TITLAspa Palimeri

Η Άσπα Παλημέρη στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Τι να πρωτοπούμε για την Άσπα Παλημέρη;

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, είναι υπεύθυνη για την αύξηση του μεριδίου αγοράς και τη στρατηγική ανάπτυξη των εν λόγω αγορών, από τον Ιούλιο του 2016. Η Άσπα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της εργαζόμενη στην McKinsey & Company, υποστηρίζοντας στρατηγικά προγράμματα για κορυφαίες ελληνικές τράπεζες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το 2002 μετακινήθηκε στην Eurobank, όπου κατείχε μια σειρά διευθυντικών θέσεων στους τομείς των καρτών και των καταναλωτικών δανείων. Το 2010 εντάχθηκε στην Marfin Egnatia Bank για να ηγηθεί του τμήματος των τραπεζικών καρτών. Μετά τη συγχώνευση με την Τράπεζα Πειραιώς το 2013, ανέλαβε επιπλέον τα καταθετικά και επενδυτικά προϊόντα της τράπεζας. Η Άσπα είναι κάτοχος MBA από το Columbia Business School της Νέας Υόρκης.

Βάσει των νέων δεδομένων και του λεγόμενου new reality που βιώνουμε, πώς επηρεάζεται το όραμα, η δομή και το περιεχόμενο του Live A Legacy;

Το Live A Legacy είναι μία πρωτοβουλία ζωντανή και έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστεί στις συνθήκες και τις ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται. Και η αλήθεια είναι ότι το 2020 η πανδημία δεν έχει απλώς αλλάξει τις συνθήκες, αλλά έχει διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα. Αρχικά, η δομή της εκδήλωσης δεν θα μπορούσε να μείνει η ίδια. Η δυνατότητα δημιουργίας μιας ημερίδας με προσέλευση εκατοντάδων ατόμων, όπως αυτές που πραγματοποιούσαμε κάθε χρόνο, είναι ανέφικτη με τις παρούσες συνθήκες. Έτσι αποφασίσαμε το φετινό Live A Legacy να μεταφερθεί στο διαδικτυακό περιβάλλον, παρόλο που  η διάδραση με το κοινό και το networking ήταν δυο από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας.

Στη συνέχεια, σε ότι αφορά το περιεχόμενο, εστιάσαμε σε ανάπτυξη νέων θεματικών οι οποίες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των εμποδίων και δυσκολιών που έχει επιφέρει ο Covid-19 στις εργαζόμενες γυναίκες. Με αυτή τη λογική, το new reality αποτελεί μέρος της ατζέντας του φετινού Live A Legacy, αλλά σίγουρα όχι τον μοναδικό άξονα.

Τέλος, σε ότι αφορά το όραμα του Live A Legacy, αυτό ίσως είναι το μοναδικό στοιχείο της πρωτοβουλίας μας το οποίο δεν επηρεάζεται. Το όραμα και η ανταπόκριση στις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις, είναι που μας εμπνέει να συνεχίζουμε.

Για όλους και όλες εμάς στη Mastercard, η ενδυνάμωση των γυναικών αποτελεί βασική προϋπόθεση της συλλογικής αλλά και της προσωπικής εξέλιξης και επιτυχίας, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Με αυτήν ακριβώς την νοοτροπία συνεχίζουμε και φέτος, και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε, με έναν διαφορετικό τρόπο, να βρισκόμαστε δίπλα στις γυναίκες και να συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση των ονείρων τους. 

Ποια/ες είναι η στρατηγική/ές που χρησιμοποιείς για να παραμείνεις λειτουργική και ισορροπημένη αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Αυτό που πραγματικά άλλαξε στην καθημερινότητά μου, όπως και για τους περισσότερους, είναι πως το σπίτι μου έγινε ο χώρος εργασίας μου. Θα είμαι ειλικρινής, για μένα η εμπειρία της εργασίας από το σπίτι ήταν δύσκολη. Αυτή η διαδικασία αμβλύνει τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όρια που βρίσκω ότι είναι πολύ σημαντικά, για εμένα και την εσωτερική μου ισορροπία. 

Έχω την τύχη βέβαια να εργάζομαι σε έναν οργανισμό που κατανοεί τη διαφορετικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της και έτσι αφήνει το ελεύθερο στον κάθε εργαζόμενο να προσαρμόζεται βάσει των δικών του αναγκών ενώ παράλληλα στην προσωπική μου ζωή περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που υποστηρίζουν και κατανοούν τις δυσκολίες. Αυτά τα δύο συστατικά με βοήθησαν να βρω νέες ισορροπίες σε μία νέα πραγματικότητα.

Το εταιρικό οικοσύστημα στην Ελλάδα (ή στο εξωτερικό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο) σέβεται/στηρίζει τις γυναίκες; Τι πρέπει να αλλάξει; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό;

Είμαι αισιόδοξη γιατί στα χρόνια που εργάζομαι μπορώ να δω μια αργή αλλά σταθερή εξέλιξη, μια βελτίωση στον τρόπο που οι εταιρίες διαχειρίζονται τη συμμετοχή των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο. Βέβαια η εξέλιξη είναι βασανιστικά αργή και είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο, από ένα εταιρικό οικοσύστημα που θα έχει επιτύχει την ίση εκπροσώπηση των γυναικών συνολικά αλλά και σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο, και στην κορυφή, εκεί όπου ακόμη σήμερα η έλλειψη της γυναικείας εκπροσώπησης είναι έντονη. 

Χρειάζονται αλλαγές από την πλευρά της πολιτείας αλλά και των ίδιων των εταιριών για να θεσπιστούν πολιτικές που θα υποστηρίζουν τις γυναίκες ώστε να συνδυάσουν την προσωπική τους ζωή και την μητρότητα, με την επαγγελματική ζωή χωρίς να καλούνται να επιλέξουν. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι μόνο μέρος της λύσης. Γιατί στην περίπτωσή μας (της Ελλάδας) απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας στην κοινωνία ευρύτερα πέραν του επαγγελματικού στίβου.  

Είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα στον επιχειρηματικό τομέα, γι’ αυτό αξίζει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, όχι μόνο στον επαγγελματικό χώρο αλλά και στη δουλειά που κάνουμε στις οικογένειές μας και στον κοινωνικό μας περίγυρο. Δεν λειτουργεί τίποτα σε κενό αέρος. Είναι αλληλένδετα, συγκοινωνούντα δοχεία. Στο χέρι μας είναι. Στο συλλογικό χέρι μας, βέβαια. Να μεγαλώσουμε τα αγόρια μας να γίνουν σωστοί σύζυγοι, φίλοι και συνεργάτες και τα κορίτσια μας το ίδιο. 

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μπει, να επιβιώσει και να εξελιχθεί μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως η πολιτική ή η τεχνολογία;

Μια γυναίκα που επιδιώκει να επιτύχει στα αποκαλούμενα και ως «ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα» χρειάζεται να βγάλει αυτή τη ταμπέλα από το μυαλό της. Κάθε ένας από εμάς συναντάει διαφορετικά εμπόδια τα οποία τον επηρεάζουν και τον διαμορφώνουν. Και κάθε ένας από εμάς, γυναίκα ή άντρας έχει διαφορετικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά που μπορεί να «φέρει» στον επαγγελματικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται.  Στην καθημερινότητά μου χαίρομαι να συνεργάζομαι με γυναίκες και πιστεύω στις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτουμε. Μπορούμε να κάνουμε αποτελεσματικά πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, έχουμε αυξημένη ενσυναίσθηση, είμαστε πιο ευέλικτες, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των προκλήσεων ιδιαίτερα σε χώρους όπως η τεχνολογία και η πολιτική.