TITLIMG_0252

Τα βιβλία του καλοκαιριού για τη Λέσχη Ανάγνωσης #StoRafi

Κατηγορίες: Νέα, Στο Ράφι

Αυτό το καλοκαίρι, τις βουτιές μας στη θάλασσα, τους περιπάτους μας στα πλακόστρωτα, και τις διαδρομές μας στα ΜΜΕ, θα συνοδέψουν 3 ξεχωριστά βιβλία που έρχονται να μπουν στο ράφι μας, και να μας κρατήσουν συντροφιά τους ερχόμενους μήνες, είτε κάνουμε διακοπές είτε τα διαβάζουμε στα πολύτιμα διαλείμματα της εργασιακής μας εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, θα συναντηθούμε #ΣτοΡάφι τον Σεπτέμβριο, για να τα συζητήσουμε και τα τρία μαζί. Μέχρι τότε, έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου για να τα αναζητήσεις στα βιβλιοπωλεία ή να θυμηθείς πού βρίσκονται τρυπωμένα στη βιβλιοθήκη σου, για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου. Εμείς ανυπομονούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σου!

Μείνε συντονισμένη για τις λεπτομέρειες της συνάντησής μας.


Ιούλιος: Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο | Αλεξάνδρα Κ* | Εκδόσεις Πατάκη

Γυναίκες που παρατηρούν άνδρες, γυναίκες που παρατηρούν γυναίκες, παιδιά που παρατηρούν άνδρες και γυναίκες να παίζουν ένα άνισο παιχνίδι. Είκοσι ιστορίες για καλές µαθήτριες, σκυµµένες πάντα πάνω από µια λάθος εξίσωση.

«Η μητρότητα είναι στη φύση των θηλυκών. Η φύση κάνει τα θηλυκά επιθετικά όταν κυοφορούν. Υπάρχουν γάτες που σκοτώνουν όταν είναι έγκυες, όπως και λέαινες, καθώς και καγκουρίνες. Οι θηλυκοί άνθρωποι δεν σκοτώνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η εγκυμοσύνη κάνει τις γυναίκες παρθένες Μαρίες. Κάποιες παρθένες Μαρίες σηκώνονται τα βράδια, κλειδώνονται στο μπάνιο και στρίβουν ένα τσιγάρο για να μη σκοτώσουν κανέναν άνθρωπο».


Αύγουστος: Αυτός που θέλουν οι γυναίκες | Ειρήνη Γεωργή | Εκδόσεις Key Books

Δεν υπάρχει μάχη μεταξύ των φύλων. Η αξία των γυναικών δεν εξαρτάται από την ομορφιά τους. Η αξία των αντρών δεν εξαρτάται από το μέγεθος του πέους τους. Οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για γάμο και παιδιά. Οι άντρες δεν είναι φτιαγμένοι για να βγάζουν λεφτά. Οι γυναίκες δεν χρωστάνε σεξ σε κανέναν. Οι άντρες είναι τόσο πολύπλοκοι όσο και οι γυναίκες. Οι γυναίκες θέλουν σεξ όσο και οι άντρες. Οι άντρες θέλουν τρυφερότητα όσο και οι γυναίκες.

Από τότε που γεννηθήκαμε μας λένε ψέματα. Ότι οι γυναίκες θέλουν μόνο σχέση και οι άντρες μόνο σεξ. Ότι αν οι γυναίκες θέλουν σεξ, είναι τσούλες. Ότι αν οι άντρες θέλουν τρυφερότητα, δεν είναι αρκετά άντρες. Ότι υπάρχει μάχη μεταξύ των φύλων και είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ότι κάποιος πρέπει να είναι από πάνω, αλλιώς θα είναι χαμένος. Κι ότι δεν επιτρέπεται να ζητάμε περισσότερα. Παρόλο που έχουμε άπειρες επιλογές, και ξέρουμε ότι με ένα swipe θα περάσουμε στο επόμενο άτομο, μέσα από τις dating εφαρμογές. Δεν τολμούσαμε να ζητήσουμε περισσότερα, γιατί κανείς δεν μας άκουγε.

Κι όμως. Τώρα το dating αλλάζει. Πολλές γυναίκες έχουν ήδη καταλάβει. Οι παλιοί κανόνες δεν ισχύουν πια, όσα ξέραμε ήταν λάθος και χρειάζεται να τα μάθουμε ξανά. Να δούμε τις γνωριμίες μεταξύ των φύλων από άλλη σκοπιά. Με αληθινή περιέργεια. Με ειλικρίνεια. Με καλοσύνη. Με σεβασμό. Με διάθεση για γέλιο, διασκέδαση και παιχνίδι. Όλα είναι εδώ. Θα καταλάβεις τι σημαίνουν ακριβώς πράγματα που ακούς εδώ και καιρό, και θα μάθεις νέες έννοιες, που περιγράφουν το dating όπως είναι σήμερα. Από τα σεξιστικά αστεία ως την κουλτούρα του βιασμού, από το Friend Zone ως τα Καλά Παιδιά™, από το φλερτ ως την παρενόχληση, από το σεξ ως τη συναίνεση κι από την απόλαυση ως το οργασμικό κενό. Το dating έχει αλλάξει και κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτός είναι ο οδηγός.


Σεπτέμβριος: Μητέρα Μηδέν Παιδιών Η μητρότητα ως επιλογή ή επιβολή | Λύο Καλοβυρνάς | Εκδόσεις Gutenberg

Είναι η μητρότητα ανθρώπινο ένστικτο; Υπάρχει το μητρικό φίλτρο; Τι ισχύει πραγματικά με το βιολογικό ρολόι; Οι γυναίκες που δεν έκαναν παιδί μετανιώνουν; Υπάρχουν γυναίκες που έκαναν παιδί και το μετάνιωσαν; Σε ποιον βαθμό η μητρότητα επιλέγεται ελεύθερα ή επιβάλλεται κοινωνικά; Είναι εγωιστικό που (δεν) θέλω παιδί; Είναι φυσιολογικό που δεν θέλω να γίνω μητέρα; Πώς μπορώ να σιγουρευτώ αν θέλω παιδί ή όχι;

Όταν η μητρότητα θεωρείται υπέρτατη αξία και μοναδική «φυσιολογική» πορεία όλων των γυναικών, οι γυναίκες που σκέφτονται να μη γίνουν μητέρες δέχονται συνεχείς πιέσεις για να συμμορφωθούν στο επικρατές κοινωνικό πρότυπο και να εκπληρώσουν τη «φύση» τους. Οι πιέσεις ξεκινούν από τόσο νωρίς, που πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν το «πραγματικό» τους θέλω. Το να κάνουμε παιδιά θεωρείται μια μη απόφαση, ένας νόμος της φύσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα στο θέλω να γίνω μητέρα και στο συναινώ να γίνω μητέρα. Το πώς χρησιμοποιούμε τη μήτρα μας διχοτομεί τις γυναίκες σε επιτυχημένες και αποτυχημένες.

Αυτό το βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε έρευνες και στις ψυχοθεραπευτικές ομάδες που οργανώνει ο Λύο Καλοβυρνάς από το 2012, δίνει φωνή στις γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά, οι οποίες όχι μόνο δεν ακούγονται, αλλά φιμώνονται και υποτιμώνται ως προβληματικές ή ανύπαρκτες.


Υ.Γ. Σε περιμένουμε στη λέσχη μας είτε διαβάζεις λίγο, είτε πολύ, είτε νιώθεις πως έχεις διαμορφωμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητήσουμε είτε όχι -ακόμα κι αν δεν διαβάσεις καν το βιβλίο του μήνα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημιουργία ή τη θεματική του, να ανακαλύψουμε κι άλλους/ες συγγραφείς μαζί, να χαρίσουμε αντίτυπα από τα βιβλία που θα διαβάζουμε κάθε φορά και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία θα συναντιέται η αγάπη μας για το βιβλίο με το όραμά μας για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Η λέσχη του Women On Top πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων. Η συμμετοχή στη λέσχη και τις συναντήσεις μας είναι εντελώς δωρεάν. Εδώ μπορείς να διαβάσεις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου γύρω από τη λέσχη αυτή.