10 γυναίκες για την πολιτική καινοτομία

Κατηγορίες: Νέα

Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ασχολούνται με τον εθελοντισμό και τον ακτιβισμό; Πώς και γιατί μία γυναίκα στην Ελλάδα του 2015 βρίσκει χρόνο και κίνητρο να ασχοληθεί με μια πρωτοβουλία που ναι μεν απαντάει, πιθανότατα, στις ιδεολογικές της αναζητήσεις, αλλά δεν έχει ακριβώς το χειροπιαστό αποτέλεσμα μιας πχ. φιλανθρωπικής δράσης σε κάποιον από τους πιο γνωστούς κοινωφελείς οργανισμούς; Γιατί έχει σημασία για μεμονωμένους ανθρώπους σήμερα το όραμα της πολιτικής καινοτομίας στη χώρα μας;

Αυτά πάνω-κάτω τα ερωτήματα έθεσα σε 10 γυναίκες (όλων των ηλικιών, με και χωρίς σταθερή δουλειά, με και χωρίς οικογένεια και παιδιά), που συμμετέχουν στις δράσεις της Place Identity, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στοχεύει στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου και της αποτελεσματικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα. Μέσα από επιμέρους δράσεις (με χαρακτηριστικά ονόματα όπως Πολιτεία 2.0, Σύνταγμα 2.0, Imagine the City, IDEATOPOS, Πεδίο_Αγορά) το δίκτυο αναπτύσσει εργαστήρια πολιτών, συνέδρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Κοινό ζητούμενο, η πολιτική καινοτομία, η έρευνα και ο πειραματισμός πάνω στον επαναπροσδιορισμό των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.

Να τι μου απάντησαν σχετικά μερικές από τις πρωταγωνίστριες του εγχειρήματος.


Μαίρη Καρατζά - Strategic designer, σχεδιασμός επαγγελματικών χώρων και επικοινωνίαςΜαίρη Καρατζά

Strategic designer, σχεδιασμός επαγγελματικών χώρων και επικοινωνίας

Πώς άρχισες να συμμετέχεις στα projects της Place Identity;

Αφορμή στάθηκαν συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες, στις οποίες αναζητούσαμε τρόπους επίλυσης προβλημάτων της πόλης και οι οποίες άρχισαν να γίνονται πιο συστηματικές από το 2009 και μετά. Από νωρίς είχαμε διαπιστώσει ότι από την Ελλάδα δε λείπουν οι δημιουργικές λύσεις αλλά οι διαδικασίες που θα διευκολύνουν τους πολίτες να συμμετέχουν και να διοχετεύουν τις λύσεις και τη δημιουργικότητά τους στις πόλεις τους.

Ποια είναι η ανταμοιβή από την εμπλοκή σου σε δράσεις γύρω από την πολιτική καινοτομία;

Η αμφισβήτηση και η αναλυτική σκέψη που καλλιεργείς όταν ασχολείσαι με τέτοιου είδους δράσεις με βοήθησαν σε μία πιο πρακτική κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και αυτή η κατανόηση δεν αφήνει περιθώρια για στερεοτυπικές ερμηνείες ή για το φόβο που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στους πολίτες, που όλους μας αποδυναμώνει.

Τι σημαίνει πολιτική καινοτομία για σένα, στην πράξη και στην καθημερινότητα μας;

Να αμφισβητείς ριζικά τις αποφάσεις που έχεις πάρει, αν σε περιορίζουν, και να αισθάνεσαι ελεύθερος να δημιουργείς κάτι νέο ανά πάσα στιγμή. Να διαλέγεις τον πιο δύσκολο και πολύχρωμο δρόμο. Να συνθέτεις αντί να διαχωρίζεις. Να ξεπερνάς του λόγους που βρίσκεις για να μην συνεργαστείς. Να εστιάζεις στο πώς θα διευκολύνεις τον άλλον ή τους άλλους.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Το πρόβλημα (θα το έλεγα πρόκληση) του πώς θα βρούμε τις ισορροπίες ανάμεσα στις οικογενειακές, επαγγελματικές και πολιτικές μας ευθύνες. Βάζω και τις πολιτικές ευθύνες, γιατί η ευαισθησία και η πρακτικότητα των γυναικών είναι απαραίτητο να ενταχθούν στις πολιτικές διεργασίες, σε όλα τα επίπεδα.

Τα θέματα της ανισότητας, των έμφυλων διακρίσεων, του συντηρητισμού θα βρουν λύσεις μέσα από θεσμικές μεταρρυθμίσεις ή μέσα από ατομική αλλαγή;

Όσο διαχωρίζουμε την αλλαγή σε θεσμική και ατομική, τόσο δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε τη συστημική φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Η αλλαγή συντελείται παράλληλα σε όλα τα επίπεδα και το ζητούμενο σήμερα είναι να δούμε πού σπάει ο φαύλος κύκλος. Νομίζω ότι πάντα η πολιτική ελευθερία καλλιεργούσε τον πολιτισμό, την εξέλιξη και την αλλαγή ενώ οι κλειστές δομές ισχύος καλλιεργούσαν τον συντηρητισμό.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε προοδευτισμό ή σε μεγαλύτερο συντηρητισμό την ελληνική κοινωνία; Θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε. Παρατηρώ ότι η οικονομική κρίση πυροδότησε και τις δύο συνθήκες. Ο συντηρητισμός εύκολα αναγνωρίζεται, γιατί μας είναι οικείος, ενώ η πρόοδος είναι πιο οργανική συνθήκη και θέλει το χρόνο της.

Τι θα απαντούσες σε μια γυναίκα άνεργη, που διατυπώνει την ένσταση "πώς μπορώ να ασχοληθώ/ενδιαφερθώ για τον ακτιβισμό όταν δεν έχω να πληρώσω το νοίκι;"

Όταν έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να πληρώσω το νοίκι μου, δεν μπορούσα να ανεχτώ τη σκέψη ότι οι έγνοιές μου από εδώ και στο εξής θα περιορίζονται σε κάτι τέτοιο – στο άγχος του να βρω κάθε μήνα τα χρήματα για το νοίκι και τους λογαριασμούς μου. Μάλλον το νοίκι θα συνεχίζω να μην το έχω δεδομένο κάθε μήνα, είτε κάνω ακτιβισμό είτε όχι – άρα γιατί να μην κάνω;

Πιστεύεις ότι η πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών πολιτικής καινοτομίας; Πόσο πιστευεις ότι θα αλλάξει στην ουσία της η διακυβέρνηση λόγω της στροφής προς αριστερά;

Η ανανέωση των προσώπων και της ατζέντας σίγουρα  βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η Κοινωνία Πολιτών παραμένει θεσμικά αποκλεισμένη από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διατηρείται σε ρόλο θεατή -μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το πιο κρίσιμο σε αυτό το σημείο είναι να καταλάβουμε ότι η χώρα έφτασε σε αδιέξοδα όχι μόνο λόγω προβληματικών προσώπων αλλά κυρίως εξαιτίας προβληματικών θεσμών και διαδικασιών που επιτρέπουν τον εκτροχιασμό, την κατάχρηση εξουσίας και τον έλεγχο της πολιτικής από κλειστά δίκτυα συμφερόντων. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αφορούν συστημικά, πολιτειακά ζητήματα και άρα δεν θα απαντηθούν εύκολα μέσα στους στενούς χώρους των κομματικών ιδεολογιών. Θα απαντηθούν από όποιον πολιτικό χώρο αναγνωρίσει την αξία της πολιτικής ελευθερίας και εξασφαλίσει τη θεσμοθέτηση της.


 

Stephania_XydiaΣτεφανία Ξυδιά

Cultural Manager, Διαχειρίστρια μη κερδοσκοπικού οργανισμού Place Identity

Πώς άρχισες να συμμετέχεις στα projects της Place Identity;

Επέστρεψα στην Ελλάδα το 2011, τις μέρες της μεγάλης αγανάκτησης στην πλατεία Συντάγματος. Mια τυχαία συνάντηση με τη Μαίρη Καρατζά στάθηκε η αφορμή για συναρπαστικές συζητήσεις, νέες συνάψεις και δημιουργικά brainstorming με νέους ανθρώπους πάνω σε θέματα αστικής αναγέννησης, ταυτότητας τόπου και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

Ποια είναι η ανταμοιβή από την εμπλοκή σου σε δράσεις γύρω από την πολιτική καινοτομία;

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να βλέπεις στερεότυπα για την ελληνική κοινωνία να σπάνε και ανθρώπους να πραγματοποιούν προσωπικές και συλλογικές υπερβάσεις μέσα από την αλληλεπίδραση σε δημιουργικά πλαίσια συνεργασίας. Σε πρακτικό επίπεδο, νιώθω ιδιαίτερη ανταμοιβή όταν οι μέθοδοι που αναπτύσσουμε γίνονται έμπνευση και παραδείγματα για αντίστοιχες ομάδες στο εξωτερικό, αλλά και όταν μέσα από τη λογική της Κοινωνικής Οικονομίας δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας.

Τι σημαίνει πολιτική καινοτομία για σένα, στην πράξη και στην καθημερινότητα μας;

H Καινοτομία στην Πολιτική αφορά σε νέες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για κρίσιμες πολιτικές επιλογές. Οι συνθήκες απαιτούν νέες διαδικασίες, που ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών, προάγουν τη διαφάνεια και την ανοιχτότητα, αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά και νέες μεθοδολογίες διαβούλευσης στο φυσικό χώρο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ως πολίτης έχω το δικαίωμα, αλλά και ξεκάθαρες θεσμοθετημένες οδούς, να επηρεάσω με τις ιδέες μου τις δημόσιες πολιτικές, από το πώς θα γίνει η ανάπλαση της πλατείας στη γειτονιά μου, μέχρι το τι θα περιλαμβάνει το Σύνταγμα της χώρας. Καθώς το πολιτικό σύστημα των κομμάτων, των συνδικαλιστών και των ειδικών σβήνει, ανατέλλει ένα σύστημα με θεματικά δίκτυα δράσης, διεπιστημονικές ομάδες εργασίας, ανοιχτά δεδομένα και συμμετοχικά εργαστήρια πολιτών, που αξίζει να διερευνήσουμε.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Η ανάγκη να προσαρμοστούμε και να αντεπεξέλθουμε σε όλο και περισσότερους ρόλους, ενώ η μέρα συνεχίζει να έχει 24 ώρες και η εβδομάδα 7 ημέρες. Η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης του χρόνου, της πληροφορίας και των υποχρεώσεων μάς οδηγεί σε ταχύτητες που θα έκαιγαν και τον ισχυρότερο επεξεργαστή.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε προοδευτισμό ή σε μεγαλύτερο συντηρητισμό την ελληνική κοινωνία; Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια που προκάλεσε έδωσε πάτημα στις πιο σκοτεινές πτυχές μας να αναπαράγουν φόβο, μίσος, καχυποψία, εκδίκηση. Μην ξεχνάμε, όμως, πως πριν από κάθε τσουνάμι προηγείται μία μυστηριώδης υποχώρηση των υδάτων, και πως κάθε υπερβατικό άλμα αμπεριέχει κενό και χάος. Νιώθω πως οι αντιστάσεις της κοινωνίας στην αλλαγή αρχίζουν και υποχωρούν, και πως η κρίση αυτή αποτελεί την αφετηρία μίας μετάβασης με νέα δυναμική προόδου.

Τι θα απαντούσες σε μια γυναίκα άνεργη, που διατυπώνει την ένσταση "πώς μπορώ να ασχοληθώ/ενδιαφερθώ για τον ακτιβισμό όταν δεν έχω να πληρώσω το νοίκι;"

Ο ακτιβισμός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανεργίας και να δοθεί νέο νόημα στη ζωή μιας γυναίκας. Γνωρίζω πολλές άνεργες που μέσα από την ενασχόληση με τα κοινά αποκόμισαν αυτοπεποίθηση, έμπνευση και νέα ενδιαφέροντα, ενώ ανέπτυξαν ανθρώπινες σχέσεις και δεξιότητες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεση εργασίας.

Πιστεύεις ότι η πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών πολιτικής καινοτομίας; Πόσο πιστευεις ότι θα αλλάξει στην ουσία της η διακυβέρνηση λόγω της στροφής προς αριστερά;

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Διαβάζουμε ειδήσεις για εισαγωγή νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες στη Βουλή και για υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπερασπίζεται Νέο Σύνταγμα από τους πολίτες. Ειδήσεις που πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν… “κουλούρι”. Η αμφισβήτηση του status quo συντελείται σε Ευρωπαικό επίπεδο και το μεγάλο στοίχημα είναι εάν η Ελλάδα θα παίξει επικοιδομητικό ρόλο προτείνοντας τόσο ένα νέο αφήγημα όσο και πρακτικές λύσεις για τη μετάβαση της πολιτικής προς νέες μορφές. Το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την ετοιμότητα της κοινωνίας και θα ανοίξει σε εναλλακτικές προτάσεις ή θα δημιουργήσει ένα νέο κλειστό δίκτυο διαπλοκής σε κόκκινες αποχρώσεις, αποτελεί για εμάς ταυτόχρονα πηγή ενθουσιασμού αλλά και αγωνίας.


ΕvikaKaramagioliΕβίκα Καραμαγκιώλη

Νομικός, με ειδίκευση στην Ηλεκτρονική Δημοκρατία και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ποια είναι η ανταμοιβή από την εμπλοκή σου σε δράσεις γύρω από την πολιτική καινοτομία;

Να βλέπω όσα αναλύονται σε θεωρητικό και ερευνητικό επίπεδο, ως πειραματισμοί, να αναπτύσσονται δυναμικά στην πράξη.

Τι σημαίνει πολιτική καινοτομία για σένα, στην πράξη και στην καθημερινότητα μας;

Συνειδητοποίηση ότι η πολιτική δεν είναι κάτι απόμακρο και ξένο, αλλά βασική συνιστώσα του τρόπου ζωής μας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Η διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλο το φάσμα της οικονομίας και ο συνδυασμός των ρόλων στους οποίους καλείται μια γυναίκα να αντεπεξέλθει, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.

Ποιο είναι, σύμφωνα με τη δική σου ματιά, το προφίλ των ανθρώπων που συμμετέχουν στις δράσεις σας;

Εξαιτίας του ότι οι δράσεις υλοποιούνται τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις (π.χ. Κοζάνη, Μεσολόγγι, Θεσσαλονίκη) έχουμε μια ευρεία γκάμα εκπρόσωπων της ελληνικής κοινωνίας (με κυρίαρχες, ωστόσο, τις γυναίκες), γεγονός ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό για την απήχηση των δράσεων μας και ιδιαίτερα γοητευτικό, σύμφωνα με όσους έρχονται κοντά μας.

Πιστεύεις ότι η πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών πολιτικής καινοτομίας; Πόσο πιστευεις ότι θα αλλάξει στην ουσία της η διακυβέρνηση λόγω της στροφής προς αριστερά;

Είναι γεγονός ότι την τελευταία εκλογική περίοδο οι όροι αυτοοργάνωση, συλλογικότητες, κοινωνική καινοτομία έκαναν την εμφάνιση τους και υποστηρίχτηκαν με περισσότερη ή λιγότερη θέρμη από πολλά στόματα με ή χωρίς πολιτικό χρωματισμό. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια και ίδιο παραμένει και το ζητούμενο: να περάσουμε από ένα ελκυστικό ευχολόγιο στην ουσία των πραγμάτων με ουσιαστικό τρόπο, γεγονός που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από επαναπροσδιορισμό του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος ώστε όχι μόνο να επιτρέπεται αλλά και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών.


Gianna KarmaliΓιάννα Καρμάλη

Σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και γραφιστικών εφαρμογών

Ποια είναι η ανταμοιβή από την εμπλοκή σου σε δράσεις γύρω από την πολιτική καινοτομία;

Η επικοινωνία και η επαφή με τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων, η συνεργασία για κοινούς θετικούς στόχους, η δυνατότητα να μοιράζομαι σκέψεις, ανησυχίες, προβληματισμούς. Πάνω απ' όλα, το παραθυράκι για ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Δυσκολεύομαι να διαχωρίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας σε "ανδρικά" και "γυναικεία". Νομίζω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, σε επίπεδο ποιότητας ζωής και ψυχολογίας.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε προοδευτισμό ή σε μεγαλύτερο συντηρητισμό την ελληνική κοινωνία; Ασχέτως οικονομικής κρίσης, η συμπεριφορά μας και τα φαινόμενα της εποχής είναι δύσκολότερο πλέον να ερμηνευτούν με ποσοστά και πλειοψηφίες. Μπορεί κάποιος να συναντήσει τα πάντα, ανάλογα με τον μικρόκοσμο μέσα στον οποίο κινείται.

Τι θα απαντούσες σε μια γυναίκα άνεργη, που διατυπώνει την ένσταση "πώς μπορώ να ασχοληθώ/ενδιαφερθώ για τον ακτιβισμό όταν δεν έχω να πληρώσω το νοίκι;"

Ότι τα πάντα είναι θέμα ενέργειας και αλληλεπίδρασης. Ο δραστήριος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει αλλιώς. Η δυναμική του αυτή τον καθιστά χρήσιμο για κοινωφελείς σκοπούς, αλλά ταυτόχρονα τα προσόντα του αυτά εκτιμούνται από τους εργοδότες που αναζητούν στελέχη στα οποία μπορούν να επενδύσουν.


Όλγα ΔασκαλήΌλγα Δασκαλή

Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Πώς άρχισες να συμμετέχεις στα projects της Place Identity;

Ξεκίνησα να συμμετέχω το 2012 πηγαίνοντας στο συνέδριο IDEA TOPOS στο Βόλο. Εν συνεχεία, με την ομάδα νέων «Ερωδιοί» αναλάβαμε στο Μεσολόγγι την διοργάνωση της έκθεσης Φαντάσου την πόλη Μεσολόγγι, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013. Στην παρούσα φάση συμμετέχουμε με ομάδα ενεργών πολιτών του Μεσολογγίου στο πρόγραμμα Πολιτεία 2.0, έχοντας ήδη διοργανώσει ένα Βιωματικό Εργαστήρι «Η Τέχνη της Συμμετοχικής Ηγεσίας» και ένα Εργαστήρι Πολιτών με θέμα «Σύνταγμα 2.0».

Τι σημαίνει πολιτική καινοτομία για σένα, στην πράξη και στην καθημερινότητα μας.

Για μένα είναι η συνειδητοποίηση της ιδιότητας του πολίτη. Η συνειδητοποίηση ότι είμαστε όλοι μέρος ενός όλου. Στην περίοδο που διανύουμε, η έννοια της καινοτομίας στην πολιτική  δίνει έμφαση στην αναγκαιότητα αναστοχασμού πολιτικών του τέθηκαν ή που δεν τέθηκαν καθόλου. Σε αυτόν τον αναστοχασμό θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά, εκφέροντας την γνώμη μας και διαμορφώνοντας οι ίδιοι την συνέχεια. Στην καθημερινότητα η συμμετοχή έχει εφαρμογή παντού, αρκεί να χρησιμοποιήσεις τα σωστά εργαλεία, να θέσεις τους στόχους σου και να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. Ποιος θέλουμε να παίρνει αποφάσεις για εμάς;

Τα θέματα της ανισότητας, των έμφυλων διακρίσεων, του συντηρητισμού θα βρουν λύσεις μέσα από θεσμικές μεταρρυθμίσεις ή μέσα από ατομική αλλαγή;

Οι θεσμοί θέτουν το πλαίσιο, οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά. Και μη ξεχνάμε ότι οι θεσμοί από εμάς τους ανθρώπους δημιουργούνται. Επομένως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην βιωσιμότητα των αλλαγών, ενώ η ατομική πρωτοβουλία είναι το Α και το Ω της ουσιαστικής αλλαγής, την οποία μπορεί να διακρίνει κανείς στην καθημερινότητα.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε προοδευτισμό ή σε μεγαλύτερο συντηρητισμό την ελληνική κοινωνία;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο συνειδητοποίησης, που αναδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα σε αυτά είναι και ο προοδευτισμός και ο συντηρητισμός, χαρακτηριστικά όμως που συναντά κανείς σε κάθε κοινωνία. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι έχω παρατηρήσει μεγαλύτερο φόβο, έλλειψη αυτοπεποίθησης και προσκόλληση στη συνήθεια.

Πιστεύεις ότι η πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών πολιτικής καινοτομίας; Πόσο πιστευεις ότι θα αλλάξει στην ουσία της η διακυβέρνηση λόγω της στροφής προς αριστερά;

Μακάρι να δούμε την συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό θα είναι μια πολιτική καινοτομία! Και μακάρι το επόμενο Σύνταγμα της Ελλάδας- ο θεμελιώδης χάρτης μας δηλαδή- να προκύψει από τους ίδιους τους πολίτες. Τα εργαλεία υπάρχουν, η βούληση χρειάζεται. Οι τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μόνο ενθαρρυντικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Από την ουσία όμως απέχουμε πολύ, χρειάζεται δουλειά. Στο εργαστήρι πολιτών που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο του εγχειρήματος Σύνταγμα 2.0, έγινε έντονα λόγος για πολιτική παιδεία. Θα χαρώ να θεσμοθετηθεί και να λάβει σάρκα και οστά μέσα από δράσεις και συνέργειες της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Η πόλη είναι αυτή που είναι, γιατί οι πολίτες είναι αυτοί που είναι. Και η χώρα το ίδιο. Εμείς κάνουμε την διαφορά.


Maria KikidouΜαρία Κικίδου

Μηχανικός Πολεοδομίας και Χωροταξίας

Πώς άρχισες να συμμετέχεις στα projects της Place Identity;

Η συμμετοχή μου στα projects της Place Identity ξεκίνησε τον Ιούνιο όταν επικοινώνησα με σκοπό να κάνω στον οργανισμό την πρακτική μου. Το να ψάχνεις εργασία στον τομέα του πολεοδομικού σχεδιασμού (και ειδικά σε συμμετοχικά projects) στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο, δεδομένης τόσο της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όσο και του μέχρι στιγμής θεσμικού πλαισίου. Στην αναζήτηση μου για ένα ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα το οποίο να ασχολείται με σχετικές μελέτες, έπεσα πάνω στις δράσεις της Place Identity και εξεπλάγην ευχάριστα, τόσο για τη συμμετοχή σε διεθνή συμμετοχικά πρότζεκτς, αλλά κυρίως για το μακροπρόθεσμο σκοπό, δηλαδή τη θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των πολιτών.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Οι όποιες θεσμικές αλλαγές έγιναν σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα υπέρ των γυναικών δεν έγιναν με στόχο τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, αλλά ως μία συνέχεια ευρωπαϊκών πολιτικών και μία απόπειρα «φαινομενικού» προοδευτισμού. Η επιφανειακή προσέγγιση αυτών των πολιτικών και η έλλειψη παιδείας που θα μπορούσε να τις στηρίξει έχει ως αποτέλεσμα μία δύσκολη πραγματικότητα για τις Ελληνίδες, περιορισμό της ελευθερίας των επιλογών τους και διαιώνιση των κοινωνικών στερεοτύπων, που παραβλέπει τις διαφορετικές ανάγκες των δύο φύλων.

Τα θέματα της ανισότητας, των έμφυλων διακρίσεων, του συντηρητισμού θα βρουν λύσεις μέσα από θεσμικές μεταρρυθμίσεις ή μέσα από ατομική αλλαγή;

Πιστεύω πως οι επιλογές που κάνει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του χαράζουν πολιτική. Επομένως, θεωρώ ως πιο σημαντική την αλλαγή του τρόπου σκέψης σε προσωπικό επίπεδο, η οποία, εν τέλει, θα εκφραστεί συλλογικά. Βέβαια, είναι επίσης σημαντική η θεσμοθέτηση αντίστοιχων νόμων που να μπορούν να υποστηρίξουν, να εκφράσουν ή και να εμπνεύσουν αυτή την αλλαγή.

Τι θα απαντούσες σε μια γυναίκα άνεργη, που διατυπώνει την ένσταση "πώς μπορώ να ασχοληθώ/ενδιαφερθώ για τον ακτιβισμό όταν δεν έχω να πληρώσω το νοίκι;";

Δεν είναι πολύ εύκολο να απαντήσει κανείς όταν τίθενται θέματα βιοπορισμού, ωστόσο ο ακτιβισμός από μόνος του μπορεί να μας διδάξει πολλά. Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να ασχοληθεί με τον ακτιβισμό όταν έχει καλύψει όλες, ή μέρος των οικονομικών του υποχρεώσεων, ωστόσο αξίζει να θυμόμαστε πως οι επενδύσεις σε μακροπρόθεσμες αλλαγές αποδίδουν τα μεγαλύτερα οφέλη.


Εlisavet SpyridouΕλισάβετ Σπυρίδου

Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια

Τι σημαίνει πολιτική καινοτομία για σένα, στην πράξη και στην καθημερινότητα μας;

Προσωπικά θα την ορίσω με άξονα την έννοια της φροντίδας, του νοιάζομαι, της αλληλεγγύης, έννοια που παραπέμπει στη θέση της γυναίκας, καθώς κοινωνικά η φροντίδα αποτελεί πράξη και αξία θηλυκού γένους. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν την πολιτική καινοτομία ως μια προσπάθεια προσδιορισμού της έννοιας του πολίτη αλλά και του πολιτικού γενικότερα, μέσα από το ανατρεπτικό πρίσμα της φροντίδας. Αυτή η οπτική έχει επηρεάσει έντονα τον τρόπο που είμαι μέσα στο κόσμο και την ανάγνωση που κάνω της πολιτικής ζωής. Καλούμαι, λοιπόν, να φροντίσω τα ζητήματα που με αφορούν, φροντίζοντας τη σχέση μου με τον άλλο πολίτη. Μια δύσκολη γυμναστική σε επίπεδο τόσο ψυχικό, γνωστικό όσο και πρακτικό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Το πως θα συνεχίσει την αναζήτηση προς την αυτοπραγμάτωσή της -τον προσδιορισμό της ταυτότητάς της πέρα από το ρόλο της κόρης, μητέρας, συζύγου- σε ένα οικονομικά και κοινωνικά ασφυκτικό περιβάλλον. 

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε προοδευτισμό ή σε μεγαλύτερο συντηρητισμό την ελληνική κοινωνία; 

Ο φόβος που πυροδοτείται από την απώλεια οικείων δεδομένων, συνοδεύεται από μια παλινδρόμηση σε πρωτόγονους μηχανισμούς όπως η πόλωση, η απλούστευση, η γενίκευση, η απολυτότητα. Συγχρόνως, το κενό που διαμορφώνεται από την αποσταθεροποίηση του αυτονόητου, γεννά μια κίνηση προς τα μπρος καθώς υπάρχει χώρος για ανατρεπτικές ερωτήσεις και εκ θεμελίων αμφισβήτηση.

Τι θα απαντούσες σε μια γυναίκα άνεργη, που διατυπώνει την ένσταση "πώς μπορώ να ασχοληθώ/ενδιαφερθώ για τον ακτιβισμό όταν δεν έχω να πληρώσω το νοίκι;"

Η έλλειψη χρημάτων είναι μια από τις σοβαρές συνέπειες της ανεργίας. Εξίσου σοβαρές συνέπειες αποτελούν η κοινωνική απομόνωση, η απώλεια ενός μέρους της προσωπικής ταυτότητας, η απώλεια ενός σταθερού εξωτερικού άξονα αναφοράς για μια δομημένη καθημερινότητα, καθώς ο πολιτισμός μας είναι εργασιοκεντρικός και χρηματοκεντρικός. Η στροφή του βλέμματος προς τα κοινά, η στροφή της προσοχής στη συλλογική δράση, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία να βιωθεί, το πως κεντρικές ανθρώπινες ανάγκες όπως  η ταυτότητα, η στήριξη, η αξία, το νόημα, η δομή μπορούν να ικανοποιηθούν πέρα από το πεδίο της εργασίας.

Πιστεύεις ότι η πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών πολιτικής καινοτομίας; Πόσο πιστευεις ότι θα αλλάξει στην ουσία της η διακυβέρνηση λόγω της στροφής προς αριστερά;

Οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις, από την πλειοψηφία της σημερινής κυβέρνησης, αναζωογονούν τις ελπίδες, όχι μόνο για την ενίσχυση της παρουσίας των πολιτών στη πολιτική ζωή αλλά και την αναγκαία θεσμοθέτησή της.


StellaGamvrelliΣτέλλα Γαμβρέλλη

Δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια, εκπαιδεύτρια, life & executive coach

Ποια είναι η ανταμοιβή από την εμπλοκή σου σε δράσεις γύρω από την πολιτική καινοτομία;

Η ικανοποίηση του να συνεισφέρω σε κάτι που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα μου, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Τι σημαίνει πολιτική καινοτομία για σένα, στην πράξη και στην καθημερινότητα μας;

Ένας άλλος τρόπος να συμμετέχουμε στην κοινωνία, να παίρνουμε αποφάσεις σε τοπικό, περιφερειακό και ευρύτερο επίπεδο, να υπάρχουμε και να παίρνουμε ως πολιτικά όντα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Το ότι πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε τις δυνάμεις που έχουμε ως γυναίκες και γι’ αυτό δεν τις εμπιστευόμαστε.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε προοδευτισμό ή σε μεγαλύτερο συντηρητισμό την ελληνική κοινωνία; Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μαζεύτηκε, όμως ταυτόχρονα υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη για τον κόσμο να πιστέψει στο νέο και να δει ότι υπάρχουν τρόποι να πάει μια κοινωνία μπροστά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ανθρώπους σε εργαστήρια να έρχονται σκεπτικοί και να φεύγουν γεμάτοι ελπίδα και πίστη ότι μπορούμε ως απλοί πολίτες να φέρουμε την αλλαγή στο περιβάλλον και την κοινωνία μας μέσα από συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες.


ChristinaFaitakiΧριστίνα Φαϊτάκη

Στέλεχος marketing, εθελόντρια

Τι σημαίνει πολιτική καινοτομία για σένα, στην πράξη και στην καθημερινότητα μας;

O τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα προβλήματα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια σίγουρα δεν έχει αποδώσει. Αρα πρέπει να βρούμε καινούργιους τρόπους για να οργανώνουμε την κοινωνία μας, να λαμβάνουμε αποφάσεις και να τις συνδέουμε με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Τι θα απαντούσες σε μια γυναίκα άνεργη, που διατυπώνει την ένσταση "πώς μπορώ να ασχοληθώ/ενδιαφερθώ για τον ακτιβισμό όταν δεν έχω να πληρώσω το νοίκι;

Πρώτα από όλα ο ακτιβισμός είναι μια διέξοδος, που κρατάει το άτομο σε εγρήγορση. Επίσης ο ακτιβισμός μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες, ώστε μετά από λίγα χρόνια όλοι να μπορούμε να πληρώνουμε το νοίκι.

Ποιο είναι, σύμφωνα με τη δική σου ματιά, το προφίλ των ανθρώπων που συμμετέχουν στις δράσεις σας;

Διακατέχονται από διάθεση προσφοράς προς τον τόπο και τον άνθρωπο, έχουν υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και δουλεύουν ομαδικά προκειμένου να επιτευχθούν κοινοί στόχοι και να εκπληρωθούν κοινωνικές ανάγκες, μεταβαίνοντας από το εγώ στο εμείς.


FiorelalLinatopi

Φιορέλα Λινατόπι

Φοιτήτρια του τμηματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του TΕΙ Πειραιά

Ποια είναι η ανταμοιβή από την εμπλοκή σου σε δράσεις γύρω από την πολιτική καινοτομία;

Η καθημερινή πληθώρα γνώσεων που λαμβάνω, καθώς και η επαφή μου με ανθρώπους που με το όραμα και τις προσπάθειες τους με εμπνέουν και έμενα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα;

Πέρα από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε κάθε νοικοκυριό, άρα και στα δυο φύλα, πιστεύω οτι συγκεκριμένα η σύγχρονη γυναίκα διακατέχεται και από μια κρίση ταυτότητας. Το πρόβλημα είναι οτι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση πλέον για το «ποια είναι», γιατι τα πρότυπα λείπουν από το περιβάλλον γύρω της.

Τα θέματα της ανισότητας, των έμφυλων διακρίσεων, του συντηρητισμού θα βρουν λύσεις μέσα από θεσμικές μεταρρυθμίσεις ή μέσα από ατομική αλλαγή;

Δεν πιστεύω οτι στο δυτικό πολιτισμό η έννοια της διάκρισης είναι τόσο δυνατή όπως αυτή ορίζεται σε λαούς της ανατολής. Παρόλα αυτά, θεωρώ οτι το πρόβλημα είναι κυρίως ατομικό, γιατί το άτομο ορίζει το σύνολο. Οπότε οι δραστικές αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από το κομμάτι του τρόπου ζωής, στο τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας.