TITLjude-beck-mU08JKimqbM-unsplash

Μπορεί το mentoring να σε βοηθήσει να γίνεις επιχειρηματίας; Μια «Εμπειρία Ζωής» για τη Laura και τη Λεμονιά

Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα, Ιστορίες επιτυχίας, Νέα

Τι μπορεί να κάνει για σένα το mentoring; Τι έχεις να κερδίσεις αφιερώνοντας κάποιες ώρες το μήνα για να ακούσεις και να επεξεργαστείς την εμπειρία που μοιράζεται μαζί σου μία γυναίκα με μεγαλύτερη εμπειρία από σένα; Πώς μπορείς να γίνεις καλύτερη στη δουλειά σου και να εξελιχθείς αν είσαι εσύ η μέντορας; 

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές, αλλά αποφασίσαμε, αντί για εμάς, να δώσουμε το λόγο σε τρία από τα ζευγάρια μεντόρων και mentees του προγράμματος “Εμπειρία Ζωής”, το οποίο υλοποιήθηκε από το Women On Top στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», και έφερε σε επαφή γυναίκες που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους ζωή με μέντορες που βρίσκονται λίγο πριν ή λίγο μετά την ολοκλήρωση της δικής τους.

Διάβασε εδώ τι μας είπαν για την εμπειρία τους δύο από αυτές τις έξι καταπληκτικές γυναίκες και μην ξεχάσεις ότι μπορείς κι εσύ να αξιοποιήσεις μια ακόμα ευκαιρία για δωρεάν mentoring, στο πλαίσιο του Live A Legacy Mentoring Program,  κάνοντας έως τις 30/11 την αίτησή σου εδώ


 

Laura & Λεμονιά

 

Laura, τι σε έκανε να δεχτείς την πρόσκληση να γίνεις μέντορας στο πρόγραμμα Εμπειρία Ζωής;

Αποδέχτηκα την πρόσκληση για 3 λόγους:

Α. Έχω 40 χρόνια εμπειρία στο πεδίο της διδασκαλίας, της επιχειρηματικότητας και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων και πιστεύω ότι ένα μέρος από αυτή την πλούσια εμπειρία θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε άλλες, νεότερες γυναίκες, που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους.

Β. Έχω προσφέρει mentoring σε νέες γυναίκες μέσω και άλλων προγραμμάτων και η εμπειρία αυτή ήταν πολύ θετική για μένα.

Γ. Σέβομαι το Women on Top και την υποστήριξη που παρέχει σε νέες γυναίκες, είτε μπαίνουν/ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας, είτε αλλάζουν επάγγελμα είτε μπαίνουν στη διαδικασία να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ποιο ήταν, πιστεύεις το πιο σημαντικό πράγμα που έδωσες στη mentee σου;

Της πρόσφερα ενθάρρυνση και ενδυνάμωση ώστε να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά της, να πιστεύει πάντα στον εαυτό της, να δοκιμάζει καινούρια πράγματα, να μη φοβάται τα λάθη, τα εμπόδια ή/και τις αποτυχίες και, πάνω απ’ όλα, να είναι συνεπής με τον εαυτό της. Μέσα από τις συνεδρίες μας, γνώρισα μία γυναίκα γεμάτη ενέργεια, περιέργεια και αγάπη για τη γνώση, η οποία πάντοτε έδειχνε σεβασμό και εκτίμηση για την υποστήριξη που λάμβανε από μένα.

Τι έζησες μέσα από την εμπειρία αυτή που δεν περίμενες να συναντήσεις;

Οι περισσότεροι/ες μέντορες έχουν κι εκείνοι/ες υπάρξει mentees σε κάποια φάση της καριέρας τους. Το mentoring είναι μια ευκαιρία να ανταποδώσει κανείς αυτά που έλαβε, υποστηρίζοντας τα παιδιά της νέας γενιάς στις προσπάθειές τους να χτίσουν μια σταδιοδρομία με νόημα και ουσία, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν μια ισορροπία σε σχέση με την προσωπική τους ζωή. Το mentoring με βοηθάει επίσης να παραμείνω σε επαφή με νέους ανθρώπους, με τον τρόπο που σκέφτονται, τα όνειρα και τις δυσκολίες τους. Προσωπικά έχω δημιουργήσει πολλές διαγενεακές φιλίες μέσα από το mentoring -φιλίες που με έχουν κάνει πιο πλούσια ως άνθρωπο. Για μένα το mentoring είναι μέρος μιας διαδικασίας δια βίου μάθησης και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Women On Top που μας παρείχε ένα πλάισιο γι’ αυτή τη διαγενεακή επικοινωνία.

Λεμονιά, τι σε έσπρωξε να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Εμπειρία Ζωής; Για ποιο λόγο ένιωθες ότι χρειαζόσουν mentoring;

Δήλωσα συμμετοχή επειδή είχα σκοπό να μετατρέψω το project πάνω στο οποίο δούλευα σε κανονική start-up επιχείρηση και χρειαζόμουν βοήθεια με τα πρώτα μου βήματα στην αγορά εργασίας.

Πώς άλλαξε η επαγγελματική σου πορεία, η συμπεριφορά, η αυτοπεποίθηση μέσα από την εμπειρία του mentoring; Τι κέρδισες, τι κάνεις πλέον διαφορετικά ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη μέντορά σου;

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και ως αποτέλεσμα του mentoring, κατάφερα όντως να εξείξω το πρότζεκτ μου σε κανονική επιχείρηση, αλλά παράλληλα συμμετείχα και σε διάφορους διαγωνισμούς με σκοπό τόσο τη δική μου προσωπική ανάπτυξη, όσο και της επιχείρησής μου.

Ποιο ήταν το στοιχείο ή το αποτέλεσμα του mentoring που δεν περίμενες ότι θα συναντήσεις;

Αυτό που δεν περίμενα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και με εξέπληξε θετικά, ήταν το πόσο κοντά ήρθαμε με τη μέντορά μου σε προσωπικό επίπεδο. Με στήριζε ακόμα και κάθε μέρα, σε συγκεκριμένες περιόδους, ενώ ακόμα και τώρα, μετά το πέρας του προγράμματος, συνεχίζει να με συμβουλεύει και επικοινωνούμε συχνά. Το πρόγραμμα “Εμπειρία Ζωής” ήταν πραγματικά αυτό που λέει το όνομά του. Μια εμπειρία που θα μας συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής μας.