TITLkarl-magnuson-MvxMvPO3S1M-unsplash

Γιατί να γίνεις μέντορας; Μία "Εμπειρία Ζωής" για την Υπατία και την Άρτεμις

Κατηγορίες: Mentoring, Ιστορίες επιτυχίας, Νέα

Τι μπορεί να κάνει για σένα το mentoring; Τι έχεις να κερδίσεις αφιερώνοντας κάποιες ώρες το μήνα για να ακούσεις και να επεξεργαστείς την εμπειρία που μοιράζεται μαζί σου μία γυναίκα με μεγαλύτερη εμπειρία από σένα; Πώς μπορείς να γίνεις καλύτερη στη δουλειά σου και να εξελιχθείς αν είσαι εσύ η μέντορας;

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές, αλλά αποφασίσαμε, αντί για εμάς, να δώσουμε το λόγο σε τρία από τα ζευγάρια μεντόρων και mentees του προγράμματος “Εμπειρία Ζωής”, το οποίο υλοποιήθηκε από το Women On Top στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», και έφερε σε επαφή γυναίκες που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους ζωή με μέντορες που βρίσκονται λίγο πριν ή λίγο μετά την ολοκλήρωση της δικής τους.

Διάβασε εδώ τι μας είπαν για την εμπειρία τους δύο από αυτές τις έξι καταπληκτικές γυναίκες και μην ξεχάσεις ότι μπορείς κι εσύ να αξιοποιήσεις μια ακόμα ευκαιρία για δωρεάν mentoring, στο πλαίσιο του Live A Legacy Mentoring Program,  κάνοντας έως τις 30/11 την αίτησή σου εδώ.


Υπατία & Άρτεμις

 

Υπατία, τι σε έκανε να δεχτείς την πρόσκληση να γίνεις μέντορας στο πρόγραμμα Εμπειρία Ζωής;

Η επαφή με νέα άτομα είναι για μένα μια πολύ θετική εμπειρία, μια που μας δείχνει ποιοι είναι οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις για τους νέους σήμερα. Το να μοιραστείς σκέψεις και εμπειρίες με έναν νεότερο άνθρωπο, και συγκεκριμένα με μια νέα γυναίκα, που έχει να λύσει πολλά παράλληλα ζητήματα στην καθημερινή της ζωή είναι μια ουσιαστική πράξη αλληλοβοήθειας. Και ναι μεν η εμπειρία δεν μεταφέρεται, αλλά η ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων, το brainstorming, πάντα βοηθά.

Ποιο ήταν, πιστεύεις το πιο σημαντικό πράγμα που έδωσες στη mentee σου;

Ίσως κάποιες σκέψεις, αποτέλεσμα διαφόρων βιωμάτων, που φάνηκε να λειτουργούν για μένα στην πράξη. Όπως το ότι είναι σημαντικό να μπαίνουμε στη θέση των άλλων και να δούμε πως μας βλέπουν, για να μπορούμε να τους κατανοήσουμε καλύτερα, ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε αρμονικότερα μαζί τους. Ή την αποδοχή της αποτυχίας, ορισμένες φορές, σαν μέρος του παιχνιδιού. Όπως και την αναγνώριση των λαθών που όλοι κάνουμε, μέσα από γενναία αυτοκριτική -είναι ΟΚ να τα αποδεχτούμε, γιατί οι μόνοι που δεν κάνουν λάθη είναι όσοι δεν κάνουν τίποτα.

Υπάρχει κάτι που κερδίζουν οι μέντορες μέσα από μια τέτοια διαδικασία και αν ναι, τι ήταν για σένα αυτό;

Ο αέρας της φρεσκάδας που υπάρχει στην επαφή με μια νέα κοπέλα, ο ενθουσιασμός που υπάρχει στην αρχή της ζωής, όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά. Μια ανανέωση και χαρά, ενδιαφέρον, ικανοποίηση. Τι να ζητήσει παραπάνω κανείς;

Άρτεμις, τι σε έσπρωξε να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα Εμπειρία Ζωής;

Για μένα μια νέα πρόκληση είναι πάντα καλοδεχούμενη, ειδικά όταν συνοδεύεται από συνθήκες που πιστεύεις ότι θα αλλάξουν τις μέχρι πρότινος παραδοχές σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαντικό κίνητρο ήταν το ότι αυτή η συνεργασία θα ήταν μεταξύ γυναικών και μάλιστα εξαιρετικών κυριών με πείρα και “Εμπειρία Ζωής”, ό,τι δηλαδή χρειάζεται μια νέα γυναίκα για να παροτρυνθεί και να συνεχίσει την πορεία της!

Για ποιο λόγο ένιωθες ότι χρειαζόσουν mentoring;

Η εξέλιξη, υπό την ευρεία έννοια του όρου, είναι πάντα ο κινητήριος μοχλός ώστε να συνεχίσεις, ακόμη κι αν δεν υπάρχει, φαινομενικά, κάποια συγκεκριμένη ανάγκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το mentoring θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να αποτελεί «αναγκαιότητα» και όχι «πολυτέλεια» για όλους και όλες!

Πώς άλλαξε η επαγγελματική σου πορεία/συμπεριφορά/αυτοπεποίθηση μέσα από την εμπειρία του mentoring;

Μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτάς την αίσθηση πως με ήθος, δουλειά και συνεχή προσπάθεια και εξέλιξη, όλα είναι εφικτά. Αρκεί να το θέλεις!

Τι κέρδισες, τι κάνεις πλέον διαφορετικά ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη μέντορά σου;

Πέραν της επαγγελματικής εξέλιξης – λήψη πιο συνετών αποφάσεων, διαχείριση της αποτυχίας ως αναπόφευκτο μέρος της επιτυχίας, διεκδίκηση όσων μας αξίζουν, διαδικασία του να θέτεις όρια- εξίσου σημαντικό απόκτημα ήταν η προσωπική μου εξέλιξη ως ανθρώπου εν ολοκλήρω πια, αφού φέρουμε και τις δύο ταυτότητες ως μέρος της προσωπικότητάς μας.

Ποιο ήταν το στοιχείο ή το αποτέλεσμα του mentoring που δεν περίμενες ότι θα συναντήσεις;

Την ταπεινότητα και την ουσιαστική σημαντικότητα, ως τα χαρακτηριστικά των πραγματικά σπουδαίων ανθρώπων, συχνά με τη συστολή ενός νέου.