TITLkendyle-nelsen-236469

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν ξεκινάς τώρα την επαγγελματική σου ζωή

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Νέα

Με όσα χρόνια κι αν ξεκινάς, όσα πολλά ή λίγα πτυχία κι αν έχεις, ό,τι χρώματα κι αν έχουν τα επαγγελματικά σου όνειρα, ένα είναι σίγουρο: το ξεκίνημα της επαγγελματικής σου ζωής μπορεί να είναι γεμάτο χαρά, ανυπομονησία, αισιοδοξία, ενθουσιασμό, και ταυτόχρονα να σε τρομάζει, να σε απογοητεύει, να σου φαίνεται σαν βουνό που ειλικρινά δεν ξέρεις πώς θα καταφέρεις να ανέβεις.

Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή, χρειάζεσαι πρώτα απ' όλα ψυχραιμία και, όπως έχει δείξει η εμπειρία μας, μία μέντορα που μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά, να θέσεις στοχους και να τους επιτύχεις. Πολύ συχνά, όμως, χρειάζεσαι και πρακτικές γνώσεις (για τον εαυτό σου, τον κόσμο, τον τρόπο που λειτουργεί η αγορα εργασίας και όχι μόνο), που δε σου τις έδωσε ως τώρα κανείς, αλλά που θα σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά σου με πιο σίγουρα βήματα και πιο καλή πυξίδα στο χέρι.

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ 5 πράγματα που θεωρούμε πολύτιμα, απαραίτητα, εξαιρετικά σημαντικά, όπως θέλεις πες το, για το ξεκίνημα της καριέρας σου -και σου τα προσφέρουμε -ένα ένα ή όλα μαζί, σε έξτρα φανταστική τιμή- μέσα από το φετινό Summer Camp του Women On Top

Είσαι έτοιμη για τα πρώτα βήματα της νέας σου ζωής;

Να τι αξίζει να μάθεις:

  1. Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις

Αν από πάντα ήξερες τι δουλειά θέλεις να κάνεις, τότε έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα για το ξεκίνημα της καριέρας σου. Μπορείς να προχωρήσεις με τη σιγουριά ότι ξέρεις πού θέλεις να πας και να βάλεις συγκεκριμένους στόχους που, αργά ή γρήγορα θα βρεις τρόπο να προσεγγίσεις. Αν όμως αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, νιώθεις ότι σου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα και δεν μπορείς να εστιάσεις σε κανένα ή δεν ξέρεις πια αν οι επαγγελματικές σου επιλογές καθορίζονται από τα δικά σου "θέλω" ή τους στόχους και τις επιθυμίες των γύρω σου, τότε είναι απαραίτητο, να μπεις όσο το δυνατόν πιο νωρίς στη διαδικασία του να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, τις ανάγκες, το όραμα και τις φιλοδοξίες σου. Μπορεί αυτή τη στιγμή αυτό να σου φαίνεται άπιαστο όνειρο, όμως με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων (που, συνήθως, δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό σου περιβάλλον), μπορείς να ξεκινήσεις μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές αναζητήσεις που θα κάνεις σε όλη σου τη ζωή. Και, πίστεψέ μας, αξίζει τον κόπο! 

(Το σεμινάριο "Εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;" του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Εύα Καραμαργιού & την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου τηνΤετάρτη 13/6, 17.00-20.00. Μέσα σε 3 ώρες, μέσα από πρακτικές ασκήσεις, το σεμινάριο αυτό θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις εύκολα και αποτελεσματικά το επαγγελματικό σου μέλλον.)

2. Πώς να χτίζεις μια επιχειρηματική ιδέα

Θα ήθελες να γίνεις αφεντικό του εαυτού σου; Να δουλεύεις ανεξάρτητα, πάνω σε μια δική σου ιδέα, που νιώθεις ότι δίνει νόημα στη ζωή σου και στη ζωή αρκετών άλλων ανθρώπων; Να πάρεις στα χέρια σου το επαγγελματικό και οικονομικό σου μέλλον, φτιάχνοντας από το μηδέν αυτό που έχεις οραματιστεί ήδη; Τότε η επιχειρηματικότητα είναι μια επιλογή που αξίζει να διερευνήσεις. Πώς, όμως, ξεκινάς; Πώς γίνεται κάποιος επιχειρηματίας; Πώς μπορεί μια ιδέα να γίνει πραγματικότητα; Πώς μπορείς να αξιολογήσεις τις πολλές εμπνεύσεις που σου έρχονται στο μυαλό κατά καιρούς; Πολύ απλά: πρέπει να μάθεις να φτιάχνεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Όχι μόνο για να μπορέσεις να βρεις χρηματοδότηση για την επιχείρηση που ονειρεύεσαι, αλλά κυριως για να σχεδιάσεις ρεαλιστικά και αποτελεσματικά την πορεία της και να είσαι σε θέση να κάνεις τις επιλογές που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

(Το σεμινάριο "Business Plan 101 - Πώς χτίζω μια επιχειρηματική ιδέα" του WoT θα πραγματοποιηθεί από τον Δημήτρη Κουλέτση την Πέμπτη 14/6, 17.00-20.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα καταλάβεις σε βάθος την αξία ενός business plan, θα δουλέψεις με πρακτικές ασκήσεις επάνω στο περιεχόμενο, τον τρόπο δημιουργίας και τη γραφή του, θα απομυθοποιήσεις το φόβο που όλοι λίγο πολύ αισθανόμαστε μπροστά στη λευκή σελίδα και θα αρχίσεις να χτίζεις τα απαραίτητα εργαλεία για να δεις την ιδέα σου να παίρνει σάρκα και οστά).

3. Τα κλειδιά της εύρεσης εργασίας

Ψάχνεις την πρώτη ή τη δεύτερή σου δουλειά αλλά αισθάνεσαι ότι κάνεις συνεχώς κύκλους γύρω από τον εαυτό σου; Έχεις στείλει πάρα πολλά βιογραφικά και έχεις συμπληρώσει πάρα πολλές αιτήσεις, αλλά οι προσπάθειές σου δεν καταλήγουν πουθενά; Πηγαίνεις σε επαγγελματικές συνεντεύξεις αλλά δε βρίσκεις την ανταπόκριση που θα ήθελες; Τότε χρειάζεται να οργανωθείς. Χρειάζεται να μάθεις τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας, να πάρεις τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις το καλύτερο βιογραφικό που είχες ποτέ, να αποφύγεις τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι χωρίς καν να το καταλαβαίνουν και να αποκτήσεις τα εργαλεία που θα σου επιτρέψουν να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε κάθε επαγγελματική συνέντευξη που πηγαίνεις.

(Το σεμινάριο "Τα κλειδιά της εύρεσης εργασίας: αναζήτηση, βιογραφικό, συνέντευξη" του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Εύα Καραμαργιού τη Δευτέρα 18/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα ανακαλύψεις τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις την ιδανική δουλειά για σένα και στη συνέχεια να πείσεις αυτούς που μπορούν να σου τη δώσουν ότι είσαι η κατάλληλη υποψήφια).

4. Να δικτυώνεσαι, να δικτυώνεσαι, να δικτυώνεσαι

Ξεκινώντας την επαγγελματική σου ζωή, πιθανότατα η δικτύωση να είναι το τελευταίο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου. Είτε επειδή μέχρι τώρα το δίκτυό σου ήταν μόνο η παρέα σου, είτε επειδή δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις είτε επειδή δεν καταλαβαίνεις τη χρησιμότητα αυτής της διαδικασίας και, ειλικρινά, ντρέπεσαι ή βαριέσαι λιγάκι. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή όπου καμία δουλειά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "σίγουρη" η μόνη ασφάλεια που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου είναι οι γνώσεις σου και το δίκτυό σου. Αυτό θα σε φέρει κοντά στους μελοντικούς εργοδότες, πελάτες, συνεργάτες σου και θα σε βοηθήσει να βρεις και να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες που ίσως να φοβόσουν ότι δε θα έρθουν ποτέ. 

(Το σεμινάριο "Networking για όσες μισούν το networking" του WoT θα πραγματοποιηθεί από τη Στέλλα Κάσδαγλη την Τρίτη 19/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα ανακαλύψεις τα εργαλεία για να δημιουργήσεις ένα δυνατό δίκτυο ανθρώπων που θα αλλάξει τελείως την επαγγελματική -ίσως και την προσωπική- σου ζωή, όσο δύσκολη κι αν σου φαίνεται, τώρα στην αρχή, αυτή η διαδικασία).

5. Πώς να μιλάς και να παρουσιάζεις τις ιδέες σου μπροστά σε κοινό

Θέλεις να μοιραστείς μία ιστορία στους φίλους σου, να παρουσιάσεις μία ιδέα στο meeting της επόμενης εβδομάδας, να μιλήσεις για τις ιδέες σου ή να μιλήσεις σε ένα συνέδριο για τη δουλειά σου; Είναι πολύ πιθανό να σου φαίνεται βουνό, ειδικά από τη στιγμή που το σχολείο και το πανεπιστήμιο μάλλον δεν έκαναν και πολλά για να σε εξοπλίσουν με αυτή τη γνώση. Ποτέ, όμως δεν είναι αργά. Μαθαίνοντας να διαχειρίζεσαι το τρακ σου και να επικοινωνείς αποτελεσματικά τις σκέψεις και τις γνώσεις σου, μπορείς να κερδίσεις ακόμα και τον πιο δύσκολο ακροατή και να τον κάνεις σύμμαχό σου για πάντα. 

(Το σεμινάριο "Τα μυστικά των παρουσιάσεων και της ομιλίας μπροστά σε κοινό" του WoT θα πραγματοποιηθεί από την Αλεξία Αξιώτη την Τετάρτη 20/6, 10.00-13.00. Σε αυτό  το τρίωρο εργαστήριο θα βρούμε τον τρόπο να λειτουργούμε με μεγαλύτερη σιγουριά, να χρησιμοποιούμε το σώμα και τη γλώσσα για να εκφράζουμε καλύτερα τις ιδέες μας και να ξεπερνάμε το άγχος και τη νευρικότητα που μας προκαλεί μία παρουσίαση μπροστά σε κοινό. Θα μάθουμε εργαλεία επικοινωνίας, στρατηγικές και εύκολες στη χρήση συμβουλές, που φέρνουν άμεσα αποτελέσματα.).