TITL22769590_184270202146191_7220119924358995041_o

Η Αλεξία Αξιώτη και η Αγάθη Δαρλάση στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

Η Αλεξία και η Αγάθη, η Αγάθη και η Αλεξία (και η Μαργαρίτα, για την οποία διάβασες τις προάλλες) έχουν φτιάξει το Own Your Story, ένα storytelling agency, οπότε ήταν απαραίτητο να μας πουν με τον τρόπο τους, τις δικές τους ιστορίες.

​H Αλεξία γεννήθηκε στην Αμερική, σπούδασε στην Αγγλία, εκπαιδεύτηκε και δούλεψε στην Ελβετία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Σπούδασε Culture & Communication και Marketing και ξεκίνησε την καριέρα της στον χώρο της τέχνης. Αργότερα, στη Νορβηγία, γνώρισε τον κόσμο του fast fashion retail όπου εργάστηκε για τα επόμενα 15 χρόνια, σε brands όπως το Mango και τα H&M, σε senior εταιρικές θέσεις, διοικώντας μεγάλες ομάδες και σχεδιάζοντας στρατηγικά πλάνα για 3 χώρες και σχεδόν 22 καταστήματα. Σπούδασε κατόπιν στο Athens Coaching, έλαβε το Certificate of Personal & Executive Coaching και είναι πλέον Storytelling Coach και Co-founder του OwnYourStory. Είναι επίσης εθελόντρια μέντορας στο Women On Τop και Speaker coach στο TEDxAthens.

Η Αγάθη, από την άλλη, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια, video-artist, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ακολουθώντας πάντα τις ιστορίες. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται ως Σύμβουλος Storytelling, Speakers Coach και Creative Mentor στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ομιλίες, workshops και masterclasses της έχουν παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη, ενώ το 2017 μίλησε στο TEDXKomotini για τη δύναμη του Storytelling με τον τίτλο «Time For Heroes» / «Καιρός για Ήρωες». Από το 2017, συνεργάζεται με το TEDxAthens, ως Storytelling Speakers Coach, βοηθώντας τους ομιλητές να μοιραστούν τις ιστορίες τους από τη σκηνή. Από το 2014 έχει δημιουργήσει την online πλατφόρμα “The Storytelling Gene” αφιερωμένη στην έρευνα και την ανάπτυξη του Applied Storytelling. Ως συνιδρύτρια της Own Your Story Team επικεντρώνεται στα επαγγελματικά και εταιρικά αφηγήματα των πελατών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Πώς αρχίσατε να ασχολείστε με τις ιστορίες;

Αλεξία: Προσωπικά άρχισα λόγω του TEDxAthens, στο οποίο έφτασα από την πλευρά του coaching και του business. Εκεί γνώρισα την Αγάθη, που ερχόταν από ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι, και αρχίσαμε να μιλάμε για το πώς θα στήναμε τις ομιλίες, πώς θα καθοδηγούσαμε τους ομιλητές. Έτσι άρχισα να συνειδητοποιώ τη δύναμη της ιστορίας. Διάβασα πολύ, έκανα ό,τι σχετικό σεμινάριο υπήρχε online και αποφάσισα ότι αυτή η διαδικασία με ενδιέφερε πάρα πολύ.

Αγάθη: Εγώ έχω ξεκινήσει από το 2013, από το Όσλο και τη Σχολή Κινηματογράφου Westerdals. Προσπαθώντας να αποδομήσω τις τεχνικές συγγραφής σεναρίου για τους φοιτητές μου, άρχισα να ανατρέχω στις βασικές αρχές αφήγησης ιστοριών και στη νευροεπιστήμη, ψάχνοντας απαντήσεις για το πώς και γιατί μας επηρεάζουν τόσο πολύ οι ιστορίες. Σαν να γύρισε κάποιος έναν διακόπτη στο μυαλό μου, άρχισα να αναγνωρίζω τις βαθύτερες επιρροές της αφήγησης στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ξεκίνησα την Storytelling Gene -Το γονίδιο της αφήγησης- έναν χώρο έρευνας και εφαρμογής τεχνικών αφήγησης. Από το 2014 οργάνωνα εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και ομιλίες σχετικά με τη δυναμική και τις τεχνικές της αφήγησης στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2018 όπου ξεκινήσαμε το Storytelling Agency Own Your Story με τις φανταστικές Αλεξία Αξιώτη και Μαργαρίτα Γουργουρίνη.

 

Αλεξία, τι σχέση έχει το storytelling με το coaching;

Το storytelling είναι εργαλείο coaching, γιατί σου επιτρέπει να βοηθήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου να αντιληφθεί τις δυναμικές που κυριαρχούν στη ζωή του. Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται κάποιος την ιστορία του, ή τις ιστορίες άλλων, είναι ένα παράθυρο μέσα από το οποίο μπορεί να συνειδητοποιήσει πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή του.

 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, το σημείο εστίασης, των δικών σας επαγγελματικών ιστοριών; 

Αγάθη: Οι ιστορίες φυσικά! Ακολουθώντας τις ιστορίες βρέθηκα στο Σεράγιεβο ως Πολεμική Ανταποκρίτρια, στη Μασσαλία και τη Ρώμη ως Video Artist, στην Cinecitta και στα Studio του Καραγιάννη ως Σεναριογράφος, στις Βρυξέλλες και την Κομοτηνή ως Ομιλήτρια και Σύμβουλος Storytelling. Πάντοτε με γοήτευε η δυναμική της απλότητας των ιστοριών. Όσο πιο ισχυρό είναι το μήνυμά σου τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχεις από μία ιστορία για να επικοινωνηθεί και να ταξιδέψει. Είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες και εξαιτίας τους έχουμε επιβιώσει σε αυτόν τον πλανήτη. Stories Matter!

Αλεξία: Το δικό μου βασικό σημείο είναι ότι δεν ήμουν ποτέ από τους ανθρώπους που ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους και κάνουν τολμηρά βήματα για να το πετύχουν. Άκουγα τις ιστορίες άλλων γυναικών, που έχουν δυναμισμό και αποφασίζουν να παρατήσουν, για παράδειγμα, τη δουλειά τους γιατί ξέρουν τι θέλουν να κάνουν και είναι αποφασιστικές, και με τρόμαζε αυτή η σιγουριά. Και έλεγα «εγώ δεν το ‘χω αυτό, τι σημαίνει, ότι δεν θα πετύχω;». Εμένα ανέκαθεν με παράσερνε η δουλειά. Έκανα φανταστικά πράγματα, αλλά λειτουργούσα λίγο ως παρατηρητής σε αυτά που συνέβαιναν. Εγώ είμαι αυτή που ακόμα με βρίσκω. Ακολουθώ αυτό που μου αρέσει, πράγματα που με ενδιαφέρουν, που μαθαίνω και μέσα από αυτά, προσπαθώ να βρω πώς μπορώ να βοηθήσω τους άλλους. Θέλω να εμπνευστούν άνθρωποι, αυτός είναι ο τελικός στόχος μου. Να έχει ο άλλος μια ουσιαστική εμπειρία στη ζωή του, μετά από έστω και μια συνάντηση μαζί μου.