TITLInShot_20200923_224327123

Women We Trust | Οι ιδρύτριες του Peteat έκαναν την φροντίδα του κατοικίδιού σου επιχείρηση

Στη σειρά Women we trust, η Άννα Μπουνάτσου συνομιλεί με νέες επιχειρηματίες που έφτιαξαν κάτι καινούριο από το μηδέν, με την πολύτιμη υποστήριξη του The People’s Trust. Αν θέλεις να μάθεις πώς φτιάχνεται μια επιχείρηση, ποια είναι τα εμπόδια που θα συναντήσεις, αν το επιχειρείν είναι για σένα και ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που θα βρεις στο δρόμο σου, έλα να γνωρίσεις αυτές τις γυναίκες που κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα -και πιστεύουν ότι μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.


Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε στραφεί στη φιλοζωία, είναι λογικό να αναζητάμε προϊόντα που προσφέρουν την καλύτερη φροντίδα στα κατοικίδια ζώα μας. Η Ηλέκτρα Παππά και η Μαντώ Μουρμουράκη δημιούργησαν την πρώτη κουζίνα φρέσκου φαγητού στην Ελλάδα για τους σκύλους και τις γάτες μας.

Τι ακριβώς είναι η Peteat;

Η: Μαζί με τη Μαντώ ξεκινήσαμε την πρώτη κουζίνα για σκύλους στην Ελλάδα το 2014, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια καινούργια αγορά, ένα νέο προϊόν το οποίο είχαμε κι εμείς ανάγκη. Μαγειρεύοντας για τα δικά μας σκυλάκια, η ιδέα να προωθήσουμε το αγνό, καθαρό φαγητό και για τους υπόλοιπους μικρούς φίλους μιας οικογένειας, ήρθε στο μυαλό μας σαν φυσικό αποτέλεσμα. Στην Peteat μπορεί κάθε πελάτης να βρει λιχουδιές, τούρτες και βέβαια καθημερινά γεύματα, τα οποία μαγειρεύονται από φυσικά υλικά, πιστοποιημένα και για ανθρώπινη κατανάλωση. Υπάρχουν έξι διαφορετικά γεύματα για τα σκυλάκια, δέκα διαφορετικές λιχουδιές και επιλογές σε τούρτες και γλυκά. 

Μ: Αργότερα απευθυνθήκαμε και στο κοινό που αγαπάει τις γάτες, μετά από επιθυμία πελατών μας, κι έτσι πλέον έχουμε και δύο μενού για γάτες. 

Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε ένα τόσο περιζήτητο, τελικά, προϊόν και μάλιστα σε μια αγορά όπου δεν είχε προηγηθεί κάτι αντίστοιχο;

Η: Παρατηρούσαμε γενικότερα τον κόσμο, όπως και εμείς, να στρέφεται προς το φρέσκο, το υγιεινό φαγητό, να ψάχνει το κάτι παραπάνω για το κατοικίδιό του. Όντως, η αγορά αυτού του είδους δεν προϋπήρχε στην Ελλάδα, δεν υπήρχε κάποιος που να προσφέρει μαγειρευτό φαγητό τέτοιας ποιότητας, όπως οι λιχουδιές μας. Έτσι κι εμείς δημιουργήσαμε προϊόντα, όπως μπισκότα, τα οποία μπορεί να φάει και ο άνθρωπος. Υπήρχε η ζήτηση, εμείς είχαμε την όρεξη και δημιουργήσαμε την αγορά. Δεν δημιουργείται τίποτα στην κουζίνα μας που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε κι εμείς. Και όλα μας τα μενού και οι λιχουδιές έχουν φτιαχτεί με την καθοδήγηση κτηνιάτρου, για το τι μπορεί να καταναλώσει ο σκύλος και σε τι ποσότητες.

Μ:  Όλα είναι κλινικά πιστοποιημένα, οπότε δεν χρειάζεται ο σκύλος να πάρει κάποιο συμπλήρωμα, εφόσον καταναλώνει καθημερινά τα δικά μας μενού. Έχουμε μάλιστα και διαιτολόγια που απευθύνονται σε ζωάκια που πάσχουν από κάποια ασθένεια, ή έχουν κάποια ιδιαιτερότητα γενικότερα (δυσανεξία, αλλεργίες και άλλα) τα οποία διαμορφώνονται είτε από τον κτηνίατρο του πελάτη μας είτε από το δικό μας, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στο μαγειρευτό φαγητό για τα κατοικίδια.

Πώς μπήκατε σε αυτό το χώρο; Σχετίζονταν οι σπουδές ή οι εργασιακή εμπειρία σας με τη φροντίδα των ζώων ή τη μαγειρική;

Μ: Εγώ έχω σπουδάσει φιλολογία και έχω εργαστεί ως φιλόλογος κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα. Έχω υπάρξει όμως και υπάλληλος.

Η: Κι εγώ έχω σπουδάσει νοσηλευτική και έχω εργαστεί σε ιατρείο.

Μ: Όλα ξεκίνησαν επειδή είμαστε και οι δύο «σκυλομαμάδες», οπότε η ενασχόλησή μας και η αγάπη μας για την Peteat προέρχεται από εκεί. Μας αρέσει παράλληλα πολύ και η μαγειρική. Καταφέραμε λοιπόν και συνδυάσαμε τα ενδιαφέροντά μας. 

Η: Σε μια περίοδο όπου ήμασταν και οι δύο σε αναζήτηση επαγγελματικού επαναπροσανατολισμού, αποφασίσαμε ότι θέλαμε κάτι διαφορετικό. Είχαμε κάνει κάποια σεμινάρια επιχειρηματικότητας και θέλαμε να προχωρήσουμε μαζί σε κάτι καινούργιο, που μπορεί να μην είχε σχέση με τις σπουδές μας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση με ό, τι μας γεμίζει και μας κάνει χαρούμενες. Δεν ήθελε και πολύ ψάξιμο, ξέραμε τι μας αρέσει πραγματικά και τι θέλαμε να κάνουμε επαγγελματικά στη ζωή μας. Με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ, μέσω του ΟΑΕΔ, της ενίσχυσης νέας επιχειρηματικότητας με καινοτόμες ιδέες, ξεκινήσαμε τα πρώτα βήματα της δικής μας επιχείρησης. 

Το The People’s Trust πως προέκυψε μέσα σε αυτή την ιδέα;

Η: Αυτό ήταν το δεύτερο σκαλοπάτι βοήθειας. Τεράστιο σκαλοπάτι, σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για εμάς.

Μ: Ήρθε την καλύτερη στιγμή για να μπορέσουμε να εξελίξουμε την ιδέα μας και να αγγίξουμε τους στόχους μας ακόμα περισσότερο.

Η: Το The People’s Trust το βρήκαμε μέσα από έρευνα στο ίντερνετ. Δέχτηκαν την ιδέα μας και πήραμε την επιχορήγηση πέρυσι τον Οκτώβρη. Τώρα πλέον κοντεύει να ολοκληρωθεί ο κύκλος της. Ήταν τεράστια ενίσχυση, τεράστια ανακούφιση.

Μ: Και ψυχολογική βοήθεια. Το ότι πίστεψαν σε εμάς αυτοί οι άνθρωποι και μας ενίσχυσαν με αυτόν τον τρόπο ήταν πολύ εμψυχωτικό και ανθρώπινο.

Η: Κάναμε το ένα βήμα παραπάνω χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουμε λόγια για τη συγκριμένη επαφή. Ήταν μια ανάσα καθοριστική, και για εμάς και για την επιχείρηση.

Πώς είναι διαφορετική η μισθωτή εργασία από την επιχειρηματικότητα για εσάς;

Μ: Είναι τελείως διαφορετική. Έχει υπέρ και κατά. Όταν στη μισθωτή εργασία μπορείς να έχεις σταθερότητα και να κάνεις, βέβαια, και αυτό που σου αρέσει, τότε έχεις αυτό που λέμε «το ιδανικό». Στην επιχειρηματικότητα, όταν έχεις να στήσεις από την αρχή μια ιδέα, όπως ξεκινήσαμε εμείς, τότε τα πάντα γύρω σου αποτελούν εμπόδιο. Όλες οι σκέψεις και οι προτάσεις ήταν εξ αρχής δικές μας, δεν υπήρχαν κάπου υλοποιημένες ή δοκιμασμένες και δεν υπήρχε βεβαιότητα στο πως θα μπορούσαμε να τις προχωρήσουμε σε πράξη.  Όλα αυτό μας προκάλεσε τρομερό άγχος. Καταφέραμε όμως, μετά από πολύ κόπο και εργασία, να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα.  Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω ότι προτιμώ την μισθωτή εργασία ή την επιχειρηματικότητα. Σίγουρα όμως είναι μια πρόκληση να καταφέρνεις να κάνεις αυτό που ονειρεύεσαι και σιγά σιγά να πετυχαίνεις κιόλας.

Η: Αρχικά ξυπνάς με άλλη διάθεση όταν πηγαίνεις να κάνεις κάτι που αγαπάς τόσο πολύ. Εμείς πραγματικά, καθίσαμε, τα βάλαμε κάτω και αναρωτηθήκαμε με τι θα ήταν το ιδανικό να απασχολούμαστε επαγγελματικά στη ζωή μας. Βρήκαμε ότι το να μαγειρεύουμε για αυτά τα πλάσματα, που είναι μέλη της οικογένειάς μας, και να τους προσφέρουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις. 

Μ: Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Συζητούσαμε, έσκασε η ιδέα στο μυαλό μας και είπαμε «αυτό θα κάνουμε».

Η: Ως επιχειρηματίας, δεν έχεις ωράριο, δε σε νοιάζει, δεν κοιτάς το ρολόι όταν κάνεις τη δουλειά που αγαπάς. Προσπαθείς κάθε μέρα να την εξελίξεις, να την κάνεις ακόμα καλύτερη, να ασχολείσαι από το χώρο μέχρι το τελικό προϊόν που φεύγει από το μαγαζί και πάει στον πελάτη. Ασχολούμαστε με όλα εμείς, αλλά δε μας ενοχλεί. Μας γεμίζει.

Μ: Δεν υπάρχει μέρα που θα πούμε «δεν θέλουμε να πάμε σήμερα για δουλειά». Αυτό είναι το σημαντικό του να έχεις τη δική σου επιχείρηση.

Η: Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε περάσει 6 υπέροχα, ρόδινα χρόνια. Έχουμε κουραστεί, έχουμε αγχωθεί, έχουμε πιεστεί. Και όλα αυτά αφορούν και το οικονομικό κομμάτι. Είναι πάρα πολλές οι αρμοδιότητες που έχουμε αναλάβει δύο άνθρωποι για μια επιχείρηση σαν αυτή. Μαγειρεύουμε, συσκευάζουμε, ψάχνουμε και βρίσκουμε τους καλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές, δίνουμε λιανική και χονδρική (αυτό αφορά τις λιχουδιές και τα μπισκότα, καθώς το φρέσκο γεύμα δεν μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες μέχρι να φτάσει σε κάθε σημείο της χώρας) εξυπηρετούμε παραδόσεις κατ’ οικον -ό, τι τέλος πάντων μπορεί να περιλαμβάνει μια επιχείρηση. 

Μ: Το πιο σπουδαίο είναι πως η ιδέα δεν προϋπήρχε. Οπότε και η εκπαίδευση του κόσμου και το να εδραιωθεί αυτό το προϊόν στην αγορά ήταν πολύ δύσκολο πράγμα, μέχρι να μας μάθουν, να καταλάβουν τι κάνουμε. Έπρεπε πρώτα να μας εμπιστευτούν, να δοκιμάσουν το φαγητό. Όλα αυτά ήταν στάδια που περνούσαμε ένα τη φορά.

Η: Πέρασε σίγουρα μια διετία σε αυτό το ρυθμό. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Και οι δύο είχαμε προσωπική θέληση και πυγμή. Υπήρξε και μεγάλη στήριξη από τις οικογένειές μας. Έπαιξε και αυτό το ρόλο του στη σταδιοδρομία μας. Εγώ, μετά από όλα αυτά, θα πω πως προτιμώ την επιχειρηματικότητα από το άγχος, τις δυσκολίες και την έλλειψη σταθερότητας που εμπεριέχει η μισθωτή εργασία. Ίσως να φταίει και το γεγονός ότι εγώ δεν ήμουν από τους τυχερούς και δεν μου άρεσε τόσο το επάγγελμα που σπούδασα και έκανα πριν. Επίσης θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει τίποτα σταθερό, ούτως ή άλλως. 

Αν και έχετε αναφέρει κάποιες από τις δυσκολίες και κάποιες από τις πιο ευχάριστες στιγμές που μπορεί να προσφέρει η επιχειρηματικότητα, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Μ: Όπως ανέφερα, το πιο ωραίο είναι ότι ξυπνάς το πρωί και πας με χαρά στη δουλειά σου. Παίρνεις εσύ τις αποφάσεις που θες. Κι αυτό που σκέφτεσαι μπορείς να το υλοποιήσεις σε συνεννόηση με το συνεταίρο σου. Αντίθετα το να ασχολείσαι με τα πάντα, προκαλεί πολλές φορές άγχος και στρες το οποίο μας ξεπερνά.

Η: Είμαστε δύο γυναίκες που ξεκινήσαμε να στήσουμε μια επιχείρηση κι όλοι μας αντιμετώπιζαν σαν κορίτσια. Δυσκολευτήκαμε πολύ. Το πήγαμε βήμα βήμα με τους υπεύθυνους για τις άδειες του χώρου. Έπρεπε να μας πάρουν στα σοβαρά. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εικόνα. Μας έλεγαν ότι αυτό που θέλαμε να κάνουμε δεν γίνεται.

Μ: Είχαμε ένα πρωτότυπο όραμα και ένα όνειρο δυο ώριμων ανθρώπων. Το να μας αντιμετωπίζουν σαν κοριτσάκια δεν ήταν θεμιτό. Η ιδέα μας δεν ενέπνεε τους υπόλοιπους όταν την άκουγαν. Κι αργότερα, βέβαια, όταν πλέον η Peteat είχε στηθεί, συναντήσαμε ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμασταν -προμηθευτές ας πούμε- και στην επαφή μαζί τους αντιλαμβανόμασταν την ίδια αντιμετώπιση.

Η: Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο σκηνικό, αισθανόμασταν ότι υπήρχε στην ατμόσφαιρα.

Θετική ανταπόκριση έχετε βιώσει;

Μ: Έχουμε πελάτες σχεδόν από όταν ξεκινήσαμε.

Η: Η ανταμοιβή μας είναι ότι δημιουργήσαμε κάτι παρθενικό, από την αρχή. Όταν βλέπεις ότι ξεκινάς μόνος και στην πορεία εμφανίζονται κι άλλοι, αυτό κάτι σημαίνει και είναι πολύ όμορφο. Ήδη αρχίζει και δημιουργείται μεγαλύτερη ζήτηση, το μαθαίνει περισσότερος κόσμος κι αισθανόμαστε ότι στρώσαμε το χαλί για κάτι εντελώς διαφορετικό στην Ελλάδα.

Μ: Ο αρχικός μας στόχος είναι η υγιεινή διατροφή για τους σκύλους. Από εκεί ξεκίνησε όλο αυτό και σε αυτή τη λογική θα παραμείνει. Το να υπάρχει αυτό το προϊόν και να μπορούν να το καταναλώσουν.

Η: Είναι τεράστια η ανταμοιβή του να νιώθεις πως ό, τι δημιούργησες δεν πήγε απλά στον βρόντο. Προσπαθήσαμε για ένα προϊόν γευστικό, καινοτόμο που τελικά δεν εξαφανίστηκε μετά από 2 χρόνια, αλλά αντιθέτως μετά από 4 χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται καινούργιες επιχειρήσεις στο ίδιο αντικείμενο. Η φιλοσοφία μας έχει αρχίσει και φαίνεται και σκέφτονται κι άλλοι με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι κακός ο ανταγωνισμός, σε κάνει καλύτερο. Δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις, μόνο για καλό είναι.

Φοβηθήκατε στην αρχή;

Μ: Νομίζω ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά.

Η: Είχαμε και τις δεύτερες σκέψεις μας. Το συζητήσαμε με φίλους, με οικογένεια.

Μ: Η ψυχολογική υποστήριξη ήταν πολύ θετική στην αρχή. Ενθουσιάστηκαν.

Η: Ήταν όλοι πολύ θερμοί. Ίσως επειδή έβλεπαν και το πάθος μας και την αγάπη μας. Και στο περιβάλλον μας είναι όλοι φιλόζωοι. Σε υπηρεσίες και άλλους  χώρους μας κοιτούσαν περίεργα και δυσκολευτήκαμε να περάσουμε την ιδέα μας αλλά δεν πτοηθήκαμε.

Σε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τώρα τη δική της επιχείρηση τι συμβουλή θα δίνατε;

Μ: Να το κάνει! Να υποστηρίξει την ιδέα της και να προχωρήσει μπροστά με δύναμη κι αποφασιστικότητα.

Η:  Έχουμε φίλες οι οποίες έχουν εκφράσει τέτοιου είδους ενδιαφέρον. Έχουν σκεφτεί να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, η καθεμία στον κλάδο που την αφορά και την εκφράζει και οι πρώτες μας κουβέντες ήταν η ενθάρρυνση ώστε να κάνουν αυτό το βήμα. Μπορούν κι εκείνες, όπως και κάθε γυναίκα και κάθε άνθρωπος γενικότερα, να απευθυνθούν σε έναν οργανισμό όπως το The People’s Trust και να βοηθηθούν. 

Μ: Αξίζει τον κόπο. Είσαι ανεξάρτητη, στηρίζεσαι στα πόδια σου. Όταν η εργασία σου απασχολεί το μεγαλύτερο σχεδόν ποσοστό της ζωής σου, είναι σημαντικό να σε κάνει χαρούμενη, ευτυχισμένη. Δοκίμασέ το.


Σχετικά με το The People’s Trust

Το The People’s Trust, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Όραμά του, να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους επιχειρηματίες του αύριο τα εφόδια που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thepeoplestrust.org/.