Ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017
Κατηγορίες: Επιχειρηματικότητα, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ΝέαΕίμαι δύσπιστη γενικά με τις ημερίδες και τα συνέδρια -δεν είναι η στιγμή να γράψω γιατί, ας πούμε ότι πάρα πολλές φορές το βασικό όφελος που προσφέρουν είναι η δικτύωση με τους άλλους ανθρώπους που τα παρακολουθούν και όχι τόσο το περιεχόμενό τους.
Ωστόσο μόνο για τη δικτύωση δε θα 'παιρνα την απόφαση ν' αφήσω μεθαύριο για πρώτη φορά τόσες ώρες το μωρό. Θα πήγαινα μόνο αργά το απόγευμα, να συντονίσω το πάνελ για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα γυρνούσα βουρ πίσω.
Οι λόγοι για τους οποίους θα πάω τελικά από το μεσημέρι εκεί, κι ας τσεκάρω κάθε δέκα λεπτά το κινητό, κι οι λόγοι που ξεσκονίζω τώρα το Pocket μου για να 'μαι έτοιμη και για τα του περιεχομένου, είναι εδώ παρακάτω (με italics τα διαβάσματά μου):
15.30 FEMALE LEADERSHIP: BREAKING THE IMPASSE
Is great leadership truly gender-blind, or do men and women possess distinct leadership traits that make a material difference to success?
Να τι κοινά έχουν μεταξύ τους οι μεγάλες ηγέτιδες της εποχής. Και να κι ένα πράγμα που θεωρείται εργαλείο "θηλυκής" ηγεσίας, αλλά έχω την εντύπωση πως είναι απλώς φανταστικό εργαλείο ηγεσίας γενικώς. (Γι' αυτή τη θηλυκή ηγεσία γράφει γενικά ωραία πράγματα η Tara Mohr.)
16.10 MOVING AHEAD
The last decades we saw a dramatic increase in women’s participation in the workforce. However, women still comprise only a small fraction of leadership positions in government and business. And they still do the lion’s share of the housework and caregiving. What accounts for this stalled progress toward gender equality in the workplace and at home?
Πάλι η Tara για το γιατί οι γυναίκες συχνά δεν κάνουν καν το βήμα να διεκδικήσουν δουλειές που τις ενδιαφέρουν, διαιωνίζοτας το μύθο ότι δεν υπάρχουν αρκετά ικανές γυναίκες γι' αυτές τις θέσεις εκεί έξω. Κι ένα από τα καλύτερα που διάβασα τελευταία που λέει ότι για να προχωρήσουμε πρέπει να πάψουμε να "ενδυναμώνουμε" τις γυναίκες. Είναι από μόνες τους αρκετά δυνατές.
16.50 THE BUSINESS CASE FOR GENDER DIVERSITY
What are the business drivers for achieving more gender diversity in the workplace? Why diversity and inclusion are good for business?
Ένα από τα θέματα που με καίνε πιο πολύ. Πώς πείθεις έναν -ή, κατά προτίμηση, πολλούς- hardcore επιχειρηματίες στην Ελλάδα της κρίσης για το ότι τους συμφέρει να φροντίσουν να έχουν ένα ποικιλόμορφο δυναμικό: με αριθμούς.
Σαν αυτούς που περιλαμβάνει η μελέτη της ICAP Group για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, από την ετήσια έκδοση "Leading Women in Business":
[...] οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν πολύ καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2015 εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση (80%) καθαρών κερδών, με συνέπεια τα κέρδη τους να καλύψουν μερίδιο σχεδόν 26% στα αντίστοιχα κέρδη που αντιστοιχούν στο σύνολο των εταιρειών. Επίσης, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 10,3%, έναντι αντίστοιχου δείκτη 8,8% του συνόλου των εταιρειών. Οι υψηλές επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας επιβεβαιώνονται και σε άλλη Έκδοση της ICAP με τις “500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2015”: από τις 500 αυτές εταιρείες, το 9% διοικείται από γυναίκες, οι οποίες μάλιστα πέτυχαν περιθώριο EBITDA 19% έναντι 13% του συνόλου.
Και σαν αυτούς που ανάγκασαν μια ομάδα από CEOs μεγάλων πολυεθνικών να συνασπιστούν ώστε να λύσουν το πρόβλημα της ανισότητας μεταξύ των φύλων στις επιχειρήσεις τους.
18.00 MYTHBUSTER SESSION: SCIENCE, TECHNOLOGY AND WOMEN
What are companies doing to recruit, promote and retain more women into the tech industry? How are they evolving their cultures and underlying mindsets to be more inclusive? What can executives do to develop more women leaders in the tech industry?
Ξαναδιαβάζω αυτά που έγραφα το 2014 στη Huffington Post. Τα ίδια πάνω-κάτω θα έγραφα και τώρα, με μια υποσημείωση: τα coding workshops για κορίτσια είναι υπέροχα αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται να αλλάξει και η κουλτούρα στην πραγματική αγορά εργασίας. Στην Αμερική, τώρα που μιλάμε, υπάρχουν επιχειρήσεις τεχνολογίας που κάνουν ειδικά προγράμματα για γυναίκες που θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά μετά από μακροχρόνια απουσία για λόγους (κυρίως) μητρότητας. Κάτι θα ξέρουν.
18.40 NURTURING WOMEN’S ENTREPRENEURSHIP
How can we work towards entrepreneurial skill development and towards promoting entrepreneurship as a career option for women across the country?
Στην έρευνα για τη γυναικεία απασχόληση στην Αθήνα, που τρέχουμε ως Women On Top, μαζί με το πρόγραμμα Resilient Cities του Δήμου Αθηναίων, πάνω από 50% των γυναικών απαντούν ότι, ιδανικά, θα ήθελαν να δουλεύουν ως freelancers ή να έχουν μια δική τους επιχείρηση. Δεν είναι, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει θέληση ή φιλοδοξία, είναι ότι τα πράγματα στην πορεία δυσκολεύουν. Πώς στήνεις μια επιχείρηση, ειδικά αν έχεις οικογένεια και μωρά, και τι να διαβάσεις αν είσαι σε πολύ κυνικό κι απαισιόδοξο mood, αν έχεις οικογένεια και παιδιά και αν δε θες καν να προσπαθήσεις να ξεπεράσεις μερικά από τα εμπόδια για να στήσεις την επιχείρησή σου. (Αν είσαι σε πολύ κυνικό κι απαισιόδοξο mood, αν έχεις οικογένεια και παιδιά και είσαι αποφασισμένη να τα καταφέρεις, απλώς σκέψου Nannuka.)
19.10 THE BUSINESS AND LIFE CASE FOR AGILE WORKING
Greater flexibility at work can be good for business and for a more fulfilled life. How can leaders best integrate work/life balance into their organizations?
Και το πιο αγαπημένο μου θέμα απ' όλα. Και το πιο δύσκολο να εξηγήσεις καμιά φορά. Τι σημαίνει ισορροπία όταν δουλεύεις σε έναν από τους πιο σκληρούς επαγγελματικούς χώρους. Και γιατί ο εργοδότης σου να σε βοηθήσει να την πετύχεις. Και ξανά γιατί.
Όπως καταλάβατε, εγώ θα είμαι εκεί από την αρχή. Με το μωρό στο μάρσιππο, ίσως. Ελάτε.