TITLheracademia.clitterates

CLiTTERATEΣ & HER Academia | Δύο ongoing projects που αξίζει να γνωρίσεις

Κατηγορίες: Νέα, Συνεργασίες

11 ξεχωριστές πρωτοβουλίες από 30 άτομα σε 6 διαφορετικές χώρες, έχουν σκοπό να αναδείξουν, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν για ζητήματα που άπτονται της έμφυλης ισότητας!

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Άτομα που παρακολούθησαν το πρόγραμμα Stronger Together του British Council, είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες αλλά και να λάβουν υποστήριξη προκειμένου να υλοποιήσουν project σε διαφορετικά πεδία, με έναν κοινό στόχο: να επιφέρουν μια θετική αλλαγή στην κοινότητά τους και να σε εμπνεύσουν να κάνεις το ίδιο.

Οι δύο επόμενες πρωτοβουλίες που θα σου παρουσιάσει το Women On Top, το οποίο έχει αναλάβει και τη διαχείριση του συνολικού έργου, δεν αφορούν σε αυτοτελείς δράσεις αλλά σε συνεχιζόμενα project στην Ελλάδα, που θα μπορείς να παρακολουθείς για καιρό ακόμα!

Ο λόγος για τις CLiTTERATEΣ, τη φανταστική κοινότητα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για έφηβα κορίτσια (και όχι μόνο!) και την HER Academia, το podcast που ρίχνει μια φεμινιστική ματιά στην επιστήμη!


CLiTTERATEΣ

Οι CLiTTERATΕΣ είναι ένα project σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και ενδυνάμωσης για έφηβα κορίτσια και για όσα το χρειάζονται. Μέσω μίας διαδραστικής multimedia πλατφόρμας, η κοινότητα στοχεύει να σπάσει τα ταμπού γύρω από το σεξ, να ανατρέψει τα έμφυλα στερεότυπα και να ενθαρρύνει τα κορίτσια να απαλλαγούν από τη ντροπή, ενοχή και τον στιγματισμό που περιβάλλει το σώμα τους και τις λειτουργίες του.

«Oραματιζόμαστε να σχηματίσουμε μια πιο υγιή σχέση με τον οργανισμό μας, να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική γνώση για τη σεξουαλική μας υγεία και να προσεγγίσουμε τη σεξουαλικότητα συμπεριληπτικά!»

Το project ξεκίνησε από 2 σκέψεις που προβλημάτιζαν την Αριάδνη Στάγκου-Bell και την Ρόζα Βασιλάτου, την ομάδα δηλαδή πίσω από το εγχείρημα: πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας και οι επιλογές που έχουμε κάνει, εάν είχαμε συνολική ενημέρωση και ασφαλή επικοινωνία χωρίς ντροπή για αυτά τα ζητήματα; Πώς θα ήταν η κοινωνία που ζούμε αν ανατρέψουμε την παραγωγή καταπιεσμένων και βίαιων ενηλίκων;

Έτσι λοιπόν έφτιαξαν το #vulvaverse, ένα safe space όπου κάθε κορίτσι θα μαθαίνει και θα χαίρεται το σώμα του χωρίς ντροπή, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση και την αποδόμηση των επιβλαβών έμφυλων στερεοτύπων που επιβαρύνουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Απώτερος σκοπός των CLiTTERATEΣ είναι η δημιουργία μιας κοινότητας που θα ευαισθητοποιήσει για την ανάγκη ένταξης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην καθημερινότητα των εφήβων.

Στα post τους θα ξεναγηθείς στη βασική ανατομία και τις λειτουργίες του αναπαρωγικού/σεξουαλικού συστήματος, θα κάνεις ιστορικές αναδρομές στις απαρχές της κουλτούρας του σεξισμού και τους αγώνες για την ανατροπή της, θα δεις να αποδομούνται ορολογίες με έμφυλο πρόσημο, θα μάθεις σημαντικά life hacks και θα δεις μύθους να καταρρίπτονται μπρος στα μάτια σου. Όλα αυτά (και ακόμη περισσότερα) θα τα βρεις στο Instagram των @clitterates, το TikTok και το site τους www.clitterates.gr.

Όπως λένε και οι ίδιες στο μανιφέστο τους: «Οι αλλαγές στο σώμα είναι φυσιολογικές. Η σεξουαλική υγεία ΔΕΝ είναι ντροπή. Η σεξουαλικότητα, ρευστή και το φύλο μια κοινωνική κατασκευή. Τα έμφυλα στερεότυπα είναι επικίνδυνα και τα πρότυπα, επώδυνα. Τα ταμπού; Αναστρέψιμα! Η αλλαγή νοοτροπίας είναι στο χέρι μας και η ισότητα των φύλων, υπόθεση όλων μας. Η γνώση είναι η μεγαλύτερη δύναμη και η συνεργασία το ισχυρότερο μέσο». Είσαι μαζί τους;


HER Academia

Η HER Academia είναι ένα podcast που παρουσιάζει την Επιστήμη από ένα φεμινιστικό πρίσμα, προωθώντας την έμφυλη ισότητα και τη συμπερίληψη. Σε μια σειρά επεισοδίων, παρουσιάζονται οι ιστορίες γυναικών από τον Ακαδημαϊκό χώρο, η συνεισφορά των οποίων παρέμεινε αόρατη, ρίχνοντας φως στα επιτεύγματά τους. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην έρευνα, η σεξουαλική παρενόχληση και η σημασία της υιοθέτησης καλών πρακτικών!

«Το podcast της HER Academia ξεκίνησε με ένα βαθύ πάθος για την ανάδειξη της απίστευτης συνεισφοράς των γυναικών στον επιστημονικό τομέα. Πιστεύω ότι οι φωνές και οι ιστορίες τους αξίζει να ακουστούν και να γιορταστούν!»

Το όνομα του podcast, HER Academia, είναι εμπνευσμένο από το κίνημα HERstory. Όπως το HERstory εστιάζει στην αφήγηση γυναικείων ιστοριών, έτσι και το HER Academia είναι ένα έργο που στοχεύει να παρουσιάσει την επιστήμη μέσα από ένα φεμινιστικό πρίσμα. Ο αντίκτυπος του project είναι πράγματι πολύ ικανοποιητικός, με πολλές ακροάτριες και φεμινίστριες που αισθάνονται ενδυναμωμένες από τις ιστορίες να δίνουν εξαιρετικά θετικά σχόλια.

Πώς κατάφερε η Μαρί Κιουρί να μείνει στην ιστορία; Γιατί δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το γυναικείο σώμα από τους επιστήμονες; Τι είναι το φαινόμενο του academic mobbing;

Αυτές και πολλές ακόμη πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις απαντάει το project, το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις στο Instagram, μέσω του λογαριασμού @heracademiapodcast, και να ακούσεις το podcast σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες.

Η Βάσια Αλετρά, το άτομο που εμπνεύστηκε και υλοποιεί αυτό το project μας λέει: «Είναι απίστευτο να βλέπεις το αποτέλεσμα της προβολής ερευνών, δεδομένων και προσωπικών ιστοριών αξιόλογων γυναικών. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά ξεχωριστή!»


Βρίσκεις όλες τις πρωτοβουλίες του
Small Grants Scheme του Stronger Together | Leadership for Gender Equality εδώ.