TITLbodiesasspaces

Bodies As Spaces: Πολιτικές ιστορίες & έμφυλες αφηγήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Κατηγορίες: Νέα, Συνεργασίες

Το Bodies As Spaces είναι μια δράση που διερευνά και καταγράφει εμπειρίες σχετικές με το σώμα και τον δημόσιο χώρο, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Small Grants Scheme του προγράμματος Stronger Together του British Council. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας στα έμφυλα ζητήματα.


Η συγκεκριμένη δράση διαδραματίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα συμμετέχοντα άτομα και οι συντονίστριες, Αντιγόνη Καρνεσιώτη & Μπέσσυ Πολυκάρπου, ακολούθησαν μια προκαθορισμένη διαδρομή εμπνευσμένη από πολιτικές ιστορίες και έμφυλες αφηγήσεις, αναζητώντας τρόπους και τόπους που μπορούν να υπάρξουν συλλογικά. Η δράση ολοκληρώθηκε με συζήτηση γύρω από συναισθήματα, ιδέες και προτάσεις για το πώς οι δημόσιοι χώροι στην πόλη μπορούν να γίνουν πιο ασφαλείς και ενδυναμωτικοί.

Οι στόχοι του Bodies Αs Spaces ήταν να αναδειχθούν οι ελλιπείς αναπαραστάσεις του φύλου στην πόλη της Αθήνας, να εξετασθεί το κατά πόσο κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα, ούσες και όντα θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ και ανάπηρα άτομα στους δρόμους της Αθήνας. Σκοπός της ήταν η ενδυνάμωση μέσα από προτάσεις αλλαγής/συσπείρωσης, η εκπαίδευση γύρω από αυτά τα ζητήματα, και η ανάδειξη του πώς η καταστολή και η μείωση του διαθέσιμου δημοσίου χώρου περιορίζουν την έκφραση των σωμάτων και την αίσθηση του ανήκειν μέσα στην πόλη.

«Χρειάζεται επειγόντως να συνδημιουργήσουμε νέους, δημόσιους ασφαλείς χώρους, ξεκινώντας με τέτοιες μικρές πρωτοβουλίες που μας θυμίζουν την αρχική ιστορία της πόλης και μας φέρνουν κοντά, όσον αφορά τη δράση των πολιτών».

Ο περίπατος ακολούθησε μερικές από τις στάσεις, και στη συνέχεια η ομάδα κάθισε και συζήτησε γύρω από ένα φυλλάδιο, στο οποίο είχαν συμπεριληφθεί στάσεις που αφηγούνται και απεικονίζουν ένα μέρος της LGBTQI+ ιστορίας στα Εξάρχεια, ιστορίες καταπίεσης, έμφυλης και αστυνομικής βίας. Στο τέλος του περιπάτου, η ομάδα έφαγε παρέα και ακολούθησε προβολή μιας ταινία μικρού μήκους για την έλλειψη προσβασιμότητας στην Αθήνα.

Οι λόγοι που οδήγησαν την Αντιγόνη Καρνεσιώτη στη δημιουργία αυτής της δράσης ήταν πως, «Οι δημόσιοι χώροι συρρικνώνονται στις μεγάλες πόλεις και το γεγονός ότι τα άτομα που ταυτίζονται εκτός των κανόνων φύλου δεν μπορούν εύκολα να βρουν μέρη και χώρους για να υπάρχουν με ασφάλεια. Συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη γειτονιά των Εξαρχείων, όπου ήταν πάντα τόπος συνύπαρξης και αντίστασης, βλέπουμε αυτά τα ιδανικά να εξαφανίζονται λόγω του εξευγενισμού και της αυξανόμενης αστυνομικής καταπίεσης και βίας».


Βρίσκεις όλες τις πρωτοβουλίες του
Small Grants Scheme του Stronger Together | Leadership for Gender Equality εδώ.