TITLamandamihalopoulou2

Women on Topic | Επεισόδιο #8: Έμπνευση, συγγραφή και βία: η Αμάντα Μιχαλοπούλου στην εποχή του κορωνοϊού

Κατηγορίες: Women On Topic, Νέα

Καθώς αυτή η χρονιά ανέτρεπε σχεδόν τα πάντα, αποφασίσαμε κι εμείς να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις μηνιαίες θεματικές με τις οποίες προσεγγίζαμε και τα επεισόδια του Women On Topic και να επικεντρωθούμε σε κάτι που μας ενδιαφέρει αυτή την περίοδο πάρα, πάρα πολύ: πώς διαχειρίζονται την κρίση και τις αλλεπάλληλες αλλαγές γυναίκες που θαυμάζουμε και τι άλλο έχουν να μοιραστούν μαζί μας, που μπορεί να μας δώσει τροφή για σκέψη για τα ζητήματα που μας απασχολούν αυτή την εποχή;

Έτσι διαλέξαμε, για αυτό το καλοκαίρι 3 γυναίκες που μας εμπνέουν, η καθεμία από το χώρο της, και κάναμε μαζί τους από μια συζήτηση χωρίς σενάριο.

Στο σημερινό επεισόδιο του Women On Topic, ξεκινάμε με την Αμάντα Μιχαλοπούλου, μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες ελληνίδες συγγραφείς.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1966. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και αρκετά παιδικά βιβλία. Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των ανεξάρτητων Καταλανών εκδοτών για το Θα ήθελα (2005) καθώς και το Βραβείο Διηγήματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή μέρα (2012). Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες. Πιο πρόσφατη μετάφραση το διήγημά της «Μεσοποταμία» στον τόμο Best European Fiction 2018 (Dalkey Archive). Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην Πύρνα και στην Artens.

Μαζί βάζουμε με την Αμάντα στο τραπέζι θέματα όπως το πώς βιώνει μία συγγραφέας την αβεβαιότητα και τις ανατροπές μιας μεγάλης κρίσης και πώς μπορεί η γλώσσα να λειτουργήσει ως καύσιμο ή ως δυναμίτης για όσα μας καταπιέζουν και μας κρατάνε πίσω.

Στη συνέχεια, στην ενότητα “Learn. Work. Grow”, κοιτάζουμε τα όσα είπαμε και υπό το πρίσμα των στοιχείων που μας δίνει το #IamRemarkable και το #WomenWill, οι πρωτοβουλίας της Google για την ενδυνάμωση των γυναικών, και συμπληρώνουμε τι σχεδιάζουμε αυτό το μήνα για το Women On Top.

Μερικά ενδιαφέροντα links για τα θέματα που συζητάμε στο podcast:

Το βιβλίο της Αμάντας Η γυναίκα του Θεού, το οποίο αναφέραμε ως καινούριο (δεν είναι) στην εισαγωγή επηρεασμένες από τη μετάφραση του, η οποία μόλις κυκλοφόρησε στην Αμερική! 

To site και η σελίδα της Αμάντας στο Facebook

Εργαστήρια δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης

Η Μαντάμ Μποβαρύ του Γκυσταβ Φλομπέρ

Ο Αγώνας μου του Καρλ Ουβε Κνάουσγκαρντ

Ελπίζουμε να απολαύσεις το επεισόδιο και, φυσικά, να μας στείλεις τις δικές σου εντυπώσεις και ερωτήσεις στο info@womenontop.gr.


Το Women On Topic υλοποιείται με την υποστήριξη της Google και με τη συνεργασία του The Greek Podcast Project. Μπορείς να ακούσεις αυτό και κάθε επεισόδιο του podcast στο site μας, στα Apple podcasts & iTunes, SpotifyGoogle Podcasts, Soundcloud, Radiopublic,Castbox,Overcast και σύντομα στο Podcast Addict και το Stitcher.