TITLEthel Agelatou

Η Έθελ Αγγελάτου στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να παρακολουθήσεις όλη την εκδήλωση και να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top.


Η Έθελ Αγγελάτου, δραστηριοποιείται ως LinkedIn Trainer & Consultant, αναδεικνύοντας το Corporate & Employer Brand εταιρειών και των στελεχών τους, ως χρήστες της πλατφόρμας. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 8.000 άτομα μέσω ενδοεταιρικών hands-on workshops και ομιλίες συνεδρίων, και έχει συνεργαστεί με πάνω από 70 οργανισμούς, εταιρείες και συλλόγους. Με αφορμή το πάθος της για την πλατφόρμα του LinkedIn, ίδρυσε την εταιρεία της Ethel Agelatou | GET [in] THE GAME., προκειμένου να ενώσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώνει καθημερινά τους Έλληνες χρήστες του LinkedIn.  

Παράλληλα, απασχολείται ως Career & Personal Branding Coach και Σύμβουλος HR τα τελευταία 15 έτη, ως Αρθρογράφος Συμβουλευτικών Άρθρων (offline & online) σε θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας, personal branding και Social Media, ενώ διδάσκει ως προσκεκλημένη LinkedIn Instructor στα μεταπτυχιακά προγράμματα του DEREE-The American College of Greece και στο “Professional Diploma in Digital & Social Media” της KnowCrunch.

Κατά την επαγγελματική της πορεία έχει εργαστεί σε Recruitment Agencies και HR Departments, στους τομείς στελέχωσης, προσλήψεων, επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι κάτοχος MSc in Human Resources Management του Cardiff, University of Wales και BSc in Business Administration, του DEREE - The American College of Greece. 

Θυμάσαι κάποια στιγμή της επαγγελματικής σου ζωής για την οποία είσαι ιδιαίτερα περήφανη; Ποια ήταν τα δικά σου βήματα ή χαρακτηριστικά που πιστεύεις ότι οδήγησαν σε αυτήν;

Θυμάμαι όλες τις φορές που απολύθηκα όσο ήμουν μισθωτή υπάλληλος. Την πρώτη γιατί έδινα πολύ σημασία στη λεπτομέρεια, την επόμενη γιατί επισκίαζα με τη δουλειά μου προϊστάμενο (κι ας έκανα χρόνια να το παραδεχτώ στον εαυτό μου και με κατηγορούσα, γιατί μου ήταν πιο εύκολο), μια άλλη φορά γιατί το άξιζα, εφόσον τεμπέλιαζα και δεν έβρισκα κανένα κίνητρο για να μην το κάνω, και κάποια άλλη γιατί δεν δέχτηκα να κάνω κάτι πέρα από το επαγγελματικό πλαίσιο και την αξιοπρέπειά μου. Είμαι περήφανη για όλες αυτές τις φορές, γιατί ήμουν πάντα εγώ, με τις καλές και κακές αποδόσεις μου, τα ταλέντα και τις αδυναμίες μου, που μου έδειχναν με σκληρό ή μη τρόπο, ότι δεν φτιάχτηκα για να είμαι μισθωτή. Όλα έδειχναν προς την ίδια κατεύθυνση – όσο κι αν εθελοτυφλούσα. Στο αποκορύφωμα της υπερηφάνειας μου, όπου παραιτήθηκα από τη μισθωτή εργασία, σήκωσα τα μανίκια και έβαλα μπροστά το ελάχιστο θάρρος μου για να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση.


Πώς μετράς ή αξιολογείς την επιτυχία σου στη δουλειά; Ποια είναι τα πράγματα που σου δείχνουν ότι είσαι στον σωστό δρόμο ή ότι χρειάζεται να αλλάξεις κάτι;

Οι άνθρωποι που με πλαισιώνουν και με αναζητούν – οι εξωτερικοί συνεργάτες, τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας που με έχουν επιλέξει και έχουν στηρίξει το έργο μου (κι ας ζητούν εθελοντικά τη συμβολή μου), οι πελάτες μου κι όλοι οι νέοι άνθρωποι που ζητούν τη βοήθειά μου. Αλλά πάνω απ’ όλα η ομάδα μου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής, αν όχι όλη, αποτελείται από νέους που διεκδίκησαν τη θέση τους σε αυτήν, κάποιοι ως εθελοντές, άλλοι ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Είναι εκείνοι που ήρθαν κοντά μου και ζήτησαν να συνεργαστούμε γιατί πίστεψαν στην ιδέα μου, τα όνειρά μου και τους στόχους μου, προτού καν μπορέσω να τα μοιραστώ όλα αυτά μαζί τους. Ήρθαν έτοιμοι να δοκιμάσουν, να ρισκάρουν και να μάθουν. Όπως ακριβώς ξεκίνησα κι εγώ. Γι’ αυτό, όσο κι αν διαφέρουμε σε προσωπικότητα και «θέλω», τους θεωρώ ολόιδιους στην ψυχή και την καρδιά μου. Γιατί είδαν και πρόβλεψαν -κι όταν δεν είδαν και δεν προέβλεψαν, πίστεψαν και πιστεύουν. Αυτοί είναι ο σωστός δρόμος. Κι όταν χάνω την πορεία μου, μου το λένε κατάμουτρα.


Συνηθίζεις να βάζεις στόχους και να ακολουθείς συγκεκριμένη στρατηγική ή ακολουθείς τις περιστάσεις και όσα συναντάς στο δρόμο σου; Γιατί;

Όσο ήμουν σε μικρότερη επαγγελματική ηλικία, ήξερα, το ένιωθα, ότι το σωστό είναι να θέτεις στόχους. Είναι… για κάποιους. Όχι όμως για όλους. Αυτό που ανακάλυψα στην πορεία είναι ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις προσλαμβάνουσες και τα «μαθήματα», στις περιστάσεις και στο διάβα του. Κι εγώ, όσους στόχους κι αν έβαζα, τους έβρισκα μπροστά μου να με περιγελούν. Έτσι μου αποκαλύφθηκε πως για μένα λειτουργεί η σκληρή δουλειά, η ταπεινότητα, η ηθική, ο νόμος της έλξης και η μόνιμα άγρυπνη αντίληψη. Αυτά τα συστατικά με κάνουν να κατανοώ ευκαιρίες, να τις προσελκύω «εν αγνοία μου» και να τις αξιοποιώ όταν είναι η ώρα τους. Δεν συνηθίζω να βιάζομαι, δεν επιλέγω να είμαι επιθετική και έχω κατηγορηθεί πολλάκις γι’ αυτό. Αντίθετα, είμαι υπομονετική, σταδιακή και στρατηγική. Περιμένω. 


Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχει δώσει η επαγγελματική σου ζωή;

Θα αναφερθώ σε 2 ρητά που με καθοδηγούν από το ξεκίνημα της επαγγελματικής μου πορείας. Το πρώτο – “Δώσε εξουσία σε κάποιον, αν θες να δεις ποιος πραγματικά είναι” – το είδα να παίρνει σάρκα και οστά, σε κάθε βήμα της πρώτης επιλογής καριέρας μου, ως Στέλεχος Επιλογής & Στελέχωσης Προσωπικού, για περίπου 10 χρόνια. Είναι απίστευτο πώς επιλέγουν κάποιοι άνθρωποι να λειτουργούν – όλα, άλλωστε, είναι επιλογές – όταν ανεβαίνουν τη σκάλα της πραγμάτωσης και της επιτυχίας, και πόσο απότομα αλλάζουν συμπεριφορά, σε θυμούνται και σε παρακαλούν στις πιο δύσκολες ώρες τους, όταν «πέφτουν απότομα».

Το δεύτερο – “Μην ξεχνάς ποτέ ποιος είσαι και από πού ξεκίνησες” – μπορεί να παραπέμπει, ως μετάφραση, στο ίδιο νόημα, αλλά δεν είναι. Στη δική μου μετάφραση τουλάχιστον, αναφέρεται στο πόσο απαραίτητο είναι να διατηρούμε ταπεινό προφίλ, ανεξαρτήτως status, και να μνημονεύουμε όλους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν στην πορεία μας.


Για να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top κάνε την εγγραφή σου εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες. Οι αιτήσεις για τις υποτροφίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31/01/21.