TITLΧαρδάκη Μαρία

Η Μαργιάννα Χαρδάκη στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να παρακολουθήσεις όλη την εκδήλωση και να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top.


Η Μαργιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και απέκτησε πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Επικοινωνίας και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Είναι επαγγελματίας στον χώρο του HR με ειδίκευση στο Learning & Development και τα τελευταία 6 χρόνια κατείχε θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως Corporate Trainer, Operations Team Manager και Learning & Development Project Manager, στις οποίες είχε την ευκαιρία  να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να εφαρμόσει στρατηγικές ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο εργαζομένων όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Η Μαργιάννα εργάζεται επί του παρόντος ως Σύμβουλος Οργανωτικής Ανάπτυξης για Έργα της ΕΕ στην Intrasoft International, όπου ασχολείται με οργανωτικές μεταρρυθμίσεις, διαχείριση της αλλαγής, ανάπτυξη πλαισίων/διαδικασιών και στρατηγικό σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, προσφέρει συμβουλές σταδιοδρομίας και καθοδήγηση βοηθώντας επαγγελματίες σε θέματα όπως personal branding, αναζήτηση εργασίας, δημιουργία βιογραφικού και στόχους καριέρας. Η Μαργιάννα είναι υπέρμαχος της δημιουργίας συνεργιών και της ομαδικότητας, και το motto της είναι το "Sapere Αude" (τολμήστε να μάθετε) που είναι μια υπενθύμιση για συνεχή εξέλιξη και μάθηση, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειρίας. 

Ποια συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή; 

Πέντε συμβουλές θα της έδινα!

Αυθεντικότητα: Όσο κλισέ και αν ακουστεί, η συμβουλή μου είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την εργασιακή μας προσωπικότητα και να εξελιχθούμε με βάση αυτή. Είναι θεμιτό να θέλουμε να ενστερνιστούμε χαρακτηριστικά άλλων που ίσως θαυμάζουμε, όμως μόνο μέσω της αποδοχής του εαυτού μας μπορούμε να εξελιχθούμε. 

Θάρρος: Θυμάμαι την πρώτη φορά που χρειάστηκε να καθίσω σε μία αίθουσα συνεδριάσεων με υψηλόβαθμα στελέχη ή την πρώτη φορά που χρειάστηκε να διαφωνήσω με κάποιον υψηλά ιστάμενο και να υπερασπιστώ τη δουλειά μου ή την ομάδα μου. Ο φόβος μου ήταν μεγάλος και το άγχος μου μεγαλύτερο. Χρειάζεται να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας όσον αφορά στην έκφρασή της με επαγγελματισμό και επιχειρήματα. 

Προσωπική ευθύνη: Είμαστε υπεύθυνοι και υπεύθυνες για την απόδοση και την εξέλιξη μας. Δεν θα υπάρχει πάντα κάποιος να μας υποστηρίξει ή να μας βοηθήσει με δική του πρωτοβουλία. Όχι απαραίτητα λόγω άρνησης ή έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά λόγω συνθηκών. Πρέπει να είμαστε ενήμερες για το τι μας ζητείται και τι ορίζει ο μάνατζερ/οργανισμός ως επιτυχία για τη θέση μας. Επίσης, πρέπει οι στόχοι μας να είναι ξεκάθαροι ώστε να βελτιωθούμε. Η συμβουλή μου είναι να ρωτάμε, να ζητάμε και να επιμένουμε μέχρι να είμαστε σίγουρες για το πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε, όντας ανοιχτές σε μία μη αναμενόμενη εκτίμηση ή feedback. 

Δικτύωση: Η δικτύωση είναι εργαλείο, και ίσως από τα σημαντικότερα. Φτιάξε ένα ελκυστικό προφίλ στο LinkedIn, αλληλοεπίδρασε με επαγγελματίες στον χώρο, στείλε ένα μήνυμα και συστήσου, λάβε μέρος σε events και άνοιξε τον κύκλο σου. Αυτό θα σου δώσει αναγνωσιμότητα και επαφές που θα βοηθήσουν πολύ στην καριέρα σου. 

Προσαρμοστικότητα: Το σημαντικότερο όλων για καλό work-life balance. Να μπορούμε να προσαρμοστούμε σε συνθήκες και καταστάσεις που είναι εκτός ελέγχου μας. Αν μπορούμε να το αλλάξουμε, φτιάχνουμε ένα πλάνο – αν όχι πρέπει να έχουμε την ικανότητα προσαρμογής.  

Τι θα ήθελες να σου έχει πει κάποιος όταν ξεκινούσες;

Κανείς δεν τα ξέρει όλα και το «Δεν ξέρω» είναι θεμιτή απάντηση όταν ακολουθείται από το «Δώστε μου χρόνο να το ερευνήσω και θα επιστρέψω» ή «Δείξτε μου τον τρόπο». 

Πιστεύεις ότι οι γυναίκες σήμερα συναντάνε διαφορετικά ή μεγαλύτερα εμπόδια από τους άντρες στην επαγγελματική τους ζωή; Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να κάνουν λιγότερο ή περισσότερο ή διαφορετικά για να τα ξεπεράσουν;

Έχω έναν αρκετά μεγάλο κύκλο, οπότε θα απαντήσω εμπειρικά και δανειζόμενη κάποιες εξιστορήσεις από γυναίκες του ευρύτερου αλλά και του στενού μου κύκλου. Κανένας άντρας δεν θα ερωτηθεί ποτέ από συνάδελφο, οικογενειακό μέλος ή φίλο πώς ισορροπεί την οικογενειακή ζωή του και την ανατροφή παιδιών, παρόλα αυτά είναι συχνή ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν οι γυναίκες. Επίσης έχω πολλές φορές ερωτηθεί – ως γυναίκα στα 31 της – πότε θα βάλω ως προτεραιότητα τη δημιουργία οικογένειας και όχι την επαγγελματική ανέλιξη, ερώτηση που σπάνια έχω ακούσει να γίνεται σε άντρες. 

Η απάντηση μου λοιπόν είναι πως ναι, οι γυναίκες σήμερα συναντάμε μεγαλύτερα εμπόδια από τους άντρες, γιατί ο κόσμος έχει ήδη θέσει τις προτεραιότητες μας, για εμάς. Τα στερεότυπα είναι πολλά και βαθιά ριζωμένα ακόμα και μέσα σε μας τις ίδιες, και το να το «ξεπεράσουμε» είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Αρχικά θα έλεγα να επιμορφωθούμε σε θέματα ισότητας, να προσπαθήσουμε να βρούμε πραγματικά τι θέλουμε και να τολμάμε. Να τολμάμε να βάζουμε υψηλούς στόχους και να τολμάμε να επικοινωνούμε περιστατικά διακρίσεων. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχει δώσει η επαγγελματική σου ζωή;

Πάντα υπάρχει παραπάνω από ένας δρόμος για να φτάσεις στον προορισμό.


Για να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top κάνε την εγγραφή σου εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες. Οι αιτήσεις για τις υποτροφίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31/01/21.