαίνεται πως, επί αιώνες, τους ιστορικούς απασχολούν θέματα όπως οι πόλεμοι, οι πολιτικές εξελίξεις και οι επαναστάσεις, αλλά οι λεπτομέρειες της καθημερινής φροντίδας ενός μωρού τούς αφήνουν αδιάφορους. Πολλές πτυχές της μητρότητας, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, παραβλέπονται ή λησμονούνται.
Με γνώμονα το δικό της βίωμα, από την αποβολή ως την κύηση, τον τοκετό και τη βρεφική ηλικία των δύο της παιδιών, η Knott διερευνά την ολοένα μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων. Αντλώντας στοιχεία από ανολοκλήρωτα γράμματα, βιαστικές ημερολογιακές καταχωρίσεις, δικαστικά αρχεία και μια φιγούρα σε μια ζωγραφιά το βιβλίο αυτό διασώζει και ζωντανεύει τις χαμένες ιστορίες των συνηθισμένων γυναικών, των συνηθισμένων μητέρων.
Από τις ωδίνες μιας σκλάβας στις φυτείες της Νότιας Καρολίνας ως το θριαμβευτικό χαμόγελο της ερωμένης του βασιλιά που έχει συλλάβει τον διάδοχο του θρόνου· από τη νοικοκυρά των προαστίων της δεκαετίας του 1950 ως την εργάτρια που πάει στο εργοστάσιο με το μωρό της· από την έποικο στο Φαρ Ουέστ με τα οχτώ παιδιά ως τη φεμινίστρια του 1970 που μάχεται για το δικαίωμά της να αποφασίζει αν θα κάνει παιδιά, οι Μητέρες συνθέτουν μια συγκινητική εικόνα της μητρότητας που μας κάνει κι εμάς, κάποιες στιγμές, να ξαναβλέπουμε την εμπειρία μας ως μητέρες (ή ως κόρες, αδελφές, φίλες και συνάδελφοι μητέρων) πολύ ευρύτερα και διαφορετικά.
Ελάτε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά σε μια διαφορετική συνάντηση #StoRafi: την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020, στις 19.00, θα βρεθούμε διαδικτυακά στο Zoom, μαζί με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και την συγγραφέα και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου για να μιλήσουμε, όπως πάντα, για το βιβλίο του μήνα και τα θέματα που θίγει και -λιγότερο ή περισσότερο- μας αφορούν.
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://zoom.us/j/95806650412?pwd=UjRNMWRzQ3pYK25lQ0E2ZTRXbysrdz09
ή συμπληρώστε εναλλακτικά τους απαραίτητους κωδικούς στην πλατφόρμα του Zoom
Meeting ID
958 0665 0412
Passcode 196779
Σας περιμένουμε διαβασμένες, αδιάβαστες ή μισοδιαβασμένες, με όλες τις εντυπώσεις, τις απορίες και τις διαφωνίες σας!