TITLStoRafi_Iounios-1640x1093_SiteFeature

Το βιβλίο του Ιουνίου για τη Λέσχη Ανάγνωσης #StoRafi

Κατηγορίες: Νέα, Στο Ράφι

Το μανιφέστο της bell hooks για την αγάπη επιτέλους μεταφράζεται στα Ελληνικά και εμείς το βάζουμε απευθείας #ΣτοΡάφι μας!

«Η λέξη «αγάπη» ορίζεται πιο συχνά ως ουσιαστικό, ωστόσο… θα αγαπούσαμε καλύτερα αν τη χρησιμοποιούσαμε ως ρήμα», γράφει η bell hooks, πιο μαχητική και προσωπική από ποτέ. Καθώς αξιοποιεί το κοφτερό μυαλό της για να διερευνήσει την ερώτηση «Τι είναι η αγάπη;», οι απαντήσεις της λαβώνουν τόσο την καρδιά όσο και το μυαλό. Αναδιαμορφώνοντας το πολιτισμικό παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο η αγάπη διαπνέεται μόνο από το σεξ και την επιθυμία, αντιπροτείνει έναν καινούργιο δρόμο για να πλησιάσουμε την αγάπη, η οποία είναι λυτρωτική, ένα βάλσαμο για ένα ολόκληρο έθνος. Το “Όλα για την αγάπη” είναι μια δυνατή, επίκαιρη επιβεβαίωση της αλλαγής που μπορούν να επιφέρουν οι αποκαλύψεις της στις καρδιές και το μυαλό μας προς το καλύτερο.

Η συνάντηση του Φεβρουαρίου θα γίνει διαδικτυακά! Εδώ θα βρεις λεπτομέρειες.
Παρακολούθησε τις ενημερώσεις στο Facebook Event.


Όλα για την αγάπη, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Στην πατριαρχία η αγάπη εξισώνεται με τη φευγαλέα έλξη ή την απλή τρυφερότητα. Για την bell hooks όμως η αγάπη δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα: είναι ένας τρόπος να πράττουμε και να υπάρχουμε. Με εργαλεία της το φύλο, τη φυλή και την τάξη, η φεμινίστρια συγγραφέας αποδομεί τους μύθους της σύγχρονης κοινωνίας γύρω από την αγάπη και τον έρωτα, διεκδικώντας νέους ορισμούς και παρουσιάζοντας μια καινούργια οπτική που θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Αντλώντας στοιχεία από την ηθική φιλοσοφία, τη θρησκεία και την ψυχολογία, η bell hooks ασκεί κριτική στον δηκτικό κυνισμό που περιβάλλει τον δημόσιο λόγο σχετικά με την αγάπη. Στόχος της είναι να αποκαταστήσει το δημόσιο πρόσωπο της αγάπης, μιλώντας με λόγια απλά και κατανοητά, και πάντοτε από μια φεμινιστική σκοπιά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Λίγα λόγια για τη Συγγραφέα, bell hooks:

Η bell hooks γεννήθηκε το 1952 ως Gloria Jean Watkins. Αφροαμερικανή θεωρητικός, συγγραφέας και ακτιβίστρια, αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές φωνές του φεμινισμού του προηγούμενου αιώνα. Ασχολήθηκε με την αλληλεξάρτηση και τη διαπλοκή ρατσισμού, σεξισμού και καπιταλισμού, και με την ικανότητά τους να τροφοδοτούν και να διαιωνίζουν συστήματα καταπίεσης. Έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία, μεταξύ των οποίων το Ain’t I a Woman: Black Women and Feminism (1981), Feminist Theory from Margin to Center (1984), Talking Back: Thinking Feminist, Thinking Black (1989), Killing Rage: Ending Racism (1996). Το Όλα για την αγάπη: Νέες οπτικές έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 13 γλώσσες. Πέθανε το 2021.


Υ.Γ. Σε περιμένουμε στη λέσχη μας είτε διαβάζεις λίγο, είτε πολύ, είτε νιώθεις πως έχεις διαμορφωμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητήσουμε είτε όχι -ακόμα κι αν δεν διαβάσεις καν το βιβλίο του μήνα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημιουργία ή τη θεματική του, να ανακαλύψουμε κι άλλους/ες συγγραφείς μαζί, να χαρίσουμε αντίτυπα από τα βιβλία που θα διαβάζουμε κάθε φορά και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία θα συναντιέται η αγάπη μας για το βιβλίο με το όραμά μας για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Η λέσχη του Women On Top πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η συμμετοχή στη λέσχη και τις συναντήσεις μας είναι εντελώς δωρεάν. Εδώ μπορείς να διαβάσεις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου γύρω από τη λέσχη αυτή.