TITLian-schneider-jk8rarn6lmw-unsplash

Τι μπορεί να σου προσφέρει το mentoring; Μια "Εμπειρία Ζωής" για την Ηρώ και τη Σωτηρία

Κατηγορίες: Ιστορίες επιτυχίας, Νέα

Τι μπορεί να κάνει για σένα το mentoring; Τι έχεις να κερδίσεις αφιερώνοντας κάποιες ώρες το μήνα για να ακούσεις και να επεξεργαστείς την εμπειρία που μοιράζεται μαζί σου μία γυναίκα με μεγαλύτερη εμπειρία από σένα; Πώς μπορείς να γίνεις καλύτερη στη δουλειά σου και να εξελιχθείς αν είσαι εσύ η μέντορας; 

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές, αλλά αποφασίσαμε, αντί για εμάς, να δώσουμε το λόγο σε τρία από τα ζευγάρια μεντόρων και mentees του προγράμματος “Εμπειρία Ζωής”, το οποίο υλοποιήθηκε από το Women On Top στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», και έφερε σε επαφή γυναίκες που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους ζωή με μέντορες που βρίσκονται λίγο πριν ή λίγο μετά την ολοκλήρωση της δικής τους.

Διάβασε εδώ τι μας είπαν για την εμπειρία τους δύο από αυτές τις έξι καταπληκτικές γυναίκες και μην ξεχάσεις ότι μπορείς κι εσύ να αξιοποιήσεις μια ακόμα ευκαιρία για δωρεάν mentoring, στο πλαίσιο του Live A Legacy Mentoring Program,  κάνοντας έως τις 30/11 την αίτησή σου εδώ.


 

Ηρώ & Σωτηρία

 

Σωτηρία, τι σε έσπρωξε να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Εμπειρία Ζωής; Για ποιο λόγο ένιωθες ότι χρειαζόσουν mentoring;

Βρισκόμουν σε ένα "σταυροδρόμι" της ζωής μου και στεκόμουν εκεί μη ξέροντας αν έπρεπε να στρίψω αριστερά ή δεξιά, τι ευκαιρίες θα είχα αν συνέχιζα ευθεία, αν θα ήταν προτιμότερο να καθίσω εκεί στάσιμη για λίγο ακόμη ή αν τελικά αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να γυρίσω "πίσω"... Κάπου εκεί, περιμένοντας να αλλάξει το φανάρι και να αποφασίσω ποια επιλογή θα ήταν αυτή που θα με πήγαινε εκεί που ήθελα να πάω, είδα το πρόγραμμα Εμπειρία Ζωής. Έκανα αίτηση ελπίζοντας ότι ίσως είναι μια ευκαιρία να συζητήσω με κάποιον τις επιλογές μου και να ακούσω κάποια συμβουλή...

Πώς άλλαξε η επαγγελματική σου πορεία/συμπεριφορά/αυτοπεποίθηση μέσα από την εμπειρία του mentoring; Τι κέρδισες, τι κάνεις πλέον διαφορετικά ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη μέντορά σου;

Στην αρχή ήμουν σκεπτική. Οι συζητήσεις μας ήταν πολύ καλές αλλά δεν σας κρύβω ότι δεν είχα πολλές προσδοκίες. Δεν ήμουν σίγουρη ότι θα με βοηθήσει να βρώ αυτό που θέλω, ότι θα με πήγαινε στο επόμενο βήμα της καριέρας μου. Με το πέρασμα των μηνών όμως, μετά από πολλές συζητήσεις, εμφανίστηκε από το πουθενά η ευκαιρία που ήθελα, και την άρπαξα, με τη βοήθεια της μεντορά μου και των ατόμων στα οποία με σύστησε, για να συμβάλλουν και αυτοί στην όλη προσπάθεια. Η ευκαιρία αυτή ήταν εκείνο που ήθελα! Βέβαια, όταν ξεκίνησα το πρόγραμμα Εμπειρία Ζωής δεν το ήξερα αυτό. Το ανακάλυψα στη πορεία. Αυτό κέρδισα. Κέρδισα αυτό που ήθελα. Ξαναβρήκα την αυτοπεποίθησή μου, διαύγεια στις σκέψεις μου, και δύναμη να διεκδικήσω αυτό που θέλω, γνωρίζοντας ότι το αξίζω.

Ποιο ήταν το στοιχείο ή το αποτέλεσμα του mentoring που δεν περίμενες ότι θα συναντήσεις;

Δεν περίμενα ότι όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα... Επίσης, δεν περίμενα ότι με το πρόγραμμα αυτό, όχι μόνο θα συναντούσα μια μέντορα αλλά θα συναντούσα και σημαντικές επαφές της. Οι γνωριμίες αυτές ήταν καταλυτικές και ενίσχυσαν την εμπειρία μου.

Ηρώ, τι σε έκανε να δεχτείς την προσκληση να γίνεις μέντορας στο πρόγραμμα;

Η πίστη μου ότι είναι καλό για τον κόσμο να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης -αρκεί να κρατούν την αυθεντική γυναικεία στάση τους απέναντι στα πράγματα.

Ποιο ήταν, πιστεύεις το πιο σημαντικό πράγμα που έδωσες στη mentee σου;

Η mentee μου ήταν μία νέα γυναίκα που πίστεψε στην αξία που θα μπορούσε να έχει το mentoring για εκείνη και αξιοποίησε πλήρως την ευκαιρία αυτή! Έτσι θα κάνει και με τις άλλες ευκαιρίες που θα της δοθούν στη ζωή της, σε όλα τα πεδία. 

Υπάρχει κάτι που κερδίζουν οι μέντορες μέσα από μια τέτοια διαδικασία και αν ναι, τι ήταν για σένα αυτό;

Πιάνουν τον παλμό της εποχής και μένουν συντονισμένοι με τον τρόπο που οι νέοι άνθρωποι και τα νέα στελέχη σκέφτονται και λειτουργούν.