TITLparis18

Women We Trust | Premium συμβουλές επιχειρηματικότητας από την Πάρις Αγγέλικα

Κατηγορίες: #WomenWeTrust, Νέα

Στη σειρά Women we trust, η Άννα Μπουνάτσου συνομιλεί με νέες επιχειρηματίες που έφτιαξαν κάτι καινούριο από το μηδέν, με την πολύτιμη υποστήριξη του The People’s Trust. Αν θέλεις να μάθεις πώς φτιάχνεται μια επιχείρηση, ποια είναι τα εμπόδια που θα συναντήσεις, αν το επιχειρείν είναι για σένα και ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που θα βρεις στο δρόμο σου, έλα να γνωρίσεις αυτές τις γυναίκες που κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα -και πιστεύουν ότι μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.


Στην Premium Wellness, η ευεξία του σώματος και του πνεύματος συναντούν τον τουρισμό της Ελλάδας, με τη βοήθεια της Πάρις Αγγέλικα.

Πες μας λίγα λόγια να γνωρίσουμε την Premium Wellness.

Η Premium Wellness είναι μια εταιρεία η οποία δημιουργεί εξατομικευμένες εμπειρίες ευεξίας για ιδιώτες και ομάδες. Τα προγράμματά μας περιλαμβάνουν εμπειρίες γιόγκα, fitness, διαλογισμού, μασάζ και πιλάτες, σε συνεργασία με διατροφολόγους, προπονητές, εξειδικευμένους δασκάλους για διαλογισμό και επαγγελματίες του wellness. Οι ομάδες που απευθύνονται σε εμάς είναι συνήθως εταιρικά γκρουπ, φίλοι ή και ζευγάρια και η εξειδικευμένη ομάδα μας δημιουργεί εμπειρίες ευεξίας βασισμένες στις ανάγκες και τους στόχους τους , σε δικούς τους χώρους, σε ξενοδοχεία ή και σε εξωτερικούς χώρους. Προσφέρουμε επίσης υπηρεσίες ευεξίας σε τουριστικούς προορισμούς καθώς διαθέτουμε  συνεργάτες σε θερινούς και χειμερινούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Κέρκυρα, το Πόρτο Χέλι και ο Παρνασσός. Πραγματοποιούμε προγραμματισμένα “Retreats” (διακοπές με δραστηριότητες) και δίνουμε επίσης τη δυνατότητα στους πελάτες, ατομικά, εταιρικά, για την παρέα τους, να μας ζητήσουν και να τους δημιουργήσουμε μια αποκλειστικά δική τους απόδραση. Επίσης οργανώνουμε δραστηριότητες στην Αθήνα, συνήθως για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών. Αν οι εταιρείες έχουν κάποιους εκμεταλλεύσιμους χώρους, αναλαμβάνουμε να τους δημιουργήσουμε ένα concept και να κάνουμε την διαχείρισή του γυμναστηρίου τους. 

Ποια είναι η δική σου εμπειρία πριν ξεκινήσεις την Premium Wellness;

Προέρχομαι από το χώρο του αθλητισμού και της ευεξίας. Γυμνάζομαι από πάρα πολύ μικρή, από 4 ετών. Αποφοίτησα από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Αθήνα και μετά έκανα ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία πάνω στο Sport and Leisure Management, την κατεύθυνση που αποφάσισα ότι ήθελα να ακολουθήσω. Εργάστηκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και πήρα αρκετή εμπειρία στο κομμάτι της οργάνωσης του αθλητισμού. Επίσης έχω εργαστεί για χρόνια σε πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με την ευεξία: συμμετείχα στην αρχική ομάδα και ξεκινώντας από θέση πωλήσεων εξελίχθηκα σε θέσεις management. Εργάστηκα περίπου 10 χρόνια σε αυτήν την εταιρεία, πολύ μεγάλο σχολείο όπως και όλες οι πολυεθνικές κι αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Είχα φτάσει σε ένα σημείο που είχα λάβει την απαιτούμενη γνώση κι έπρεπε να αποφασίσω αν ήθελα να συνεχίσω να εξελίσσομαι ως στέλεχος σε διαφορετικές εταιρείες ή να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Μου αρέσει η δημιουργία, δε μου αρέσει η ρουτίνα. Με ικανοποιεί να πραγματοποιώ συνέχεια νέα έργα. Οπότε κάπως έτσι ήρθε η Premium Wellness, επειδή είδα εκείνη την εποχή μια ευκαιρία στον τομέα του τουρισμού και της ευεξίας. Είναι ένα κομμάτι του τουρισμού, για ανθρώπους που ταξιδεύουν και θέλουν να αποκτήσουν καινούργιες εμπειρίες όσον αφορά την άσκηση και το υγιεινό φαγητό, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τάση έχει έρθει πλέον και στη χώρα μας. Αρκετοί Έλληνες, αλλά και ξένοι δάσκαλοι, επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό. Στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η αγορά αυτή. Είδα λοιπόν την ευκαιρία και το τόλμησα. Στην Ελλάδα ήμασταν πολύ πίσω πριν από 4 χρόνια. Τώρα  συνεχίζω γιατί βλέπω ότι έχει προοπτική εξέλιξης. Όταν αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι δικό μου, έπεσα στην περίοδο των capital controls. Τότε η αγορά είχε παγώσει στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορούσε να επιχειρήσει στην ενδοχώρα. Οπότε εκμεταλλεύτηκα τον τουρισμό και στόχευσα στο πελατειακό κοινό από το εξωτερικό. Πλέον στην Premium Wellness έχουμε εξελιχθεί αρκετά. Από την περίοδο του lockdown, λόγω του κορωνοϊού, προσφέρουμε και διαδικτυακά προγράμματα, που περιλαμβάνουν σεμινάρια με διατροφολόγους, συζητήσεις ψυχικής ενδυνάμωσης και εξωτερικές δραστηριότητες βασισμένες στους 3 πυλώνες  – Κίνηση, Θρέψη, Νόηση-  του προγράμματος Tr3logy που έχουμε δημιουργήσει.

Προτιμάς την επιχειρηματικότητα από τη μισθωτή εργασία; Πως είναι διαφορετική για εσένα;

Στην επιχειρηματικότητα δεν έχεις ποτέ την αίσθηση της ασφάλειας. Όχι πως την έχεις 100% όταν εργάζεσαι ως μισθωτή, αλλά σίγουρα όταν η επένδυση είναι κάποιου άλλου ένα μεγάλο βάρος φεύγει από την πλάτη σου. Στην επιχειρηματικότητα η επένδυση είναι δική σου, ή στην καλύτερη περίπτωση και κάποιων άλλων ανθρώπων που έχουν πιστέψει στο όραμά σου. Για κάθε απόφαση που παίρνεις, ο αποδέκτης και της επιτυχίας και της αποτυχίας είσαι εσύ. Είσαι πολύ πιο εκτεθειμένη προσωπικά, σαν εταιρεία, σαν όνομα, ενώ σε μια μεγάλη πολυεθνική δεν είσαι. Είναι μια αγορά ζόρικη για νέους επιχειρηματίες, σε μια χώρα που δεν έχει ακόμα οργανωθεί προς αυτή την κατεύθυνση, φορτωμένη με μια οικονομική κρίση η οποία ακόμα συνεχίζεται. Αυτό που λέω πάντα στον εαυτό μου, γιατί θέλω να κρατάω μια θετική στάση, είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία με έχει ωριμάσει επιχειρηματικά. Αυτά τα χρόνια έχω αγωνιστεί για να αποκτήσω τις εμπειρίες και τη γνώση που έχω σήμερα. Σε μια αγορά πολύ διαφορετική, με καλύτερες συνθήκες και στρωμένα εδάφη με ροδοπέταλα, θα είχα μάθει αλλιώς και θα χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσω δυσκολίες όπως η οικονομική πτώση λόγω μιας παγκόσμιας πανδημίας. Οπότε αυτό που έχω στο μυαλό μου, γιατί πάντα οι αγορές γυρνάνε και αλλάζουν ρότα, είναι πως τα πράγματα θα είναι πιο ευνοϊκά κάποια στιγμή κι εγώ μόνο θα έχω κερδίσει από όλη αυτή την εμπειρία. Αυτό θα με πάει μπροστά, θα είμαι περισσότερο έτοιμη. Η επιχειρηματικότητα έχει πολλά δώρα για τον άνθρωπο που την επιλέγει, παρά το ότι είναι μια ανηφόρα. 

Ποιο είναι το πιο ωραίο και το πιο δύσκολο στην επιχειρηματικότητα;

Το πιο ωραίο είναι ότι έχω την ελευθερία ό, τι οραματίζομαι να μπορώ να το υλοποιήσω. Σε μια μεγάλη εταιρεία πρέπει να πάρεις την έγκριση, να περιμένεις να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Εδώ αν κάτι το έχω στο μυαλό μου και μου αρέσει θα μπω στη διαδικασία να το κάνω. Αυτό που με δυσκολεύει είναι το κλασικό πρόβλημα κάθε νέας επιχειρηματία, το να βρει χρηματοδότηση. Είναι δύσκολη διαδικασία ειδικά σε αυτή τη χώρα που η αγορά είναι αργή και μια νέα εταιρεία για να αναπτυχθεί χρειάζεται συνέχεια να έχει κεφάλαια. Νομίζω αυτό με δυσκολεύει πιο πολύ. Πολλές φορές δεν κάνω ένα βήμα και περιμένω πριν προχωρήσω παρακάτω, γιατί ακόμα μπορεί να μην έχω βρει ή να μην έχει ολοκληρωθεί το ποσό που απαιτείται για ένα καινούργιο έργο. Οπότε υπάρχει πάντα η αναζήτηση είτε οργανισμών που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, είτε ανθρώπων που μπορεί να πιστέψουν και να επενδύσουν με δικό τους κεφάλαιο. Έχει κι ένα ψυχικό κόστος όλο αυτό. Απαιτεί πολλή ενέργεια και κόπο. Είμαι και μαμά οπότε δε θέλω να τρώω  χρόνο από το γιο μου και από αυτά που θέλω να προσφέρω στο παιδί μου. Δεν θα άλλαζα τίποτα όμως από όσα κάνω στην Premium Wellness και δε θα πήγαινα να δουλέψω σε μια εταιρεία επειδή η επιχειρηματικότητα έχει άγχη και ρίσκο.

Δεν έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις δηλαδή.

Όχι, δεν έχω σκεφτεί να τα παρατήσω. Ακόμα κι όταν με παίρνει από κάτω, το δουλεύω κι εστιάζω στη λύση. Γιατί πάντα υπάρχει λύση, όταν την ψάχνεις. Έχω και μέντορα που με βοηθάει πολύ. Το θεωρώ απαραίτητο. Παίζει σημαντικό ρόλο να έχεις ένα άτομο δίπλα σου που έχει κάνει κάποιες ενέργειες πριν από εσένα και μπορεί να σου αφιερώσει λίγο χρόνο. Υπάρχουν ευτυχώς άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν την πείρα τους και να βοηθήσουν έναν νέο στο χώρο να ξεκινήσει και να προχωρήσει. Μπορεί να ψάχνω και να μη βρίσκω λύση γιατί βλέπω μόνο το βουνό μπροστά μου. Ο μέντοράς μου με επανατοποθετεί. Μου διευρύνει τον ορίζοντα. Εγώ βλέπω τι γίνεται με βάση όσα γνωρίζω μέχρι τώρα κι εκείνος, επειδή έχει μεγαλύτερη εμπειρία, μου καταρρίπτει  τους περιορισμούς. Είναι τόσο σημαντικό όσο τα να βάλεις μέλη στην ομάδα σου με ικανότητες που εσύ δεν έχεις. Στελεχώνεις την εταιρεία σου με άτομα που έχουν στοιχεία στα οποία εσύ δεν είσαι τόσο δυνατή. Έτσι δένει μια ομάδα. Και σε αυτό φυσικά υπάρχει μια δυσκολία στην αρχή, να βρεις ανθρώπους να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Μια εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει με ένα μόνο άτομο. Χρειάζεται ομάδα. Ομάδα είναι όλοι όσοι ασχολούνται με την εταιρεία, από τα μέλη που την απαρτίζουν, τον λογιστή, τον δικηγόρο, τον μέντορα, και όλους όσοι πιστεύουν σε αυτήν.

Το The People’s Trust πως το βρήκες;

Είχα ξεκινήσει το στήσιμο του ονόματος της εταιρείας κάνοντάς τα όλα μόνη μου. Είχα φτιάξει το λογότυπο, την ιστοσελίδα και ό,τι γενικά αφορά την έναρξη της εταιρείας χωρίς οικονομικό προϋπολογισμό. Ξεκίνησα να εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας σύμβουλος σε γυμναστήρια και εταιρείες με ένα όνομα να με υποστηρίζει. Κάποια στιγμή που είδα ότι όντως υπάρχει ευκαιρία, αποφάσισα να κάνω έναν επαναπροσδιορισμό της εταιρείας και να φτιάξω ένα επαγγελματικό λογότυπο και μια ταυτότητα γι’ αυτό που έκανα, μια ιστοσελίδα σε επίπεδο Premium, εφόσον ήθελα να προσφέρω υπηρεσίες αυτού του επιπέδου. Συνεπώς όλη η εικόνα έπρεπε να υποστηρίζει αυτή την αξία. Χρειαζόμουν μια οικονομική ενίσχυση που δεν διέθετα. Έψαξα για τράπεζες και άλλες πηγές χρηματοδότησης κι έτσι άκουσα για το The People’s Trust. Πήγα, πίστεψαν στην ιδέα μου και με υποστήριξαν πάρα πολύ. Ακόμα και τώρα, όταν χρειάζομαι κάτι είναι δίπλα μου συνέχεια. Σαν ομάδα μας παρείχαν πολλά σεμινάρια και στην περίοδο της καραντίνας. Αν χρειαστώ το οτιδήποτε, όπως για παράδειγμα να βρω έναν επαγγελματία πολύ εξειδικευμένο που δεν ξέρω που να τον βρω, θα απευθυνθώ στον οργανισμό επειδή έχουν πολύ μεγάλη γκάμα στελεχών κι επιχειρηματιών που τους στηρίζουν.

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση;

Η πρώτη συμβουλή που θα της έδινα είναι να ακολουθήσει έναν ή μία μέντορα που να έχει επιχειρήσει στον κλάδο της πριν από εκείνη. Το να έχεις μέντορα για μένα είναι το νούμερο ένα, αν πας να κάνεις κάτι το οποίο δεν έχεις ξανακάνει. Από ενδιαφέρον θα την ρωτούσα ποιοι είναι οι λόγοι που θέλει να κάνει τη δική της επιχείρηση. Είναι σημαντικοί αυτοί οι λόγοι. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι λόγοι είναι καλυμμένοι, τότε ένα πρότυπο μέντορα θα τη βοηθήσει να κερδίσει χρόνο από πολλά σκαμπανεβάσματα. Μπορεί να την σώσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Θα βρεθεί μπροστά μας το εμπόδιο, γιατί πρέπει να μάθουμε, αλλά εφόσον μπορούμε να αποφύγουμε μερικά γιατί να μην το κάνουμε με την καθοδήγηση ενός προπορευόμενου από εμάς; Κι εγώ χαίρομαι να μοιράζομαι τις δικές μου εμπειρίες. Ο κόσμος μπορεί να πάει μπροστά μόνο αν είμαστε όλοι μαζί. Καθένας άνθρωπος μόνος του δε λειτουργεί. 

Θα ήθελες να γνωρίζεις κάτι για την επιχειρηματικότητα πριν πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις; 

Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να έχεις γενικά μια οικονομική εκπαίδευση από πάρα πολύ μικρή και να κάνεις την αποταμίευσή σου. Γιατί όταν θα έρθει η ώρα, που για κάποια μπορεί να είναι η επιχειρηματικότητα για κάποια μπορεί να είναι ένα άλλο όνειρο, όταν κάνεις κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσεις και χρήματα, είναι σημαντικό να έχεις και το δικό σου κεφάλαιο. Αυτό που επίσης θα έλεγα σε μια νέα είναι να σκεφτεί αρκετά μπροστά. Αν αποταμιεύσεις από μικρή, φτάνεις σε μια ηλικία που, όταν θες να κάνεις κάτι δικό σου, έχεις ένα πρώτο οικονομικό βοήθημα για να το κάνεις. Γιατί στην επιχειρηματικότητα πρώτα επενδύεις και μετά φέρνεις τον πελάτη. Δεν περιμένεις από τον πελάτη να αγοράσει για να επενδύεις. Θεωρώ λοιπόν πως αν είχα μεγαλύτερο αποταμιευμένο ποσό, θα είχα επιχειρήσει πιο γρήγορα.

Φοβήθηκες;

Όταν έφυγα από την πολυεθνική κι αποφάσισα να μπω στην αγορά ως επιχειρηματίας δεν φοβήθηκα γιατί ήμουν ήδη αρκετά δικτυωμένη, είχα πολλά χρόνια στο χώρο. Φοβήθηκα πολύ όταν έγιναν τα capital controls. Δεν ήξερα τι ήταν αυτό. Σήμαινε ότι η αγορά δεν μπορούσε να κινήσει χρήμα και μια εταιρεία δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει εμένα. Τότε φοβήθηκα περισσότερο από ποτέ επαγγελματικά. Όμως επειδή από τα πάντα έχεις ένα όφελος, τώρα που έγινε αυτό με τον κορωνοϊό, δεν αισθάνθηκα φόβο ή ανασφάλεια. Πολύ γρήγορα έκανα τις προσαρμογές που χρειαζόταν η εταιρεία για να συνεχίσει να λειτουργεί και να είναι βιώσιμη και μέχρι στιγμής πήγαν όλα καλά. Προσπαθώ σε ό, τι συμβαίνει να δω πού υπάρχει ευκαιρία κι αυτό μου δίνει δύναμη.

Έχεις βιώσει κάποια διάκριση, είτε θετική είτε αρνητική, ως γυναίκα επιχειρηματίας;

Οι πολύ μεγάλοι κι αργοκίνητοι, παλιάς ενέργειας οργανισμοί, έχουν μια τάση να εμπιστεύονται τον άντρα επιχειρηματία. Όπως για παράδειγμα οι τράπεζες. Αλλιώς υποδέχονται έναν άντρα με επιχείρηση. Αλλά, όπως είπα, αυτοί είναι οι παλιού τύπου οργανισμοί. Δεν το βλέπω σε νέους ανθρώπους με νέες ιδέες, που κοιτούν την προσωπικότητα και το όραμα, όχι το φύλο. Οπότε, ναι, έχω βιώσει διάκριση αλλά δεν έχω σταθεί εκεί. Επιλέγω οργανισμούς όπως το The People’s Trust για το λόγο ότι εστιάζουν στις ικανότητες και τις ιδέες. Επιλέγω να μην αποδέχομαι τη διάκριση και να αντιμετωπίζω ό, τι μου προκύπτει με το δυναμισμό της δικής μου προσωπικότητας.


Σχετικά με το The People’s Trust

Το The People’s Trust, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Όραμά του, να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους επιχειρηματίες του αύριο τα εφόδια που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thepeoplestrust.org/.