Επιλογή Σελίδας

Καμία ετήσια αναφορά δεν είναι αρκετή για να χωρέσει όλο το 2020, όμως αυτή είναι η δική μας προσπάθεια.

Μέσα στις τρομερές υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, οι επιπτώσεις της κρίσης για τις γυναίκες, αλλά και για την κατάσταση της έμφυλης ισότητας
διεθνώς, αναδύθηκαν ως ένα -επείγον και σημαντικό ταυτόχρονα- πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τώρα και όχι αργότερα, σε συλλογικό και όχι σε ατομικό επίπεδο, ως αναγκαιότητα και όχι
ως πολυτέλεια ή υπεκφυγή.

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες ήταν εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις απολύσεις και τις
αναστολές εργασίας στον εταιρικό χώρο. Ήταν εκείνες που, ως επί το πλείστον, εργάζονταν στα πεδία
που δέχτηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία ή στα πεδία που αναδείχτηκαν ως προπύργια για
την αντιμετώπισή της. Ήταν εκείνες με τις μικρότερες επιχειρήσεις που, συχνά, δεν είχαν τα μέσα για να
αντέξουν την ύφεση και να την αναστρέψουν. Ήταν εκείνες που βρέθηκαν εγκλωβισμένες σε βίαιες καταστάσεις στο σπίτι τους, όταν οι συνθήκες δεν τους επέτρεπαν να πάνε πουθενά αλλού. Ήταν εκείνες
που επιφορτίστηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών φροντίδας και τηλεκπαίδευσης στο σπίτι,
με αποτέλεσμα να εξαναγκαστούν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, να
κάνουν ένα βήμα πίσω στη δουλειά ή να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τη σωματική, ψυχική και πνευματική
τους ανάπτυξη και υγεία.

Είναι εκείνες που, για τα επόμενα χρόνια, θα υποστούν την οπισθοδρόμηση που συντελείται, σε διεθνές
επίπεδο αυτή τη στιγμή, στα θέματα ισότητας σε κάθε πτυχή της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Είναι, ταυτόχρονα, εκείνες που ίσως να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μερικά άλματα μπροστά, αν όλοι και όλες
μαζί αναγνωρίσουμε τον καίριο ρόλο των γυναικών σε συνθήκες κρίσης και αξιοποιήσουμε σωστά την
αναπόφευκτη ενσωμάτωση τεχνολογίας στην καθημερινή και επαγγελματική μας ζωή.

Μέσα από την ετήσια αναφορά μας γι’ αυτή την τόσο απαιτητική και χρονιά με τις τόσες δύσκολες συνιστώσες, θελήσαμε να σας πούμε το δικό μας, μικρό κομμάτι της ιστορίας: πώς, βήμα-βήμα, μεγιστοποιήσαμε την κληρονομιά του 2019, πώς υποδεχτήκαμε τις προκλήσεις της πανδημίας και των μέτρων για την αντιμετώπισή της, πώς διαχειριστήκαμε τη μετάβαση σε ένα -σχεδόν ολοκληρωτικά, πλέον- ψηφιακό περιβάλλον, πώς σπεύσαμε να διαγνώσουμε τα νέα προβλήματα, αλλά και τις ευκαιρίες, που δημιούργησε για τις γυναίκες στην Ελλάδα ο κορωνοϊός και πώς προσαρμόσαμε ή αναθεωρήσαμε ριζικά το
προγραμματικό μας πλάνο, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή ή την αξιοποίησή τους αντίστοιχα.

Καθένα από αυτά τα βήματα, που εκ πρώτης όψεως γίνονται για να αντιμετωπιστεί κάποια από τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, μας οδηγεί στη λύση ενός μεγαλύτερου προβλήματος, που βρισκόταν εκεί από καιρό.

Σε κάθε βήμα βλέπουμε την ανταπόκριση να μεγαλώνει.
Σε κάθε βήμα διαπιστώνουμε πως η ανάγκη είναι εκεί.
Σε κάθε βήμα ακούμε τη συζήτηση να ανοίγει όλο και πιο πολύ.
Σε κάθε βήμα αναγνωρίζουμε τον απτό αντίκτυπο των προηγούμενων βημάτων και επιβεβαιώνουμε
πως υπάρχουν άνθρωποι, ομάδες και θεσμοί που είναι έτοιμοι να δουλέψουν μαζί μας για την ενδυνάμωση των επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία.

Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά. Βήμα-βήμα, μαζί σας.